Pielea și corpul tău sunt o reflexie a stilului de viață și a tot ceea ce consumi și folosești zilnic. Alientația și stilul de viață pot avea efecte asupra modului în care pielea ta arată și îmbătrânește. Iată care sunt alimentele pe care nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta.
8 alimente care ar putea să îmbunătățească sănătatea părului și a pielii
Nu există niciun aliment magic care să te facă să arăți veșnic tânără, dar dieta poate avea efecte asupra felului în care arată părul și unghiile tale. Alimentele conțin o mulțime de nutrienți pentru frumusețe, de care organismul are nevoie, care sunt recomandate pentru un păr strălucitor și unghii puternice.
Un studiu care a analizat 1700 de pacienți arată că o dietă mediteraneană bogată în legume crude și ierburi proaspete, precum și dietele bogate în proteine și soia pot fi o terapie complementară utilă pentru alopecia necicatrizantă.
De asemenea, acesta a indicat că femeile care au consumat diete bogate în carbohidrați complecși, vitaminele A, B și C și minerale precum zincul și magneziul nu s-au mai confruntat cu probleme legate de căderea părului.
Studiul sugerează că o dietă bazată pe plante ar putea fi benefică pentru sănătatea și funcția barierei cutanate a pielii. De asemenea, specialiștii concluzionează că persoanele care se confruntă cu deficiențe de micronutrienți, cum ar fi biotina, vitaminele A și C și zincul, sunt mai susceptibile să aibă probleme legate de sănătatea pielii, părului și a unghiilor.
Peștele gras
Peștii grași, cum ar fi somonul și macroul, sunt surse excelente de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sănătoase hrănesc foliculii de păr, promovează sănătatea scalpului și reduc inflamația, care poate contribui la căderea părului.
În plus, acizii grași omega-3 ajută la menținerea integrității barierei cutanate a pielii, prevenind pierderea de umiditate de la nivelul pielii, tenul fiind astfel mai ferm și strălucitor.
Cartofii dulci
Printre cele 8 alimente care ar putea să îmbunătățească sănătatea părului și a pielii se află și cartofii dulci. Aceștia sunt bogați în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Vitamina A este esențială pentru menținerea sănătății scalpului și promovarea creșterii unui păr puternic și sănătos.
În plus, beta-carotenul are proprietăți antioxidante care protejează pielea de deteriorarea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură.
Nuci și semințe
Nucile și semințele, cum ar fi migdalele, nucile și semințele de in, sunt pline de nutrienți care aduc beneficii atât părului, cât și pielii. Acestea sunt surse excelente de vitamina E, care promovează creșterea părului și ajută la repararea foliculilor de păr deteriorați.
De asemenea, Vitamina E acționează ca un antioxidant, care protejează pielea de stresul oxidativ și îi redă fermitatea.
Avocado
Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi mononesaturate și acizi grași omega-3. Aceste grăsimi ajută la hidratarea scalpului, hrănesc foliculii de păr și redau stălucirea părului.
În plus, avocado conține vitaminele C și E, care susțin producția de colagen și protejează pielea de daunele produse de mediu.
Ouă
Din lista celor 8 alimente care ar putea să îmbunătățească sănătatea părului și a pielii nu lipsesc nici ouăle. Acestea sunt bogate în proteine, care sunt elementele de bază ale părului. Consumul adecvat de proteine este esențial pentru menținerea unui păr puternic și sănătos.
Ouăle conțin, de asemenea, biotină, o vitamină din complexul B care promovează creșterea părului și ajută la prevenirea căderii părului. În plus, ouăle furnizează substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea unghiilor, cum ar fi sulful și seleniul.
Stridii
Stridiile sunt o sursă excelentă de zinc, un mineral care joacă un rol crucial în creșterea și repararea părului. Deficitul de zinc poate duce la căderea părului și la subțierea unghiilor. Prin includerea stridiilor în dieta ta poți obține aportul acestui mineral esențial.
Alimente bogate în apă
Hidratarea este esențială pentru menținerea sănătății și aspectului pielii și părului. Alimentele bogate în apă, cum ar fi castraveții, pepenele și căpșunile, te pot ajuta să îți hidratezi corpul din interior spre exterior. Aceste alimente furnizează, de asemenea, vitamine și minerale care susțin sănătatea pielii și a părului.
Legume verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt surse excelente de nutrienți. Acestea sunt pline de vitaminele A și C, care sunt esențiale pentru producția de colagen și sănătatea părului și a pielii. Aceste legume conțin, de asemenea, antioxidanți care protejează pielea de daunele cauzate de radicalii liberi.