Checul este unul dintre cele mai populare deserturi, simple de preparat și cu reușită sigură. Pornind de la rețeta clasică, așa cum o prepara mama sau bunica, se pot face diverse combinații. Fructele adăugate în aluatul de chec dau savoare și culoare și îl transformă într-un desert spectaculos. Iaurtul, de asemeni adăugat în aluat, conferă o textură mai densă, ușor umedă și irezistibilă papilelor noastre.
Așadar, nu ai motive să nu încerci măcar odată o rețetă de chec, altfel decât în modul clasic.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța pe cei dragi cu un desert delicios cu fructe de sezon.
Chec umed cu iaurt și căpșuni – Ingrediente
Pentru o tavă de chec de 30/12/8 centimetri ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 ouă medii
- 175 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilat
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 150 gr iaurt cremos
- 250 gr făină
- 150 gr căpșuni
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 5 gr praf de copt
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
- opțional, frunze de mentă
Chec cu iaurt și căpșuni – Mod de preparare
Începe prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius, timp în care îți pregătești toate ingredientele din listă.
Spală bine căpșunile, îndepărtează codițele și frunzele și feliază-le în jumătăți, sau sferturi, în funcție de mărime. lasă-le într-o sită la scurs, până pregătești aluatul.
Lasă untul la temperatura camerei 10 minute, să îl poți procesa rapid și optim. Pune-l în bolul mixerului și adaugă zahărul peste el. Mixează cele două ingrediente până obții o compoziție spumoasă.
Adaugă, pe rând ouăle și mixează în continuare ingredientele până se omogenizează compoziția. Presară și puțină sare, apoi adaugă iaurtul, omogenizează din nou și încorporează făina cernută împreună cu praful de copt. La final, adaugă și esența de vanilie.
Tapetează tava de chec cu hârtie de copt și întinde aluatul de chec umed cu iaurt și căpșuni în ea. Nivelează aluatul uniform și presară feliile de căpșuni pe deasupra. Cu ajutorul unei linguri, înfige ușor feliile de căpșuni în aluatul de chec, atât cât să fie ușor acoperite. O parte din căpșuni vor migra către baza checului, de aceea nu este recomandat ca acestea să fie amestecate de la început în aluat.
Pune tava cu chec la cuptor și coace checul pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă checul în tavă 10 minute să se tempereze, pentru a nu se deforma, apoi transferă-l pe un grătar de răcire, sau pe platou.
După răcire poți pudra checul cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. Apoi îl poți felia și savura cu poftă, alături de cei dragi.
Dacă ți-am stârnit pofta de deserturi cu căpșuni, îți mai oferim o rețetă senzațională de ruladă de bezea cu cremă de vanilie și căpșuni.
Nu putem lăsa sezonul căpșunilor să treacă fără a ne delecta cu aroma lor în diverse deserturi și preparate culinare.
Spor și poftă bună!