Rețeta este originară din Cluj și a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în anul 1695, scrisă de Sofia Tofeus. Aceasta a fost fiica cea mică a episcopului reformat al Transilvaniei. Cartea a fost publicată în limba maghiară, dar republicată în cel puțin 19 ediții și tradusă în limba română sub numele de ”Cărticica meseriei de bucătar”.
Rețeta se mai găsește și sub denumirile: ”Kolozsvári káposzta”( în maghiară), ”Varză în straturi” sau ”Sarmale împrăștiate”. Poate fi preparată atât cu varză proaspătă, cât și cu varză murată. Este delicioasă în ambele variante. Straturile componente se prepară separat, apoi se combină într-un vas și se mai continuă prepararea la cuptor. Descoperă aici și rețeta de sarmale tradiționale românești, preparate ca la mama acasă. Iar mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru varza în straturi.
Rețetă de varză à la Cluj – Ingrediente
Pentru a prepara rețeta tradițională clujeană, vei pregăti separat trei straturi: unul de varză, unul de orez și altul de carne tocată.
Pentru stratul de varză:
- 2 verze proaspete sau murate
- 1-2 cepe
- 1 lingură cu ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță cu boia de ardei afumată
- crenguțe de cimbru uscat
- flori de mărar uscat
- 1/2 linguriță cu chimen măcinat
- 1/2 linguriță cu piper măcinat.
Pentru stratul de orez:
- 200 gr de orez
- 600 ml de apă
- 1/2 linguriță cu sare.
Vezi mai jos și ingredientele pentru stratul de carne tocată.