Reclamă

Tartă Tatin cu piersici. Rețetă reinterpretată a celebrei tarte franțuzești

Există deserturi care spun o poveste, iar această tarta Tatin cu piersici e una dintre ele. Ea spune o poveste cu parfum de vară târzie, unt topit, zahăr ars și fructe coapte sub soare.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 iulie 2025, 5:55

În această reinterpretare estivală a clasicei tarte franțuzești, piersicile devin personajul principal: fragede, parfumate, cu nuanțe de miere și floare, sunt scufundate într-un caramel catifelat care le învăluie în luciu și profunzime. Imaginează-ți o tigaie grea, în care se topește lent zahărul, umplând bucătăria cu aromă de praline. Când untul pătrunde în caramel, totul devine mai cremos, mai blând, iar notele de vanilie și scorțișoară aduc o adiere de desert rustic și sofisticat în același timp. Piersicile sunt așezate cu grijă în acest elixir auriu, ca într-un ritual, și lasate să se înmoaie ușor, până când încep să se scufunde singure, copleșite de căldură și dulce.

Aluatul, fie el aluat foietaj aerat sau aluat fraged, se așterne deasupra ca o pătură fină, ascunzând fructele de ochii curioși. Odată cu timpul din cuptor, tarta se transformă: aluatul se rumenește, caramelul pătrunde în fiecare colț, iar sucul piersicilor devine un sirop cu gust de apus. Momentul întoarcerii este unul magic. Când răstorni tarta cât e încă fierbinte, o explozie de aburi dulci iese din vas, iar suprafața caramelizată se dezvăluie ca o oglindă aurie în care piersicile își păstrează conturul, dar capătă acea moliciune mătăsoasă, specifică coacerii lente. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu o astfel de tartă.

Tartă Tatin cu piersici – Ingrediente

  • 5-6 piersici coapte, dar ferme
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt (preferabil cu 82% grăsime)
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau miezul de la ½ păstaie)
  • Un praf de sare
  • ½ linguriță scorțișoară (opțional)
  • 1 foaie de aluat foietaj sau aluat fraged (aprox. 250 g)
  • Zeama de la ½ lămâie.
Reclamă

Rețeta tartei Tatin cu piersici – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea piersicilor.

Spală bine piersicile și taie-le în jumătăți sau sferturi (în funcție de mărime). Scoate sâmburii și stropește feliile cu zeamă de lămâie, pentru a nu oxida.

Lasă piersicile deoparte și prepară caramelul.

Într-o tigaie largă care poate merge și în cuptor (sau într-o cratiță cu pereți joși), topește zahărul la foc mediu până capătă o nuanță aurie, amestecând ușor spre final. Adaugă untul tăiat cubulețe, vanilia, sarea și scorțișoara (dacă folosești). Amestecă până când caramelul e neted.

Reclamă

Așază jumătățile de piersici în caramel cu partea tăiată în sus, aranjându-le cât mai strâns. Lasă-le să fiarbă în caramel 5-7 minute la foc mic, pentru a se înmuia ușor și a se îmbiba cu siropul.

Descoperă și rețeta de tartă Tatin, în varianta cu pere.

Cum montezi și coci tartă Tatin cu piersici

Taie aluatul într-un disc cu diametrul puțin mai mare decât forma. Așază-l peste piersici, împingând marginile spre interior, ca un capac. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 190°C (cuptor static) timp de 30-35 minute, până când aluatul e auriu și crocant.

Lasă tarta 5 minute să se odihnească, apoi așază o farfurie mare deasupra și răstoarn-o cu grijă. Caramelul fierbinte poate curge, așa că ai grijă la degete.

Această tartă se servește caldă sau rece, simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie ori smântână dulce bătută ușor. Fructele sunt moi, parfumate, învăluite într-un strat lucios de caramel, iar baza e crocantă, cu margini aurii care contrastează minunat cu dulceața piersicilor.

Câteva sfaturi

Dacă piersicile sunt foarte coapte, poți reduce timpul în caramel pentru a nu se transforma în compot.

Descoperă și rețeta de compot de piersici.

Pentru un plus de profunzime, poți adăuga 1 lingură de coniac, rom brun sau lichior de piersici în caramel după ce adaugi untul.

Funcționează excelent și cu nectarine, prune sau caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2025. Peștii au sufletul deschis. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2025 vine cu energii complexe, care te provoacă să găsești echilibrul între dorințele personale și responsabilitățile cotidiene. Astrele te încurajează să fii atentă la semnalele subtile din jurul tău,...
2
Jennifer Lopez într-o rochie cu decoleteu în timp ce se află pe scenă
Divertisment
După șase logodne și patru divorțuri, Jennifer Lopez vorbește deschis despre eșecurile în dragoste: „Nu erau capabili”
După șase logodne eșuate și patru divorțuri, Jennifer Lopez vorbește deschis despre eșecurile sale în dragoste. Cântăreața a făcut dezvăluiri neașteptate în cadrul emisiunii Howard Stern Show. În timpul unei conversații ample, Jennifer Lopez...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie de toamnă și reprezintă una dintre cele mai modeste zodii
Horoscop
Cele mai modeste zodii. Ele aleg simplitatea și discreția în locul gloriei
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai modeste zodii? Acești nativi nu se laudă cu reușitele lor și aleg simplitatea și discreția în detrimentul gloriei. Zodiile acestea se remarcă printr-o personalitate aparte și printr-o...
4
Kim Kardashian în timp ce pozează la premiera All's Fair
Divertisment
Kim Kardashian, eclipsată de mama sa de 69 ani. Cum arată Kris Jenner după un lifting facial de 100.000 de dolari
Kim Kardashian, eclipsată de mama sa în vârstă de 69 de ani. Kris Jenner este complet transformată după cel mai recent lifting facial de 100.000 de dolari. Kim Kardashian și mama sa, Kris Jenner,...
5
Brigdet Fonda pe platourile de filmare
Divertisment
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
A fost una dintre cele mai cunoscute vedete și acum a revenit în atenția publicului. A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. I-a surprins pe...
PARTENERI
×