Alcătuite din straturi de proteină numită keratină, unghiile servesc drept protecție pentru degete. Keratina, care se află și în componența celulelor părului și ale pielii, acționează pentru a preveni deteriorarea unghiilor.
Remedii pentru întărirea unghiilor fragile
Exfolierea sau ruperea unghiilor nu este un fenomen neobișnuit. De fapt, potrivit Școlii de Medicină Harvard, 27% dintre femei au unghii fragile, afecțiune cunoscută sub numele de onicoschizie.
Supliment de biotină
Biotina face parte din gama vitaminelor B. Deoarece este solubilă în apă, nu este stocată de organism, așa că o poți consuma fără griji în fiecare zi. Biotina, cunoscută și sub denumirea de Vitamina B7, ajută părul și unghiile să devină mai puternice, dar contribuie și la funcționarea optimă a sistemului nervos, potrivit Health Line.
Vitamina B7 este conținută de alimente precum sardinele, ouăle fierte, ficatul de pasăre și vită, avocado, cartof dulce sau banane.
Hidratare
Toți știm că o hidratare intensă înseamnă sănătate curată. Sănătatea unghiilor nu face excepție. Consumul ridicat de apă hidratează unghiile și ajută la evitarea deteriorării lor.
Utilizarea mânușilor de uz casnic
Contactul excesiv cu apa face ca unghiile să devină mai fragile. Ca să te protejezi, este bine să folosești mănuși atunci când speli vasele.
Dieta sănătoasă și echilibrată
Asigură-te că ai o dietă sănătoasă și echilibrată, în care să incluzi vitamine esențiale. O dietă săracă în vitamine poate afecta întregul organism, inclusiv unghiile.
Produse de calitate
Multe dintre ojele folosite sau diversele tratamente pot conține chimicale care slăbesc și dăunează unghiilor. Oja care are în compoziție acetonă este de evitat, deoarece afectează suprafața unghiei, ducând în timp la deteriorarea ei. Alternativele sunt ojele non-toxice, dar și îndepărtarea lacului de pe unghii folosind produse care nu conțin acetonă.
Evitarea aplicării gelului sau a unghiilor false
În timp ce acestea sunt promovate ca o alternativă ușoară pentru femeile care se confruntă cu probleme de creștere a unghiilor, utilizarea frecventă a gelului sau a unghiilor false poate provoca exfolierea unghiilor.
Expunerea la lumina ultravioletă necesară pentru fixarea gelului pe suprafața unghiei reprezintă un factor de risc, susțin specialiștii. Deși expunerea este mult mai mică decât cea obținută cu echipamentele de bronzare UV, riscul apariției cancerului de piele este totuși ridicat, iar pielea poate să îmbătrânească prematur dacă expunerea se realizează pe termen lung.