Tartă cu căpșuni și cremă de mascapone: cea mai simplă rețetă

Cea mai simplă tartă de căpșuni se consumă doar împreună cu cei dragi. Farmecul acesteia constă în contrastul texturilor care o compun: crustă crocantă de secară, brânza mascarpone cremoasă și căpșuni zemoase.

Publicat: 5 iunie 2021, 7:07
Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:35
Presară deasupra tartei o lingură de zahăr vanilat. Poți omite acest pas, în cazul în care căpșunile sunt foarte dulci. Taie și servește cu poftă / Shutterstock

Recomandarea noastră este să asamblezi tarta chiar înainte de a o servi, astfel vei evita înmuierea crustei. Îți oferim mai jos modul de preparere al acestui desert delicios, perfect pentru zilele toride de vară.

Tartă cu căpșuni și cremă de mascarpone – Ingrediente

Modul de preparare al tartei cu căpșuni începe prin aducerea tuturor ingredientelor necesare pe bancul de lucru. E mai simplu și eficient să ai totul la îndemână.

Cantitățile de mai jos îți sunt utile pentru prepararea a zece porții de desert răcoritor.

Crustă:

  • 138 grame de făină de secară
  • un vârf de sare
  • 127 g de unt rece
  • 1 lingură și jumătate de oțet de mere
  • 57 ml de apă rece
  • 1 ou mare

Umputură:

  • 227 grame de mascarpone
  • 35 grame de zahăr granulat sau zahăr vanilat
  • 454 grame de căpșuni
  • 64 grame de gem de căpșuni

Tartă cu căpșuni – Mod de preparare

Pentru crustă: Amestecă făina și sarea într-un castron mare. Taie untul în cubulețe mici. Apoi amestecă oțetul de mere cu apa rece.

Lucrează în ritm alert. Adaugă untul în făină. Folosește-ți degetele sau palmele mâinilor pentru a amesteca fiecare cub de unt cu făina. Continuă să faci asta până când fiecare bucată de unt este acoperită cu făină.

Adaugă apoi aproximativ trei linguri din mixul rece de oțet cu apă peste amestecul de făină. Folosește-ți mâna sau o lingură de lemn pentru a îmbina apa cu făina. Dacă aluatul pare uscat, adăugă câteva lingurițe în plus de apă rece. Aluatul are compoziția potrivită atunci când nu se destramă în momentul în care îl strângi ușor.

Lasă aluatul la răcit pentru duă ore, înainte de a-l utiliza. De preferință peste noapte. Preîncălzește cuptorul la 200° Celsius.

Pe o bucată de hârtie de copt, peste care ai presărat puțină făină, rulează aluatul într-un oval de 38 x 15 cm, cu o grosime de 0,6 cm. Înțeapă aluatul cu o furculiță, pentru a împiedica umflarea acestuia în cuptor.

Întinde un ou bătut pe suprafața aluatului, de la o margine la alta. Coace aluatul până când capătă culoare maro-aurie, vreme de 25-30 de minute. Se lasă apoi la răcit chiar în tavă.

Pentru umplutură: În timp ce crusta tartei se răcește, amestecă mascarpone cu două linguri de zahăr. Taie capătul căpșunilor pentru a le îndepărta frunzele și tăie-le în feliuțe subțiri.

Mută crusta tartei pe un blat de lemn sau pe un platou. Întinde apoi brânza mascarpone deasupra acesteia, într-un strat uniform. Urmează să întinzi un strat fin de gem de căpșuni. Aranjează cășunile într-un model decorativ.

Presară deasupra tartei o lingură de zahăr vanilat. Poți omite acest pas, în cazul în care căpșunile sunt foarte dulci. Taie și servește cu poftă, recomandă specialiștii gastronomi.

Dacă ești în căutare de deserturi cu căpșuni, nu rata deliciosul chec umed cu iaurt.

Cea mai simplă tartă de căpșuni se consumă doar împreună cu cei dragi / Shutterstock

Curiozități despre căpșuni

  • Fiecare căpșună are peste 200 de semințe și este singurul fruct ale căror semințe se află la exterior.
  • Căpșuna face parte din familia trandafirilor, de aceea mirosul ei este atât de îmbietor.
  • Romanii credeau că aceste fructe au calități terapeutice. Pe vremea aceea căpșunile erau folosite pentru tratarea depresiei sau a febrei.
  • Nativii americani au fost printre primii oameni ce au consumat căpșuni.
  • Nu spăla căpșunile decât înainte să le mănânci, altfel se vor deteriora mai repede.
  • În Belgia există un muzeu dedicat căpșunilor, informează Country Living.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI