Reclamă

Tartă Tatin cu piersici. Rețetă reinterpretată a celebrei tarte franțuzești

Există deserturi care spun o poveste, iar această tarta Tatin cu piersici e una dintre ele. Ea spune o poveste cu parfum de vară târzie, unt topit, zahăr ars și fructe coapte sub soare.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 iulie 2025, 5:55

În această reinterpretare estivală a clasicei tarte franțuzești, piersicile devin personajul principal: fragede, parfumate, cu nuanțe de miere și floare, sunt scufundate într-un caramel catifelat care le învăluie în luciu și profunzime. Imaginează-ți o tigaie grea, în care se topește lent zahărul, umplând bucătăria cu aromă de praline. Când untul pătrunde în caramel, totul devine mai cremos, mai blând, iar notele de vanilie și scorțișoară aduc o adiere de desert rustic și sofisticat în același timp. Piersicile sunt așezate cu grijă în acest elixir auriu, ca într-un ritual, și lasate să se înmoaie ușor, până când încep să se scufunde singure, copleșite de căldură și dulce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul, fie el aluat foietaj aerat sau aluat fraged, se așterne deasupra ca o pătură fină, ascunzând fructele de ochii curioși. Odată cu timpul din cuptor, tarta se transformă: aluatul se rumenește, caramelul pătrunde în fiecare colț, iar sucul piersicilor devine un sirop cu gust de apus. Momentul întoarcerii este unul magic. Când răstorni tarta cât e încă fierbinte, o explozie de aburi dulci iese din vas, iar suprafața caramelizată se dezvăluie ca o oglindă aurie în care piersicile își păstrează conturul, dar capătă acea moliciune mătăsoasă, specifică coacerii lente. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu o astfel de tartă.

Tartă Tatin cu piersici – Ingrediente

  • 5-6 piersici coapte, dar ferme
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt (preferabil cu 82% grăsime)
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau miezul de la ½ păstaie)
  • Un praf de sare
  • ½ linguriță scorțișoară (opțional)
  • 1 foaie de aluat foietaj sau aluat fraged (aprox. 250 g)
  • Zeama de la ½ lămâie.
Reclamă

Rețeta tartei Tatin cu piersici – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea piersicilor.

Spală bine piersicile și taie-le în jumătăți sau sferturi (în funcție de mărime). Scoate sâmburii și stropește feliile cu zeamă de lămâie, pentru a nu oxida.

Lasă piersicile deoparte și prepară caramelul.

Într-o tigaie largă care poate merge și în cuptor (sau într-o cratiță cu pereți joși), topește zahărul la foc mediu până capătă o nuanță aurie, amestecând ușor spre final. Adaugă untul tăiat cubulețe, vanilia, sarea și scorțișoara (dacă folosești). Amestecă până când caramelul e neted.

Reclamă

Așază jumătățile de piersici în caramel cu partea tăiată în sus, aranjându-le cât mai strâns. Lasă-le să fiarbă în caramel 5-7 minute la foc mic, pentru a se înmuia ușor și a se îmbiba cu siropul.

Descoperă și rețeta de tartă Tatin, în varianta cu pere.

Cum montezi și coci tartă Tatin cu piersici

Taie aluatul într-un disc cu diametrul puțin mai mare decât forma. Așază-l peste piersici, împingând marginile spre interior, ca un capac. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 190°C (cuptor static) timp de 30-35 minute, până când aluatul e auriu și crocant.

Lasă tarta 5 minute să se odihnească, apoi așază o farfurie mare deasupra și răstoarn-o cu grijă. Caramelul fierbinte poate curge, așa că ai grijă la degete.

Această tartă se servește caldă sau rece, simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie ori smântână dulce bătută ușor. Fructele sunt moi, parfumate, învăluite într-un strat lucios de caramel, iar baza e crocantă, cu margini aurii care contrastează minunat cu dulceața piersicilor.

Câteva sfaturi

Dacă piersicile sunt foarte coapte, poți reduce timpul în caramel pentru a nu se transforma în compot.

Descoperă și rețeta de compot de piersici.

Pentru un plus de profunzime, poți adăuga 1 lingură de coniac, rom brun sau lichior de piersici în caramel după ce adaugi untul.

Funcționează excelent și cu nectarine, prune sau caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton și Prințul William în timpul unei ieșiri regale
Familia Regală
Kate Middleton și Prințul William au făcut un pact secret după prima lor despărțire. Ce i-a promis viitorul rege în acea etapă a relației lor
Kate Middleton și Prințul William au făcut un pact secret după prima lor despărțire. Viitorul rege i-a făcut o promisiune importantă în acea etapă a relației lor. Fiul Regelui Charles a salvat relația cu...
2
Salma Hayek în timp ce se pozează în costum de baie
Divertisment
Salma Hayek și-a etalat silueta într-un costum de baie alb: „Am 58 de ani și fac asta”
Salma Hayek și-a etalat silueta într-un costum de baie alb, uimindu-și fanii din întreaga lume. Actrița internațională, în vârstă de 58 de ani, a dansat plină de energie pentru admiratorii săi din mediul online,...
3
Emily Ratajkowski surprinsă la Festivalul de Film de la Cannes
Divertisment
Emily Ratajkowski s-a pozat într-un costum de baie „riscat”. Modelul nu a lăsat loc imaginației în cel mai recent pictorial
Emily Ratajkowski s-a pozat într-un costum de baie „riscant”, care nu a lăsat loc imaginației în cel mai recent pictorial al său. Modelul și actrița, în vârstă de 34 de ani, a fost la...
4
Heidi Klum în timp ce stă cu spatele la plajă și își privește partenerul, Tom Kaulitz, care bea o sticlă cu apă pe șezlong
Divertisment
Heidi Klum s-a filmat în bikini, cu bustul acoperit doar de mâini. Vedeta și-a etalat formele într-un video îndrăzneț la 52 de ani
Heidi Klum s-a filmat în bikini, cu bustul acoperit doar de mâini. Vedeta continuă să uimească prin aparițiile sale curajoase și naturale. Imaginile au fost postate pe rețelele de socializare și au stârnit reacții...
5
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre acele zodii care au parte de noroc în ziua de 30 iulie 2025
Horoscop
Norocul favorizează 3 semne zodiacale pe 30 iulie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Ziua de 30 iulie 2025 vine cu vești bune și energie pozitivă pentru trei zodii norocoase. Este un moment în care astrele lucrează în favoarea ta, mai ales dacă ești născută în zodia Gemeni,...
PARTENERI
×