Pentru a prepara delicioasa ruladă, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și nici de tehnici complexe de preparare. Vei pregăti un aluat dospit, dar foarte simplu, fără ouă și fără lapte sau unt. Nu are nevoie de timp îndelungat de dospire, deci nu vei petrece foarte mult timp în bucătărie.
Iar umplutura este și mai simplă. Caramelizezi merele răzuite și amestecate cu scorțișoară și zahăr vanilinat, apoi le amesteci cu gemul de gutui. Descoperă aici și o rețetă simplă, dar delicioasă, de pandișpan cu mere.
În continuare, poți descoperi lista de ingrediente și pașii de preparare pentru delicioasa ruladă.
Ruladă cu mere și gem de gutui – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun rulada, pentru a-ți ușura munca. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură.
Pentru aluat:
- 550 gr făină
- 250 gr apă minerală
- 125 gr ulei de floarea soarelui
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță cu drojdie uscată
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță cu suc de lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru umplutură:
- 500 gr mere răzuite
- 30 gr zahăr vanilinat
- 400 gr dulceață de gutui
- 1 linguriță scorțișoară
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Ruladă cu mere și gem de gutui – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea ruladei constă în pregătirea aluatului. Acesta se frământă într-un timp relativ scurt, apoi are nevoie de maxim 30 de minute de dospire. În aceste 30 de minute ai timp să pregătești și umplutura ruladei.
Cum prepari aluatul
Ia un bol de frământare și trece făina prin sită în el. Apoi, amestec-o cu drojdia uscată și sarea. Într-un alt bol, amestecă zahărul cu uleiul, esența și apa minerală.
Stinge bicarbonatul de sodiu în sucul de lămâie și adaugă-l în bol. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și adaugă-l peste făina din celălalt bol.
Poți amesteca ingredientele cu mixerul, cu un tel sau cu o spatulă până când aluatul devine compact. Mai frământă-l puțin și pe masa presărată cu făină până când nu va mai fi lipicios.
Acoperă aluatul cu folie de prospețime și lasă-l la dospit pentru 30 de minute.
Cum pregătești umplutura și coci delicioasa ruladă cu mere și gem de gutui
Clătește merele, curăță-le de coajă și răzuiește-le. Apoi, caramelizează-le într-o tigaie, amestecate cu zahărul vanilinat și pudra de scorțișoară. Lasă-le să se caramelizeze atât cât să își schimbe culoarea și să se formeze sirop în tigaie. Apoi, lasă-le să se răcească pentru a le amesteca cu gemul de gutui.
După ce a expirat timpul de dospire al aluatului, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune aluatul pe masa presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 7-8 mm grosime. Peste foaie întinde amestecul de mere și gem de gutui, apoi ruleaz-o și așază rulada într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Introdu tava în cuptor și coace rulada la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute. Lasă delicioasa ruladă cu mere și gem de gutui să se răcească bine, apoi o poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Savureaz-o cu poftă alături de familie.
Dacă dorești să prepari și alte deserturi cu gem de gutui, poți încerca rețeta de prăjitură fragedă cu gem de gutui.