Sriracha este un sos iute originar din Thailanda, devenit faimos în întreaga lume datorită versiunii americane produsă de Huy Fong Foods (cel cu cocoșul roșu pe sticlă). Se prepară din ardei iute roșu, usturoi, zahăr, oțet și sare, fermentat sau proaspăt.
Acest sos se folosește ca topping pentru ouă ochiuri, omlete, sandvișuri, noodles, burgeri. Este adăugat în sosuri pentru tacos, sushi, pho. Poate fi amestecat cu maioneză pentru o pastă picantă cremoasă (sriracha mayo). de asemeni, poate fi folosit ca marinadă pentru carne sau tofu. Descoperă și o rețetă de chifteluțe thailandeze, perfecte a fi servite cu un astfel de sos. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al sosului Sriracha.
Sos Sriracha de casă – Ingrediente
- 300 g ardei iute roșu (tip cayenne, chili sau ardei iute roșu românesc)
- 4–5 căței de usturoi
- 2 linguri zahăr brun (sau alb, la nevoie)
- 1 linguriță sare grunjoasă
- 100 ml oțet alb de 5–6% (sau oțet de orez)
- 100 ml apă
- opțional: 1 lingură pasta de roșii (pentru culoare mai intensă și gust mai rotund).
Rețeta sosului Sriracha – Mod de preparare
Acest delicios sos poate fi preparat în două variante: o variantă rapidă (nefermentată) și o variantă fermentată, pentru aromă autentică complexă.
Dacă vrei să optezi pentru varianta rapidă, curăță usturoiul și taie ardeii în bucăți mai mici. Poți păstra semințele pentru un sos foarte iute.
Pune ardeii, usturoiul, zahărul, sarea, oțetul și apa în blender. Procesează ingredientele până când obții un sos gros și omogen.
Toarnă compoziția într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Adu-o la fierbere, apoi las-o să fiarbă 5–10 minute la foc mic, până se îngroașă puțin. Adaugă pasta de roșii dacă optezi să o folosești.