Varza este o legumă cruciferă din familia Brassicaceae, din care mai fac parte broccoli, varza de Bruxelles, conopida, kale, rucola, bok choy sau ridichile.
Varza contribuie la o sănătate mai bună
Consumul mai mare de legume crucifere a fost asociat cu un risc redus de apariție a unor afecțiuni cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, afecțiuni musculo-scheletice și cancer. Beneficiile consumului de varză, mai ales în anotimpul rece, sunt notabile. Consumul de varză are numeroase beneficii pentru sănătate cum ar fi efecte antioxidante, susținerea sistemului imunitar și reducerea riscului unor afecțiuni ca bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer, potrivit Verywellhealth.
Profilul nutrițional
Varza este săracă în calorii și bogată în vitaminele C și K. Informațiile nutriționale depind însă de soiul de varză consumată. Iată profilul nutritional al celor mai populare tipuri de varză.
Varza crudă (100 grame)
- Apă: 92.2 g
- Energie: 25 kilocalorii (kcal)
- Proteine: 1.28 g
- Conținut total de lipide (grăsimi) 0.1 g
- Carbohidrați: 5.8 g
- Fibre: 2.5 g
- Zaharuri: 3.2 g
- Sucroză: 0.08 g
- Glucoză: 1.67 g
- Fructoză: 1.45 g
- Calciu: 40 miligrame (mg)
- Fier: 0.47 mg
- Magneziu: 12 mg
- Fosfor: 26 mg
- Potasiu: 170 mg
- Sodiu: 18 mg
- Zinc: 0.18 mg
- Cupru: 0.019 mg
- Mangan: 0.16 mg
- Seleniu: 0.3 micrograme (mcg)
- Vitamina C, total acid ascorbic: 36.6 mg
- Tiamină: 0.061 mg
- Riboflavină: 0.04 mg
- Niacină: 0.234 mg
- Acid pantotenic: 0.212 mg
- Vitamina B6: 0.124 mg
- Acid folic, total: 43 mcg
- Colină, total: 10.7 mg
- Vitamina A: 98 unități internaționale (UI)
- Luteină + zeaxantină: 30 mcg
- Vitamina E (alfa-tocoferol): 0.15 mg
- Vitamina K: 76 mcg.
Varza roșie crudă (100 g)
- Apă: 90.4 g
- Energie: 31 kcal
- Proteine: 1.43 g
- Total lipide (grăsimi): 0.16 g
- Carbohidrați: 7.37 g
- Fibre: 2.1 g
- Zaharuri: 3.83 g
- Sucroză: 0.6 g
- Glucoză: 1.74 g
- Fructoză: 1.48 g
- Calciu: 45 mg
- Fier: 0.8 mg
- Magneziu: 16 mg
- Fosfor: 30 mg
- Potasiu: 243 mg
- Sodiu: 27 mg
- Zinc: 0.22 mg
- Cupru: 0.017 mg
- Mangan: 0.243 mg
- Seleniu: 0.6 mcg
- Vitamina C, total acid ascorbic: 57 mg
- Tiamină: 0.064 mg
- Riboflavină: 0.069 mg
- Niacină: 0.418 mg
- Acid pantotenic: 0.147 mg
- Vitamina B-6: 0.209 mg
- Acid folic, total: 18 mcg
- Colină, total: 17.1 mg
- Vitamina A: 1,120 unități internaționale
- Luteină + zeaxantină: 329 mcg
- Vitamina E (alfa-tocoferol): 0.11 mg
- Vitamina K: 38.2 mcg.