Poate erai pe punctul de a căuta pe Google ce alimente contribuie la accelerarea metabolismului. Din păcate, alimentele promovate intens ca soluții pentru pierderea în greutate precum ceaiul verde, ardeiul iute sau cacao nu sunt atât de eficiente pe cât se crede.
De ce alimentele pentru stimularea metabolismului sunt un mit
Alimentele care stimulează metabolismul într-un mod accelerat nu sunt cu adevărat o soluție. Pentru a înțelege de ce, trebuie să știi ce este de fapt metabolismul.
„Metabolismul este termenul utilizat pentru multitudinea de reacții chimice și fiziologice necesare transformării alimentelor în energie pe care organismul o folosește pentru a se susține”, explică dieteticianul Liz Wyosnick pentru InStyle.
Ideea din spatele alimentelor care stimulează metabolismul este că acestea accelerează procesul descris anterior. În realitate, un metabolism sănătos se referă mai mult la eficiență decât la „viteză”. Mâncarea este doar unul dintre multele aspecte care influențează eficiența metabolismului, spune Wyosnick.
Unele dintre acestea, explică ea, sunt genele, hormonii, condițiile cronice de sănătate, deficiența de nutrienți, masa musculară redusă, greutatea, istoricul alimentar, nivelul de stres, somnul, nivelul de activitate fizică și lista continuă.
Efecte secundare
Există studii care concluzionează că o multitudine de alimente contribuie la accelerarea procesului de ardere a caloriilor.
În principiu, arderea caloriilor prin consumul acestor alimente poate ajuta la pierderea în greutate. Dar nu este un proces extraordinar de eficient. „Chiar dacă cosumi mai multe alimente picante, cafea și ceai verde într-o anumită zi, probabil vei arde nu mai mult de 20 de calorii”, spune Wyosnick.
Așadar, ar trebui să mănânci multe astfel de alimente pentru a obține un deficit caloric semnificativ. Însă, efectele secundare ale tuturor alimentelor picante și ale cofeinei probabil că nu vor merita, subliniază dieteticianul.
Ce ar trebui să mănânci dacă vrei să slăbești?
Există câteva alimente care te pot ajuta să slăbești, parțial prin creșterea metabolismului.
„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care putem să le facem este să optăm pentru alimente care sunt ușor de digerat, de asimilat și de eliminat”, spune Wyosnick.
Asta înseamnă, în principiu, alegerea alimentelor pe care corpul tău le tolerează bine. Asta înseamncă că ele nu trebuie să îngreuneze procesul digestiv sau să provoace inflamație. De exemplu, dacă suferi de intoleranță la lactoză, evitarea produselor lactate poate contribui la funcționarea mai eficientă a organismului. Alimentele neprocesate sunt un punct de pornire.
O altă opțiune sunt alimentele bogate în proteine. Proteinele oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce s-ar putea concretiza în reducerea numărului gustările dintre mese sau în porții mai mici de mâncare.