Reclamă

Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă

Rețeta de tartă de Santiago aparține bucătăriei tradiționale spaniole și își are originea în regiunea Galicia. Denumirea i-a fost atribuită după numele orașului în care a apărut, dar și după numele sfântului patron al Spaniei, Santiago, adică Sfântul Iacob.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 mai 2024, 5:42

Rețeta a apărut pentru prima dată în jurul anului 1577, iar desertul era considerat un adevărat tort regal. Acest fapt se datora folosirii migdalelor măcinate, un ingredient foarte scump la vremea aceea, pe care și-l permitea doar societatea de clasă superioară. În timpul secolului al XX-lea, desertul a fost introdus în cărțile de rețete culinare spaniole, și a fost recunoscută ca rețetă tradițională din Galicia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desertul era preparat și prezentat simplu, așa cum era copt. Însă, prin anul 1924, a fost decorat cu crucea Sfântului Santiago. Rețeta nu este complexă, are la bază migdale măcinate, zahăr și ouă. În plus, se mai adaugă diferite arome pentru gust delicios. Desertul poate fi servit la micul dejun sau ca și gustare în timpul zilei, alături de un ceai sau o cafea.

Tot din bucătăria spaniolă, mai avem și rețeta de Basque burnt cheesecake, care se prepară la fel de simplu ca rețeta de tartă de Santiago, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Tartă de Santiago – Ingrediente

  • 250 g migdale măcinate
  • 250 g zahăr tos
  • 5 ouă mari
  • coaja de o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • zahăr pudră pentru decor
  • unt pentru ungerea formei de copt.
Reclamă

Rețeta tartei de Santiago – Mod de preparare

Mai întâi, vei aduna pe masa de lucru ingredientele din listă și ustensilele necesare preparării tartei. Pentru că se folosesc ouă, pe acestea le vei scoate din timp din frigider și le vei lăsa la temperatura camerei, cel puțin 30 de minute, să se încălzească.

Separă de la început albușurile de gălbenușuri și lasă-le la odihnit, pentru reușita sigură a bezelei. Între timp, macină și migdalele foarte fin cu ajutorul robotului sau al râșniței speciale.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge și tava de copt cu unt la interior. Folosește o tavă cu diametrul de 24-25 cm.

Reclamă

Cum prepari rețeta de tartă de Santiago

Peste gălbenușuri, adaugă zahărul pudră, coaja de lămâie și extractul de vanilie și amestecă intens timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție cremoasă. Apoi, încorporează migdalele măcinate fin.

Presară sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase și cristaline. Încorporează spuma de albușuri în compoziția de gălbenușuri, adăugând-o treptat și amestecând ușor cu o spatulă. Amestecă folosind mișcări circulare, de jos în sus, așa cum procedezi și în cazul rețetei de pandișpan.

După omogenizare, întinde compoziția în forma de tartă pregătită. Nivelează-i uniform suprafața și introdu forma de copt în cuptorul încălzit. Coace tarta pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, scoate delicioasa tartă de Santiago din cuptor și las-o să se răcească bine, pentru a o putea decora.

Pentru a realiza decorul crucii Sfântului Santiago, desenează crucea pe o coală de hârtie, apoi decupeaz-o cu foarfeca. Mai întâi, așază la mijlocul tartei decupajul în formă de cruce. Decorează tarta cu zahăr pudră, apoi ridică ușor decupajul de hârtie.

Acum așază hârtia din care ai decupat crucea, și decorează crucea de pe tartă cu pudră de scorțișoară.

Mai lasă tarta o perioadă scurtă de timp să se relaxeze și o poți porționa.

Tartă de Santiago porționată pe farfurie și pe platou, alături de furculiță și o spatulă
Tarta se decorează cu zahăr pudră și cu pudră de scorțișoară / Shutterstock

Dacă mai dorești să prepari și alte tarte simple și rapide, mai poți încerca și rețeta de tartă Tatin cu pere și scorțișoară, tot din bucătăria internațională.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
O femeie frumoasă cu urechi de elf și coroană pe cap
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru mic dejunuri savuroase într-o tavă metalică așezată pe un grătar
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI
×