Floriile sunt cunoscute sub diferite denumiri în funcție de fiecare regiune a țări. Cu toat acestea, sărbătoarea marchează un eveniment biblic comun, anume intrarea lui Iisus în Ierusalim. Totodată, sărbătoarea Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor care se încheie în seară sărbătoririi Învierii Domnului. În fiecare an, în Săptămâna Patimilor, la biserică creștinii pot participa în fiecare seară la slujba Deniilor.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Floriile aduc cu sine începerea Deniilor care se țin până în Vinerea Mare, atunci când se cântă Prohodul Domnului. Pe lângă intrarea Domnului în Ierusalim, cei care poartă nume de flori se sărbătoresc în ziua Floriilor.
Prima tradiție spune că de Florii are loc a doua dezlegare din postul Paștelui. Astfel, creștinii ortodocși pot prepara la masa lor pește. Multe persoane sunt de părere că peștele consumat în ziua de Florii are puteri vindecătoare.
O altă tradiție deosebită spune că oamenii trebuie să ducă la biserică ramuri de salcie pentru a și sfințite. Acestea se pun ulterior la icoane sau la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să ofere roade bogate. Se spune că în ziua de Florii gospodinele coc plăcinte pe care merg ulterior să le împărtășească.
Ramurile de salcie au puteri vindecătoare și se țin cu grijă la icoanele din casă sau în porțile caselor. Există unele zone din țară unde crenguțele de salcie se pun sub pernă pentru ca fetele să-și poată visa alesul.
O superstiție mai veche spune că în ziua de Florii nu trebuie să te speli pe cap. Se spune că persoanele care se spală pe cap în duminica de Florii vor albi. Dar cea mai răspândită superstiție este cea legată de vremea din ziua Floriilor.
Ce semnifică Duminica de Florii
Se spune că în Duminica Floriilor, Mântuitorul și-a făcut intrarea în cetatea Ierusalimului. Acesta a fost aștepta de omani și a fost întâmpinat ca un împărat.
Mântuitorul a venit la Ierusalim pentru a pătimi moartea sa pe cruce pentru mântuirea tuturor celor din jur. Se spune că oamenii l-a așteptat pe Iisus Hristos cu ramuri de măslin și de finic și strigau ”Osana Fiul lui David, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus”
Mântuitorul pătimește timp de o săptămână întreagă, lucru care este amintit și în slujbele care se țin la biserică în toate zilele până la Înviere. Se spune că preoții împart credincioșilor ramuri de salcie sfințite.
Acestea simbolizeaza ramurile cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la sosirea în Ierusalim. Astfel, Floriile au o importanță aparte pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume, dar și pentru cei care își serbează numele în această zi specială.
Pentru cei dragi ți-am pregătit o listă cu mesaje speciale de Florii pe care să le trimiți cu inima deschisă. Iată cum poți să-i surprinzi cu o urare unică și deosebită.