Rețeta a apărut pentru prima dată în jurul anului 1577, iar desertul era considerat un adevărat tort regal. Acest fapt se datora folosirii migdalelor măcinate, un ingredient foarte scump la vremea aceea, pe care și-l permitea doar societatea de clasă superioară. În timpul secolului al XX-lea, desertul a fost introdus în cărțile de rețete culinare spaniole, și a fost recunoscută ca rețetă tradițională din Galicia.
Desertul era preparat și prezentat simplu, așa cum era copt. Însă, prin anul 1924, a fost decorat cu crucea Sfântului Santiago. Rețeta nu este complexă, are la bază migdale măcinate, zahăr și ouă. În plus, se mai adaugă diferite arome pentru gust delicios. Desertul poate fi servit la micul dejun sau ca și gustare în timpul zilei, alături de un ceai sau o cafea.
Tot din bucătăria spaniolă, mai avem și rețeta de Basque burnt cheesecake, care se prepară la fel de simplu ca rețeta de tartă de Santiago, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Tartă de Santiago – Ingrediente
- 250 g migdale măcinate
- 250 g zahăr tos
- 5 ouă mari
- coaja de o jumătate de lămâie
- 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
- zahăr pudră pentru decor
- unt pentru ungerea formei de copt.
Rețeta tartei de Santiago – Mod de preparare
Mai întâi, vei aduna pe masa de lucru ingredientele din listă și ustensilele necesare preparării tartei. Pentru că se folosesc ouă, pe acestea le vei scoate din timp din frigider și le vei lăsa la temperatura camerei, cel puțin 30 de minute, să se încălzească.
Separă de la început albușurile de gălbenușuri și lasă-le la odihnit, pentru reușita sigură a bezelei. Între timp, macină și migdalele foarte fin cu ajutorul robotului sau al râșniței speciale.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge și tava de copt cu unt la interior. Folosește o tavă cu diametrul de 24-25 cm.