Chiar și pentru pregătirea merelor ai două opțiuni. Le poți folosi crude, doar tocate în formă de cuburi sau le poți carameliza cu unt și zahăr. Toate variantele de preparare ies delicioase. Diferența constă în timpul alocat pregătirii ingredientelor.
Deserturile cu mere sunt printre cele mai populare din categoria deserturilor cu fructe. Sunt și ușor de preparat, iar ingredientele sunt mereu la îndemână.
Un exemplu de desert delicios cu mere îl mai poți descoperi la rețeta de ruladă cu mere și gem de gutui. Este tot din categoria deserturilor de post, așa cum este și rețeta pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ștrudel cu mere cuburi – Ingrediente
Pentru a prepara deliciosul desert de post cu mere sunt necesare trei tipuri de ingrediente, toate simple și accesibile. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat, umplutură și decor.
Pentru aluat:
- 250 gr făină
- 125 ml apă
- 4 linguri de ulei
- 1 lingură de oțet
- un vârf de linguriță sare.
Pentru umplutură:
- 500 gr mere
- 100 gr zahăr
- 100 gr griș
- 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară.
Pentru uns aluatul:
- 1 lingură de ulei
- 1 vârf de linguriță cu turmeric
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Ștrudel cu mere cuburi – Mod de preparare
Pentru că baza ștrudelului se prepară dintr-un aluat simplu pentru foi de plăcintă, începe cu pregătirea ingredientelor pentru acesta. Sunt doar câteva ingrediente, pe care le deții cu siguranță în cămară și pe care va trebui să le amesteci urmând câțiva pași simpli.
Aluatul necesită un timp scurt de frământare și un timp puțin mai mare de odihnă la rece.
Merele le vei pregăti înainte de a scoate aluatul de la rece.
Cum prepari aluatul pentru foaia de ștrudel
Pune apa cu uleiul și oțetul la încălzit, într-o crăticioară și amestecă puțin pentru omogenizarea lichidului.
Ia un bol mai mare și trece făina prin sită în el. Apoi, adaugă sarea și amestecă-le. Picură câte puțin din lichidul cald, peste făina din bol, în timp ce amesteci intens pentru formarea aluatului. Frământă ușor aluatul, atât cât să devină compact și să nu se mai lipească de mâini. Modelează aluatul sub formă de bilă, împachetează-l în folie alimentară, apoi pune-l la rece pentru aproximativ o oră.
Înainte de a scoate aluatul de la rece, spală bine merele, șterge-le și taie-le în cuburi, dar fără cotoare. Nu curăța coaja decât dacă este tare sau deteriorată.
Pune cuburile de mere într-un bol și amestecă-le cu zahărul, pudra de scorțișoară și grișul, pentru a nu le da timp să oxideze.
Cum formezi și coci ștrudel cu mere cuburi
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi presară făină pe masa de lucru și scoate aluatul de la rece. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde aluatul într-o foaie subțire. Presară cuburile de mere peste foaia de aluat și rulează strâns aluatul cu merele în interior.
Pune hârtie de copt într-o tavă și așază ștrudelul cu mere cuburi în ea. Pentru că nu poți unge aluatul cu ou, fiind un desert de post, unge-l cu ulei amestecat cu puțin turmeric, pentru a se colora frumos în timpul coacerii.
Pune tava în cuptor și coace ștrudelul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, scoate tava din cuptor și lasă ștrudelul să se răcească, apoi îl poți decora cu zahăr pudră.
Un alt desert de post cu mere pe care îl mai poți prepara simplu și ușor, îl poți descoperi la rețeta de plăcintă cu mere și nuci.