Pentru această rețetă simplă de desert savuros nu trebuie decât să pregătești merele și un aluat foietaj. Iar dacă timpul nu-ți permite să pregătești aluatul, poți opta pentru aluat foietaj din comerț. Merele le poți tăia în cuburi mici, sau le poți da pe răzătoarea mare. Le caramelizezi ușor cu zahăr și unt apoi le aromatizezi cu scorțișoară, sau vanilie. Indiferent de aroma aleasă ștrudelul cu mere este foarte delicios.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celui mai simplu desert cu mere.
Ștrudel cu mere – Ingrediente
Ai nevoie pentru acest desert de două tipuri de ingrediente: ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutura de mere.
Chiar dacă găsești o varietate de aluaturi fragede, sau aluat foietaj, în comerț, nu uita că aluatul preparat în casă este mult mai sănătos
Cum pregătești aluat foietaj de casă
Trece făina prin sită, într-un vas încăpător și pune la mijlocul ei oul, un praf de sare, un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu și untul tăiat în cuburi. Amestecă ingredientele cu vârful degetelor, sau cu mixerul în timp ce torni, treptat, apa minerală. Vei obține un aluat ușor moale, dar nelipicios.
Pentru compoziția de uns aluatul, topește untul și lasă-l să se tempereze, dar nu să se răcească de tot. Adaugă făina amestecând intens până se omogenizează compoziția. Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire. Unge jumătate din foaia de aluat cu jumătate din compoziția de unt amestecat cu făină. Adu jumătatea de foaie neunsă peste jumătatea unsă, folosind sucitorul de aluaturi.
Rulează pe sucitor marginea aluatului neuns și o aduci peste marginea unsă, presând bine marginile. Unge iar jumătate din aluatul împachetat cu jumătate din cantitatea de făină cu unt rămasă. Procedezi la fel aducând partea neunsă peste cea unsă și mai faci odată operațiunea. În total, împachetezi aluatul de trei ori. Acoperă pachetul de aluat cu folie de prospețime și pune-l la frigider pentru 30 de minute. Între timp, te ocupi de umplutura ștrudelului.
Cum pregătești umplutura pentru ștrudel cu mere
Spală bine merele, curăță-le de coajă și cotoare și taie-le în cuburi micuțe. Stropește-le cu puțin suc de lămâie pentru a nu oxida. Pune zahărul la caramelizat, într-un vas cu pereți dubli. Adaugă și untul și amestecă până când sunt topite ingredientele Adaugă cuburile de mere și amestecă-le ușor pentru a se carameliza uniform. Lasă-le 7-8 minute, doar până își schimbă culoarea. Adaugă și stafidele clătite cu apă rece și scurse și lasă totul la răcit.
Cum asamblezi și coci ștrudelul cu mere
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți aproximativ egale. Întinde cele două părți de aluat pe masa presărată cu făină, în două foi dreptunghiulare. Peste compoziția de mere răcită, adaugă scorțișoara și zahărul vanilinat. Împarte compoziția în două părți egale pe care le întinzi la câte unul din capetele foilor de aluat. Apoi rulezi foile cu merele la interior.
Transferi rulourile în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Crestează rulourile de aluat deasupra, din loc în loc și dă tava la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă deliciosul ștrudel cu mere să se răcească și poți presăra deasupra lui zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Poți opta pentru a servi ștrudelul glazurat cu sos caramel.