Reclamă

Vitamina ideală pentru sănătatea inimii. Cum să o incluzi în stilul tău de viață

Inima este motorul vieții, iar buna funcționare a acesteia poate fi îmbunătățită și cu ajutorul nostru. Există o vitamină ale cărei efecte stimulează sănătatea cardiacă. Află care este vitamina ideală pentru sănătatea inimii, dar și alți nutrienți cu efecte benefice pentru inimă.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 aprilie 2024, 6:42

Deși se consideră pe scară largă că vitaminele pot fi furnizate în organism de suplimente, medicii recomandă să ne procurăm anumite vitamine din alimentație. Inclusiv pe cele cruciale pentru sănătatea inimii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina ideală pentru sănătatea inimii

În viziunea medicului cardiolog Bradley Serwer, o dietă bine echilibrată este de o importanță vitală pentru condiția generală de sănătate și funcția cardiacă. Există numeroase carențe de vitamine care pot slăbi inima, o pot mări sau pot antrena hipertensiune arterială și un nivel ridicat de colesterol.

Iată vitamina pe care specialistul citat o recomandă cu toată convingerea. Acesta consideră că trebuie să ne asigurăm permanent că o avem în farfurie.

Vitamina D ajută mult inima, potrivit unui cardiolog american

Vitamina D joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale, a inflamației și a funcției vasculare, explică dr. Serwer. De fapt, medicii recomandă ca oamenii de până la 70 de ani să consume 15 mcg de vitamina D zilnic. Cei peste 71 de ani ar trebui să crească aportul zilnic de vitamina D la 20 mcg.

Reclamă

Deficiența acestei vitamine se leagă de un risc crescut de boli cardiovasculare, notează Parade.

Ce efecte are vitamina D asupra inimii

Potrivit Institutului Național pentru Sănătate din SUA, vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime care se găsește în anumite alimente – fie pe cale naturală sau în alimente fortificate cu această vitamină (cum sunt unele cereale). Soarele produce de asemenea vitamina D.

Reclamă

Recunoscută și pentru meritele ei în sănătatea oaselor, această vitamină ajută în mod dovedit la reglarea presiunii arteriale. Ea acționează la nivelul celulelor endoteliale care conectează vasele de sânge și celulele musculare netede. Acestea la rândul lor susțin fluxul sanguin.

Deficiența de vitamina D este asociată cu riscuri crescute de boli cardiace, dar și de hiperlipidemie (valori ridicate de lipide, cum ar fi colesterolul și trigliceridele). Potrivit unui studiu din 2017, o valoare mai mare de vitamina D este asociată cu un risc mai scăzut de incidente cardiovasculare. Iată sunt principalele semne că ai o inimă sănătoasă.

Surse de vitamina D și cum le poți include în alimentație

Această vitamină se află în mai multe alimente, dintre care se remarcă somonul, păstrăvul, ouăle, ciupercile și laptele. De exemplu, poți servi la cină somon cu ciuperci. Combină resturile rămase de la cină cu omletă, a doua zi la micul dejun. Poți adăuga și un pahar de lapte. 

De asemenea, ca să-ți asiguri necesarul de vitamina D, poți petrece mai mult timp afară. Un studiu din anul 2021 a demonstrat că expunerea brațelor, mâinilor, feței și picioarelor la soare între 5 și 30 de minute, de la ora 10 la ora 16, ar putea fi de ajutor pentru procurarea necesarului de vitamină D.

Deși suplimentele cu vitamina D sunt foarte accesibile, specialiștii nu le recomandă  pentru sănătatea cardiacă.

Aceștia citează cercetări care arată că suplimentele cu vitamina D nu ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare la persoanele cu niveluri scăzute ale acesteia. Abordarea de bază rămâne alimentația, subliniază dr. Serwer. A

Alți nutrienți cu efect benefic pentru sănătatea inimii

Totuși, un singur nutrient nu este de ajuns pentru a reduce riscul bolilor cardiace. De aceea e necesar și un aport de vitamina B9, cunoscută și ca acid folic. Aceasta ajută la scăderea nivelurilor de homocisteină din sânge, proces asociat cu un risc mărit de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, mai observă specialistul. 

Alimentele bogate în acid folic sunt spanacul, salata, avocado și sparanghelul. Foarte utili pentru sănătatea cardiacă sunt și acizii grași omega-3. Aceștia pot scădea nivelurile trigliceridelor, inflamația vasculară, dar și riscul de aritmie (bătăi anormale ale inimii). Poți procura acești nutrienți vitali din somon, semințe de in și nuci.

Dacă suspectezi că ai o carență de vitamine, consultă medicul de familie. Acesta poate determina dacă se impune o suplimentare a acestora și a altor nutrienți esențiali ca vitamina D. Află ce implicații pentru sănătate mai are o deficiență a “vitaminei soarelui“.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×