Streusel, în limba germană înseamnă fărâme și este un aluat sfărâmicios ca un crumble, preparat dintr-un amestec de unt, făină, migdale măcinate și zahăr. Tortul este delicios dacă este servit alături de o cană mare de cafea cu lapte sau o ceașcă de ceai, ceea ce îl face ideal și pentru răsfățul de la mic dejun.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu un desert delicios de toamnă.
Tort de mere Streusel – Ingrediente
Împarte de la început ingredientele necesare preparării tortului pe categorii, în funcție de pașii de preparare.
Ingrediente pentru umplutură:
- 1500 gr mere;
- 100 ml suc de lămâie, proaspăt;
- 100 ml apă;
- 75 gr zahăr;
- opțional, pudră de scorțișoară.
Ingrediente pentru aluatul de bază:
- 250 gr unt la temperatura camerei;
- 180 gr zahăr tos;
- 4 ouă;
- 250 gr făină;
- 1 plic praf de copt;
- un praf de sare;
- coaja rasă de la o lămâie.
Ingrediente pentru aluatul de Streusel:
- 200 gr unt rece;
- 150 gr zahăr tos;
- 150 gr făină;
- 100 gr migdale măcinate;
- un praf de sare;
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Rețeta de tort Streusel de mere- Mod de preparare
Începe cu pregătirea merelor pentru umplutură să le ai gata înainte de a te ocupa de prepararea blatului. Spală bine merele, taie-le în sferturi și îndepărtează cotoarele. Apoi feliază merele, în trei-patru felii pentru fiecare sfert de măr.
Pune feliile de mere în apă amestecată cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Acum te poți ocupa de pregătirea aluatului pentru blatul tortului.
Cum prepari aluatul pentru tort de mere Streusel
Amestecă într-un bol untul moale cu zahărul până obții o compoziție spumoasă. Adaugă pe rând gălbenușurile de ouă și omogenizează. Amestecă făina cu praful de copt și încorporează amestecul în compoziția de unt cu gălbenușuri. Adaugă și coaja de lămâie răzuită fin.
Mixează albușurile presărate cu sare, până când devin spumoase și cristaline. Încorporează-le ușor în compoziția de mai sus, amestecând cu o spatulă.
Pregătește o formă de copt rotundă cu diametrul de 25 cm și unge-i baza și lateralele cu unt. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde uniform în forma de copt aluatul pentru blatul tortului. Deasupra presară feliile de mere bine scurse, amestecate cu pudră de scorțișoară.
Cum prepari aluatul Streusel
Amestecă făina cu migdalele, zahărul și un praf de sare într-un bol. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi și, cu vârfurile degetelor, amestecă bine toate ingredientele până când obții niște firimituri mai mari. Presară firimiturile deasupra merelor și pune forma cu tort de mere Streusel la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă tortul să se răcească înainte de porționare. Decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și savurează-l cu poftă alături de cei dragi.
Și dacă ți-am stârnit pofta de deserturi cu mere, îți mai oferim o rețetă de plăcintă americană cu mere, foarte gustoasă și adorată de iubitorii de desert.