Trezitul pe timpul nopții poate îngreuna rutina de somn și poate să te facă să te simți mult mai obosită ca atunci când te-ai pus la somn. Chiar dacă dormi confortabil, pe cea mai bună saltea, aceste treziri din timpul nopții se pot întâmpla din cu totul alte motive.
3 motive pentru care te trezești din oră în oră noaptea
Este ceva obișnuit să ne trezim pe parcursul nopții, deoarece ne trezim în mod natural la sfârșitul ciclurilor noastre de somn de 90 de minute.
Pentru majoritatea oamenilor, aceste momente de trezire sunt atât de scurte încât nici măcar nu vor observa că s-au trezit înainte de a adormi la loc. Deci, dacă te trezești în fiecare oră și nu poți adormi la loc, unul dintre motivele de mai jos ar putea sta la baza lipsei tale de odihnă.
Stresul
Cercetările specialiștilor arată că somnul de calitate se poate deteriora atunci când ești stresată, mai ales dacă ai un sistem de somn activ.
Stresul este un factor major care contribuie la insomnie și este unul dintre motivele pentru care te poți trezi des pe parcursul nopții.
Stresul poate crește tensiunea arterială și poate duce la apariția insomniilor. Când ai o mulțime de factori de stres în minte, s-ar putea să te trezești îngrijorată sau agitată din somn.
Acest lucru înseamnă că mintea ta nu se oprește complet peste noapte pentru a se odihni, ci încearcă să proceseze informațiile care te pot ține trează.
Timpul petrecut în fața ecranelor
Suntem deja obișnuiți să stăm în fața ecranelor cât mai mult timp. Lumina albastră de la ecrane ne poate îngreuna rutina de somn. Se vorbește constant despre faptul că acest tip de lumină perturbă somnul pe tot parcursul nopții.
Lumina emisă de ecranul telefonului sau televizorului stimulează sistemul nervos, făcând mai dificilă mișcarea liniștită prin ciclurile de somn.
Când te trezești noaptea, poate fi tentant să verifici telefonul, chiar și pentru a vedea cât este ceasul. Acel semnal luminos va încurca mai mult ritmul circadian, deoarece corpul tău va crede că este momentul să te trezești.
În acel moment te vei simți trează și vei îngreuna procesul de adormire, crescând șansele de a te trezi din nou peste noapte. În plus, având telefonul aproape, iluminarea cu notificări pe tot parcursul nopții îți poate întrerupe somnul din cauza zgomotului sau a luminii.
Temperatura
Clima joacă, de asemenea, un rol în ceea ce privește tulburările de somn. În timpul iernii, temperaturile pot scădea treptat peste noapte. Acest lucru te poate face să te trezești din somn atunci când îți este prea frig.
Echilibrul temperaturii poate fi dificil de corectat. Totuși, înțelegerea stilului tău de somn te-ar putea ajuta cu această problemă, spun specialiștii.
Ce poți face pentru a adormi mai ușor noaptea
Indiferent de motivul pentru care te trezești în fiecare oră noaptea, există modalități prin care te poți ajuta să dormi mai bine.
De la un program de somn consecvent până la o igienă mai bună a somnului, aceste sfaturi susținute de știință te pot ajuta să adormi mai profund noaptea.
O rutină de somn durabilă te poate ajuta să ai parte de un somn odihnitor. Corpul tău trebuie pregătit de somn pentru a putea să elibereze hormonul care provoacă somnolență, melatonina.
Rutina ta de somn trebuie să fie personală. Specialiștii recomandă să reduci expunerea la ecrane și să încerci să creezi un ambient relaxant în dormitor.
Totodată, aceștia recomandă evitarea meselor bogate sau a gustărilor bogate în zahăr. O rutină de somn bine pusă la punct te-ar putea ajuta să ai parte de odihnă pe tot parcursul nopții. Astfel poți să reduci momentele în care te trezești.