Recomandarea noastră este să asamblezi tarta chiar înainte de a o servi, astfel vei evita înmuierea crustei. Îți oferim mai jos modul de preparere al acestui desert delicios, perfect pentru zilele toride de vară.
Tartă cu căpșuni și cremă de mascarpone – Ingrediente
Modul de preparare al tartei cu căpșuni începe prin aducerea tuturor ingredientelor necesare pe bancul de lucru. E mai simplu și eficient să ai totul la îndemână.
Cantitățile de mai jos îți sunt utile pentru prepararea a zece porții de desert răcoritor.
Crustă:
- 138 grame de făină de secară
- un vârf de sare
- 127 g de unt rece
- 1 lingură și jumătate de oțet de mere
- 57 ml de apă rece
- 1 ou mare
Umputură:
- 227 grame de mascarpone
- 35 grame de zahăr granulat sau zahăr vanilat
- 454 grame de căpșuni
- 64 grame de gem de căpșuni
Tartă cu căpșuni – Mod de preparare
Pentru crustă: Amestecă făina și sarea într-un castron mare. Taie untul în cubulețe mici. Apoi amestecă oțetul de mere cu apa rece.
Lucrează în ritm alert. Adaugă untul în făină. Folosește-ți degetele sau palmele mâinilor pentru a amesteca fiecare cub de unt cu făina. Continuă să faci asta până când fiecare bucată de unt este acoperită cu făină.
Adaugă apoi aproximativ trei linguri din mixul rece de oțet cu apă peste amestecul de făină. Folosește-ți mâna sau o lingură de lemn pentru a îmbina apa cu făina. Dacă aluatul pare uscat, adăugă câteva lingurițe în plus de apă rece. Aluatul are compoziția potrivită atunci când nu se destramă în momentul în care îl strângi ușor.
Lasă aluatul la răcit pentru duă ore, înainte de a-l utiliza. De preferință peste noapte. Preîncălzește cuptorul la 200° Celsius.
Pe o bucată de hârtie de copt, peste care ai presărat puțină făină, rulează aluatul într-un oval de 38 x 15 cm, cu o grosime de 0,6 cm. Înțeapă aluatul cu o furculiță, pentru a împiedica umflarea acestuia în cuptor.
Întinde un ou bătut pe suprafața aluatului, de la o margine la alta. Coace aluatul până când capătă culoare maro-aurie, vreme de 25-30 de minute. Se lasă apoi la răcit chiar în tavă.
Pentru umplutură: În timp ce crusta tartei se răcește, amestecă mascarpone cu două linguri de zahăr. Taie capătul căpșunilor pentru a le îndepărta frunzele și tăie-le în feliuțe subțiri.
Mută crusta tartei pe un blat de lemn sau pe un platou. Întinde apoi brânza mascarpone deasupra acesteia, într-un strat uniform. Urmează să întinzi un strat fin de gem de căpșuni. Aranjează cășunile într-un model decorativ.
Presară deasupra tartei o lingură de zahăr vanilat. Poți omite acest pas, în cazul în care căpșunile sunt foarte dulci. Taie și servește cu poftă, recomandă specialiștii gastronomi.
Dacă ești în căutare de deserturi cu căpșuni, nu rata deliciosul chec umed cu iaurt.
Curiozități despre căpșuni
- Fiecare căpșună are peste 200 de semințe și este singurul fruct ale căror semințe se află la exterior.
- Căpșuna face parte din familia trandafirilor, de aceea mirosul ei este atât de îmbietor.
- Romanii credeau că aceste fructe au calități terapeutice. Pe vremea aceea căpșunile erau folosite pentru tratarea depresiei sau a febrei.
- Nativii americani au fost printre primii oameni ce au consumat căpșuni.
- Nu spăla căpșunile decât înainte să le mănânci, altfel se vor deteriora mai repede.
- În Belgia există un muzeu dedicat căpșunilor, informează Country Living.