Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat

Pentru o gustare delicioasă și consistentă sau chiar pentru una dintre mesele principale ale zilei îți oferim o rețetă de sufleu de broccoli. Este rețeta unui preparat elegant și aerat, perfect pentru a aduce o notă sofisticată la orice masă.

Maria Udrea
Publicat: 11 octombrie 2024, 5:23

Sufleurile sunt cunoscute pentru textura lor ușoară și pufoasă, datorită incorporării aerului în albușurile de ou bătute spumă. În această rețetă, broccoli devine ingredientul principal, oferind un plus de culoare, cât și un gust subtil vegetal, care se îmbină perfect cu brânza și ouăle.

Sufleul de broccoli este o explozie de texturi și arome. Crusta ușor rumenită ascunde un interior moale și aerat, cu note subtile de broccoli și brânză. Gustul delicat al legumei se combină armonios cu brânza cremoasă și ușoară, iar sosul bechamel aduce o notă de bogăție și profunzime. Perfect pentru iubitorii de preparate fine, sufleul de broccoli este un mod inedit de a aduce legumele în farfurie, transformându-le într-o experiență culinară memorabilă.

Acest preparat se potrivește de minune ca aperitiv cald sau ca fel principal, alături de o salată proaspătă. Sufleul poate fi servit la o cină festivă sau ca o opțiune delicioasă pentru un prânz sănătos și sățios. Deși sufleurile au reputația de a fi destul de delicate și pretențioase, rețeta de mai jos este simplă și poate fi realizată cu ușurință chiar și de către începători.

Sufleu de broccoli – Ingrediente

  • 300 g broccoli (buchețele)
  • 3 ouă
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 100 g brânză tare (parmezan sau cheddar)
  • un praf de nucșoară (opțional)
  • sare și piper după gust
  • unt și pesmet pentru tapetarea formei de sufleu.

Rețeta sufleului de broccoli – Mod de preparare

Descoperă mai jos rețeta sufleului de broccoli, care presupune să pregătești buchețelele de broccoli, să prepari un sos bechamel, o bezea de albușuri și să combini toate ingredientele, după care să dai totul la cuptor.

Separă broccoli în buchețele mici, care se fierb în apă cu sare timp de 3-4 minute, până devin fragede, dar își păstrează culoarea verde vibrantă.

Apoi scurge-le și trece-le printr-un jet de apă rece pentru a opri procesul termic. Lasă buchețelele de broccoli într-o sită și pregătește celelalte ingrediente.

Descoperă și cum poți găti broccoli congelat astfel încât să fie gustos.

Cum pregăteși sosul bechamel

Într-o cratiță medie, topește untul la foc mediu. Adaugă făina și amestecă energic, formând un roux. Gătește-l timp de 1-2 minute, fără să-l lași să se rumenească.

Toarnă treptat laptele, amestecând constant, până când sosul începe să se îngroașe. Adaugă nucșoara, sarea și piperul.

Ia cratița de pe foc și încorporează brânza rasă, amestecând până când se topește complet. Adaugă în sosul bechamel gălbenușurile de ou, amestecând bine. Lasă compoziția să se răcească ușor.

Cum prepari sufleu de broccoli

Înainte să pregătești compoziția de sufleu, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a include bucățile de broccoli fiert în compoziție, le poți pasa, le poți toca mai grosier sau poți lăsa buchețelele întregi. Apoi, îl adaugi în sosul bechamel.

Într-un bol curat, bate albușurile de ou cu un praf de sare până obții o spumă tare, lucioasă. Este important ca spuma să fie bine formată, deoarece aceasta va conferi textura aerată a sufleului.

Adaugă treptat albușurile bătute în compoziția cu broccoli, folosind o spatulă și amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul în compoziție.

Unge generos o formă de sufleu (sau câteva forme mici) cu unt și tapetează cu pesmet pentru a preveni lipirea. Toarnă compoziția în formă, umplând-o până la ¾ din capacitate. Coace sufleul la 180 de grade Celsius timp de 25-30 de minute sau până când se rumenește frumos și se ridică deasupra formei.

Deliciosul sufleu de broccoli se servește imediat, pentru a păstra textura sa pufoasă.

Sfaturi pentru reușita sufleului

Ai grijă ca albușurile să fie perfect separate de gălbenușuri și să nu conțină urme de grăsime pentru a se bate corect.

Evită să deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii, deoarece sufleul este sensibil la fluctuațiile de temperatură și se poate lăsa.

Poți înlocui broccoli cu alte legume precum conopida, spanacul sau ciupercile, pentru a obține sufleuri variate. Descoperă și rețeta sufleului de conopidă cu brânză.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI