Dovleacul copt este delicios atât savurat simplu, glazurat cu miere și scorțișoară, dar și inclus în diferite deserturi.
Poți prepara plăcinte și tarte cu dovleac copt, gogoși sau clătite, dar și diferite creme pentru prăjituri și torturi.
Un exemplu de cremă din dovleac copt îl ai în rețeta pe care o detaliem mai jos, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestui tort de trei tipuri de ingrediente: pentru blatul de tort, crema de dovleac și glazura de ciocolată.
Pentru blat de tort:
- 7 ouă de mărime medie
- 175 gr de zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 gr de ciocolată amăruie
- 200 gr de unt cu 82% grăsime
- 50 ml de lapte
- 300 gr de făină
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 5 gr praf de copt.
Pentru crema de dovleac copt:
- 500 gr de dovleac copt
- 250 gr de cremă de brânză
- 150 ml de frișcă lichidă
- 20 gr de zahăr pudră
- 1 praf de sare.
Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 ml frișcă lichidă îndulcită.
Tort cu cremă de dovleac copt – Mod de preparare
Înainte de a pregăti blatul de tort, pregătește dovleacul care necesită coacere, răcire și transformarea miezului în cremă pentru tort. Coace dovleacul în cel mai simplu mod. Vezi aici cum se prepară cel mai bun dovleac copt la cuptor!
Cum prepari blatul de tort
Începe cu prepararea unei compoziții de ciocolată pe care o vei include în blat. Așază un bol de inox sau de sticlă pe baie de aburi și adaugă în el ciocolata ruptă în bucăți mici, împreună cu untul tăiat în cuburi mici și laptele. Amestecă intens până când se topesc ingredientele solide și compoziția este omogenizată. Scoate bolul din baia de aburi și lasă compoziția de ciocolată să se răcească.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pregătește două boluri în care vei separa albușurile de gălbenușuri. Lasă gălbenușurile deoparte, iar peste albușuri presară un praf de sare. Apoi bate-le cu mixerul până când devin spumoase. Adăugă zahărul treptat și amestecă continuu până când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile în compoziția de ciocolată răcită și adaugă compoziția rezultată peste bezeaua de albușuri.
La final, încorporează în compoziția pentru blat de tort și făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Îmbracă cu hârtie de copt baza unei formei de tort cu diametrul de 26 cm. Pereții laterali îi ungi cu ulei și presari făină peste ei. Toarnă compoziția pentru blatul de tort în forma de copt și niveleaz-o frumos la suprafață. Pune forma la cuptor și coace blatul pentru 35-40 de minute.
Cum prepari crema pentru tort cu cremă de dovleac copt
Scoate miezul dovleacului copt din coajă și pune-l într-un bol de mixare. Adaugă zahărul pudră și amestecă cu un mixer până când obții un piure cremos. În alt bol, amestecă crema de brânză cu frișca lichidă. Apoi, amestecă piureul de dovleac cu crema de brânză și frișcă. Adaugă și un praf de sare, omogenizează bine crema și pune-o la rece.
După răcirea blatului de tort, secționează-l în două părți egale. Împarte crema de dovleac copt în trei părți. Întinde prima parte de cremă peste prima parte de blat de tort, pe care l-ai așezat anterior pe un platou. Așază peste stratul de cremă a doua parte de blat și presează-o ușor. Cu restul de cremă îmbracă tortul deasupra și de jur împrejur.
Cum prepari glazura de ciocolată pentru tort cu cremă de dovleac copt
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune frișca lichidă la încălzit. Rupe ciocolata în bucăți și adaug-o în crăticioara cu frișcă. Amestecă bine până când ciocolata este topită și glazura uniformă.
Toarnă glazura de ciocolată ușor caldă peste tort și las-o să se prelingă și pe laterale. Apoi pune tortul la rece și lasă-l până când glazura devine fermă. De obicei, orice tort se porționează mai frumos a doua zi.
Și dacă o să constați că îți plac deserturile cu dovleac, îți oferim pentru data viitoare o rețetă de prăjitură cu dovleac și aluat turnat, un deliciu garantat.