Pentru a diminua din gustul dulce ar rahatului, optează pentru mere mai acrișoare. Blatul îl vei prepara cu pudră de cacao adăugată, pentru un contrast de gusturi și arome, dar și de culori. Poți prepara acest tort pentru ocazii deosebite sau pentru un weekend petrecut cu familia.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.
Tort de mere umplute cu rahat de fructe – Ingrediente
Pentru prepararea tortului ai nevoie de două tipuri de ingrediente: pentru stratul din mere umplute cu rahat și pentru blatul de tort.
Pentru a pregăti compoziția de blat, folosește ca unitate de măsură a ingredientelor o cană cu capacitatea de 250 de mililitri.
Pentru stratul de mere cu rahat:
- 10-12 mere mai acrișoare
- 250 gr de rahat de fructe, multicolor
- 200 gr de zahăr
- 50 gr de zahăr vanilinat
- 1 linguriță de pudră de scorțișoară.
Pentru blat:
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de apă minerală
- 1/2 cană de ulei
- 2 căni de făină
- 1 linguriță cu praf copt
- 1 lingură de pudră de cacao
- 2 lingurițe cu esență de rom
- 1 praf de sare.
Tort de mere umplute cu rahat de fructe – Mod de preparare
Începe cu pregătirea merelor, care necesită curățare de cotoare și de coajă. În locul cotoarelor, vei adăuga bucăți de rahat multicolor.
Pornește cuptorul și setează temperatura la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul unui cuțit sau a unui curățător de fructe și legume, îndepărtează coaja merelor. Apoi îndepărtează și cotoarele cu un dispozitiv special sau cu vârful unui cuțit special pentru legume și fructe.
Pune merele curățate într-o tavă, la baza căreia așezi hârtie de copt. Presară peste mere pudra de scorțișoară și zahărul vanilinat. Introdu tava în cuptor pentru 10 minute, doar atât cât să se pătrundă merele ușor.
Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu diametrul de 30 cm. Împrăștie la baza cratiței cele 200 gr de zahăr. Lasă zahărul să se caramelizeze, amestecând cu o spatulă să nu se ardă. Apoi, folosind mănuși de bucătărie, rotește cratița în toate părțile pentru a se întinde zahărul caramelizat și pe lateralele acesteia. Pune cratița pe un suport sau un grătar de răcire și lasă zahărul caramelizat să se întărească în interiorul acesteia. În acest interval de timp, poți pregăti compoziția cu cacao pentru blatul de tort și tăia rahatul în cuburi mai mici.
Cum prepari blatul pentru tort de mere umplute cu rahat de fructe
Pune într-un bol încăpător uleiul cu zahărul și cu un tel până când zahărul se topește. Adaugă apa minerală și amestecă pentru omogenizare. Într-un alt bol, amestecă făina cu sarea, pudra de cacao și praful de copt. Trece acest amestec printr-o sită și adaugă-l treptat, în compoziția lichidă din celălalt bol. Omogenizează bine compoziția.
Vezi aici cum se prepară și rețeta unui delicios tort de mere Streusel, din bucătăria germană.
În cratița cu zahărul caramelizat și bine întărit, așază merele, unul lângă altul. Adaugă în interiorul lor rahatul tăiat în cuburi. Toarnă peste ele compoziția pentru blat. Înclină ușor cratița pentru a se dispune uniform compoziția printre mere.
Introdu cratița cu tortul la cuptor și coace-l pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Imediat după coacere, răstoarnă tortul pe un platou cu diametrul mai mare decât al cratiței. Nu îndepărta cratița, deocamdată. Lasă tortul să se răcească, apoi poți înlătura cratița.
Blatul de tort se va însiropa de la siropul de zahăr caramelizat, care va curge de pe pereții cratiței peste tort.
Poți lăsa deliciosul tort de mere umplute cu rahat de fructe simplu. Astfel se va observa mai bine contrastul frumos de culori dintre blat, mere și rahat. Dar poți opta și pentru a glazura tortul. Îți oferim în acest scop și o rețeta de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru astfel de torturi.