Reclamă

Tartă Tatin cu piersici. Rețetă reinterpretată a celebrei tarte franțuzești

Există deserturi care spun o poveste, iar această tarta Tatin cu piersici e una dintre ele. Ea spune o poveste cu parfum de vară târzie, unt topit, zahăr ars și fructe coapte sub soare.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 iulie 2025, 5:55

În această reinterpretare estivală a clasicei tarte franțuzești, piersicile devin personajul principal: fragede, parfumate, cu nuanțe de miere și floare, sunt scufundate într-un caramel catifelat care le învăluie în luciu și profunzime. Imaginează-ți o tigaie grea, în care se topește lent zahărul, umplând bucătăria cu aromă de praline. Când untul pătrunde în caramel, totul devine mai cremos, mai blând, iar notele de vanilie și scorțișoară aduc o adiere de desert rustic și sofisticat în același timp. Piersicile sunt așezate cu grijă în acest elixir auriu, ca într-un ritual, și lasate să se înmoaie ușor, până când încep să se scufunde singure, copleșite de căldură și dulce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul, fie el aluat foietaj aerat sau aluat fraged, se așterne deasupra ca o pătură fină, ascunzând fructele de ochii curioși. Odată cu timpul din cuptor, tarta se transformă: aluatul se rumenește, caramelul pătrunde în fiecare colț, iar sucul piersicilor devine un sirop cu gust de apus. Momentul întoarcerii este unul magic. Când răstorni tarta cât e încă fierbinte, o explozie de aburi dulci iese din vas, iar suprafața caramelizată se dezvăluie ca o oglindă aurie în care piersicile își păstrează conturul, dar capătă acea moliciune mătăsoasă, specifică coacerii lente. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu o astfel de tartă.

Tartă Tatin cu piersici – Ingrediente

  • 5-6 piersici coapte, dar ferme
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt (preferabil cu 82% grăsime)
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau miezul de la ½ păstaie)
  • Un praf de sare
  • ½ linguriță scorțișoară (opțional)
  • 1 foaie de aluat foietaj sau aluat fraged (aprox. 250 g)
  • Zeama de la ½ lămâie.
Reclamă

Rețeta tartei Tatin cu piersici – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea piersicilor.

Spală bine piersicile și taie-le în jumătăți sau sferturi (în funcție de mărime). Scoate sâmburii și stropește feliile cu zeamă de lămâie, pentru a nu oxida.

Lasă piersicile deoparte și prepară caramelul.

Într-o tigaie largă care poate merge și în cuptor (sau într-o cratiță cu pereți joși), topește zahărul la foc mediu până capătă o nuanță aurie, amestecând ușor spre final. Adaugă untul tăiat cubulețe, vanilia, sarea și scorțișoara (dacă folosești). Amestecă până când caramelul e neted.

Reclamă

Așază jumătățile de piersici în caramel cu partea tăiată în sus, aranjându-le cât mai strâns. Lasă-le să fiarbă în caramel 5-7 minute la foc mic, pentru a se înmuia ușor și a se îmbiba cu siropul.

Descoperă și rețeta de tartă Tatin, în varianta cu pere.

Cum montezi și coci tartă Tatin cu piersici

Taie aluatul într-un disc cu diametrul puțin mai mare decât forma. Așază-l peste piersici, împingând marginile spre interior, ca un capac. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 190°C (cuptor static) timp de 30-35 minute, până când aluatul e auriu și crocant.

Lasă tarta 5 minute să se odihnească, apoi așază o farfurie mare deasupra și răstoarn-o cu grijă. Caramelul fierbinte poate curge, așa că ai grijă la degete.

Această tartă se servește caldă sau rece, simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie ori smântână dulce bătută ușor. Fructele sunt moi, parfumate, învăluite într-un strat lucios de caramel, iar baza e crocantă, cu margini aurii care contrastează minunat cu dulceața piersicilor.

Câteva sfaturi

Dacă piersicile sunt foarte coapte, poți reduce timpul în caramel pentru a nu se transforma în compot.

Descoperă și rețeta de compot de piersici.

Pentru un plus de profunzime, poți adăuga 1 lingură de coniac, rom brun sau lichior de piersici în caramel după ce adaugi untul.

Funcționează excelent și cu nectarine, prune sau caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un cuplu care se ține în brațe și reprezintă zodiile care și-au găsit marea iubire începând cu data de 13 septembrie 2025
Horoscop
Dragostea le surâde acestor zodii începând cu 13 septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Dragostea le surâde acestor zodii începând cu 13 septembrie 2025. Începând cu această dată, nativii ar putea să-și întâlnească sufletul pereche. Sunt multe lucruri la care trebuie să fie atenți. Sfârșitul de săptămână vine...
2
Emily Ratajkowski surprinsă în timpul unei sesiuni foto
Divertisment
Emily Ratajkowski și Austin Butler au luat cina împreună. Fotografii i-au surprins la un restaurant de lux din New York
Emily Ratajkowski și Austin Butler au luat cina împreună. Cel mai recent, Butler a fost asociat cu modelul Kaia Gerber, iar Emily a avut mai multe relații de scurtă durată după divorțul ei de...
3
Dwayne Johnson surprins la Festivalul de Film de la Veneția 2025
Divertisment
A slăbit aproape 30 de kilograme și e complet transformat. Cine este bărbatul care „renunță” la fizicul ce i-a adus celebritatea
A slăbit aproape 30 de kilograme și e complet transformat. Actorul cunoscut pentru fizicul său impresionant este dispus să renunțe la imaginea care l-a consacrat în industria filmului de acțiune. Fanii au fost surprinși...
4
Liam Hemsworth și Gabriella Brooks stau unul lângă celălalt la US OPEN
Divertisment
Liam Hemsworth și Gabriella Brooks s-au logodit. Cum arată bijuteria spectaculoasă a modelului
Modelul a împărtășit mai multe imagini în mediul online. Liam Hemsworth și Gabriella Brooks s-au logodit. Vestea vine la doar o lună de când zvonurile legate de marea veste au început să apară. Prima...
5
Millie Bobby Brown surprinsă cu o prietenă de familie în timpul unei plimbări
Divertisment
A devenit mamă la 21 de ani, iar fanii o critică dur pentru imaginea de „soție tradițională”. Cine este actrița care și-a pus familia pe primul loc
A devenit mamă la doar 21 de ani, iar fanii o critică dur pentru imaginea sa de „soție tradițională”. Tânăra actriță a ales să își pună viața de familie pe primul loc. În timp...
PARTENERI
×