De multe ori te gândești prea mult la procesul de slăbire și ești atât de implicată în a vedea rezultate rapide. Cheia unei pierderi în greutate constantă și de durată este mai simplă decât ai putea crede. Pentru a slăbi trebuie să fii într-un deficit de calorii sau să arzi mai multe calorii decât cele pe care le consumi, scrie shefinds.com.
Ce legătură există între metabolism și pierderea în greutate
Arzi calorii prin lucruri evidente, cum ar fi exercițiile fizice, dar majoritatea caloriilor consumate provin pur și simplu din rutina zilnică. Mersul pe jos, respirația și funcționarea organelor tale contribuie la consumul zilnic de calorii.
Un lucru care îți poate afecta capacitatea de a pierde în greutate este metabolismul, care direcționează procesul de ardere al caloriilor. Susținerea sănătății, în special a sănătății metabolice, te va pregăti pentru succes dacă pornești într-o călătorie de slăbire.
„Metabolismul tău e unic și direcționează câte calorii sunt arse de corpul tău în fiecare zi. Mulți factori îți influențează metabolismul. Ritmul acestuia continuă să scadă odată cu vârsta, inactivitatea, pierderea masei musculare și dezechilibrele hormonale (hipotiroidism, postmenopauză)”, spune Elaine Chiquette, Chief Scientific Officer al Gelesis.
Un alt lucru care poate afecta negativ capacitatea de funcționare a metabolismului este dieta restrictivă. O pierdere rapidă în greutate din cauza restricțiilor calorice severe a fost asociată cu un metabolism mai lent în care organismul încearcă să compenseze și să conserve cât mai multă energie. O scădere treptată în greutate (1 kg pe săptămână) are mai multe șanse să mențină rata metabolică intactă. În plus, exercițiile fizice regulate, inclusiv antrenamentul de rezistență, pot stimula funcția metabolismului.
Iată mai multe informații și despre miturile legate de alimentele care stimulează metabolismul.
Sosurile pe care e recomandat să le eviți
Dieta ta joacă, de asemenea, un rol în sănătatea ta metabolică. Când vine vorba de pierderea în greutate sunt lucruri pe care adesea nu le iei în considerare. Condimentele și sosurile sunt greoaie și pot elimina deficitul caloric. Sosurile pot fi surse ascunse de calorii care se pot adăuga dacă nu ești atent la dimensiunea porției. Iată primele trei sosuri care pot afecta negativ sănătatea metabolică și pot împiedica procesul de slăbire.
Maioneza
Condimentele bogate în grăsimi și calorii, cum ar fi sosul de salată pe bază de maioneză sau aioli, sosul tartar, pot avea până la 100 de calorii pe lingură. Ia în considerare cumpărarea unui sos de maioneză cu conținut scăzut de grăsimi pentru a reduce excesul de calorii. Este gustoasă, dar e unul dintre sosurile pe care e recomandat să le eviți.
Ketchup-ul
Ketchup-ul disponibil pe rafturile magazinelor conține de obicei sirop de porumb bogat în fructoză. Încearcă să folosești salsa de casă sau optează pentru un ketchup organic, fără zahăr, care nu conține toți aditivii. Din păcate, și acesta se află pe lista cu sosurile pe care e recomandat să le eviți.
Sosul BBQ
Sosul BBQ, la fel ca ketchup-ul, este adesea plin de zahăr și calorii. Specialiștii recomandă alternative precum vinegreta cu ulei și oțet sau ierburi proaspete pentru a condimenta mesele și pentru a obține acel gust savuros.
Deși alegerile sănătoase sunt utile în orice călătorie de slăbire, nu trebuie să renunți la alimentele pe care le iubești. Nu contează că acestea sunt mai bogate în calorii sau zaharuri. Greutatea este controlată de interacțiuni foarte complexe între hormoni, intestin, creier, genă și mediu. Propriul metabolism joacă doar o parte din întreaga ecuație. Orice poate fi savurat cu moderație, totul ține de echilibru.