Reclamă

Tartă cu căpșuni și cremă de mascapone: cea mai simplă rețetă

Cea mai simplă tartă de căpșuni se consumă doar împreună cu cei dragi. Farmecul acesteia constă în contrastul texturilor care o compun: crustă crocantă de secară, brânza mascarpone cremoasă și căpșuni zemoase.

Publicat: 5 iunie 2021, 7:07 / Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:35
Tartă de căpșuni cu mascarpone, așezată pe o tarfurie albă.
Presară deasupra tartei o lingură de zahăr vanilat. Poți omite acest pas, în cazul în care căpșunile sunt foarte dulci. Taie și servește cu poftă / Shutterstock

Recomandarea noastră este să asamblezi tarta chiar înainte de a o servi, astfel vei evita înmuierea crustei. Îți oferim mai jos modul de preparere al acestui desert delicios, perfect pentru zilele toride de vară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tartă cu căpșuni și cremă de mascarpone – Ingrediente

Modul de preparare al tartei cu căpșuni începe prin aducerea tuturor ingredientelor necesare pe bancul de lucru. E mai simplu și eficient să ai totul la îndemână.

Cantitățile de mai jos îți sunt utile pentru prepararea a zece porții de desert răcoritor.

Crustă:

  • 138 grame de făină de secară
  • un vârf de sare
  • 127 g de unt rece
  • 1 lingură și jumătate de oțet de mere
  • 57 ml de apă rece
  • 1 ou mare
Reclamă

Umputură:

  • 227 grame de mascarpone
  • 35 grame de zahăr granulat sau zahăr vanilat
  • 454 grame de căpșuni
  • 64 grame de gem de căpșuni

Tartă cu căpșuni – Mod de preparare

Reclamă

Pentru crustă: Amestecă făina și sarea într-un castron mare. Taie untul în cubulețe mici. Apoi amestecă oțetul de mere cu apa rece.

Lucrează în ritm alert. Adaugă untul în făină. Folosește-ți degetele sau palmele mâinilor pentru a amesteca fiecare cub de unt cu făina. Continuă să faci asta până când fiecare bucată de unt este acoperită cu făină.

Adaugă apoi aproximativ trei linguri din mixul rece de oțet cu apă peste amestecul de făină. Folosește-ți mâna sau o lingură de lemn pentru a îmbina apa cu făina. Dacă aluatul pare uscat, adăugă câteva lingurițe în plus de apă rece. Aluatul are compoziția potrivită atunci când nu se destramă în momentul în care îl strângi ușor.

Lasă aluatul la răcit pentru duă ore, înainte de a-l utiliza. De preferință peste noapte. Preîncălzește cuptorul la 200° Celsius.

Pe o bucată de hârtie de copt, peste care ai presărat puțină făină, rulează aluatul într-un oval de 38 x 15 cm, cu o grosime de 0,6 cm. Înțeapă aluatul cu o furculiță, pentru a împiedica umflarea acestuia în cuptor.

Întinde un ou bătut pe suprafața aluatului, de la o margine la alta. Coace aluatul până când capătă culoare maro-aurie, vreme de 25-30 de minute. Se lasă apoi la răcit chiar în tavă.

Pentru umplutură: În timp ce crusta tartei se răcește, amestecă mascarpone cu două linguri de zahăr. Taie capătul căpșunilor pentru a le îndepărta frunzele și tăie-le în feliuțe subțiri.

Mută crusta tartei pe un blat de lemn sau pe un platou. Întinde apoi brânza mascarpone deasupra acesteia, într-un strat uniform. Urmează să întinzi un strat fin de gem de căpșuni. Aranjează cășunile într-un model decorativ.

Presară deasupra tartei o lingură de zahăr vanilat. Poți omite acest pas, în cazul în care căpșunile sunt foarte dulci. Taie și servește cu poftă, recomandă specialiștii gastronomi.

Dacă ești în căutare de deserturi cu căpșuni, nu rata deliciosul chec umed cu iaurt.

O tartă cu căpșuni, pe masă de lemn
Cea mai simplă tartă de căpșuni se consumă doar împreună cu cei dragi / Shutterstock

Curiozități despre căpșuni

  • Fiecare căpșună are peste 200 de semințe și este singurul fruct ale căror semințe se află la exterior.
  • Căpșuna face parte din familia trandafirilor, de aceea mirosul ei este atât de îmbietor.
  • Romanii credeau că aceste fructe au calități terapeutice. Pe vremea aceea căpșunile erau folosite pentru tratarea depresiei sau a febrei.
  • Nativii americani au fost printre primii oameni ce au consumat căpșuni.
  • Nu spăla căpșunile decât înainte să le mănânci, altfel se vor deteriora mai repede.
  • În Belgia există un muzeu dedicat căpșunilor, informează Country Living.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×