Condiment originar din India și Asia de Sud-Est, turmericul se folosește de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale. Poate fi consumat măcinat, ca suc sau ca rădăcină crudă în preparate dulci, dar și sărate. Natura antioxidantă și anti-inflamatorie a nutrienților pe care îi conține stimulează domenii cheie de sănătate, de la metabolism la inimă, imunitate și funcția creierului.
8 beneficii impresionante pentru sănătate ale turmericului
Turmericul este o excelentă sursă de micronutrienți ca vitaminele, mineralele și compușii din plante, prin care furnizează numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Când vine vorba de vitamine și minerale, turmericul conține cantități impresionante de mangan, fier, potasiu și vitamina C.
Însă mai conține și compuși numiți curcuminoide, dintre care cel mai cunoscut și mai temeinic studiat este curcumina, observă dieteticianul american Amy Davis. Acești compuși aparțin clasei polifenolilor, despre care s-a demonstrat că au efecte anti-oxidante și anti-inflamatorii. Proprietățile antioxidante ale curcuminei afectează în mod pozitiv aproape întregul organism, notează RealSimple.
Stimulează sănătatea imunitară
Printr-o sursă bogată de vitamina C și compuși din plante (cunoscuți și ca polifenoli) cum e curcumina, turmericul se mândrește cu efectele sale antioxidante și anti-inflamatorii care stimulează sănătatea imunitară. Află de ce turmericul e secretul imunității în sezonul rece.
Antioxidanții eradichează efectul moleculelor radicalilor liberi care sunt la originea multor boli cronice și acute. Potrivit unui articol din 2019 publicat de revista Nutrients, curcumina s-a dovedit eficientă împotriva cancerului.
Favorizează sănătatea inimii
O altă boală cronică favorizată de radicalii liberi este boala cardiacă, context în care turmericul s-a dovedit o măsură preventativă de încredere. Cercetările au arătat eficiența curcuminei în protecția adusă împotriva aterosclerozei și a riscului general de boli cardiace.
În egală măsură, acest condiment este util în controlul nivelurilor ridicate de colesterol din sânge, care la rândul lor pot favoriza apariția aterosclerozei. Magneziul, potasiul și fierul din turmeric susțin ritmurile sănătoase ale inimii și sănătatea sângelui.
Susține sănătatea metabolică
În cazul persoanelor cu tulburări metabolice ca diabetul de tip 2 (sau al celor care încearcă să le prevină), turmericul este o alegere perfectă. Există dovezi validate științific că acesta ajută la reglarea zahărului din sânge și a răspunsului inflamator, fiind util în tratarea sau prevenția acestor condiții medicale.
Ajută la îmbunătățirea sănătății mentale
În mod interesant, turmericul s-a dovedit util inclusiv în domeniul sănătății mentale. Această calitate provine din forța curcuminei de a crește nivelurile de factori neurotrofici. Aceștia joacă un rol important în comportament, în procesul de învățare, cogniție și memorizare, în cazul unor niveluri scăzute al factorilor neurotrofici anticipându-se disfuncții psihice ca anxietatea și depresia.
Stimulează sănătatea generală a creierului
Turmericul are un aport semnificativ și în cazul prevenției unor disfuncții neurodegenerative ca boala Alzheimer sau demența. Un studiu din 2018 a demonstrat că administrarea zilnică a curcuminei este legată de îmbunătățirea memoriei, atenției și a dispoziției la vârstnici.
Promovează sănătatea articulară
Natura anti-inflamatorie a turmericului este utilă și pentru sănătatea articulară, în special în cazul persoanelor care suferă de artrită. Un studiu din anul 2021 a arătat că suplimentarea de turmeric este aproape la fel de eficientă ca medicația nonsteroidiană anti-inflamatorie la persoanele cu osteoartrită la genunchi. În plus, o lucrare din 2022 a demonstrat eficiența curcuminei în tratarea durerilor osteoartritei din întregul organism.
Combate semnele de bătrânețe
Proprietățile antioxidante ale curcuminei sunt eficiente și în lupta împotriva semnelor de bătrânețe, cum ar fi liniile fine, ridurile și petele pigmentare. Această abilitate a fost probată de mai multe studii de dată foarte recentă.
Un efect pozitiv are turmericul, de asemenea, la nivel dermatologic. Îl poți folosi sub formă de mască facială cu turmeric, perfectă pentru un ten cu probleme.
Îmbunătățește sănătatea intestinală
În sfârșit, turmericul poate susține sănătatea intestinală. Are o influență pozitivă la nivelul microbiomului intestinal, ajutând la reglarea funcționării sistemului digestiv.
Care este doza zilnică optimă de turmeric
Ținând cont de influența sa importantă în cadrul condiției generale de sănătate, se pune întrebarea cum îl poți include mai mult în mesele și gustările tale. Potrivit specialiștilor, cele mai multe beneficii vin din consumul a maxim 12 grame zilnic (echivalentul a 2,5 lingurițe).
Ai grijă însă la supradoză, căci poate cauza diaree, constipație sau vomă. În egală măsură, consumul excesiv de turmeric poate interfera cu anumite medicamente, mai subliniază dieteticianul Amy Davis. De aceea trebuie să consulți un specialist înainte de a-ți crește semnificativ aportul de turmeric, mai ales dacă suferi de anumite boli.
Cum să adaugi turmericul în rutina ta alimentară
Există multe preparate delicioase prin care poți adăuga mai mult turmeric în dieta ta. Aroma sa dulce-piperată și culoarea sa vibrantă galben-portocalie merg de minune în mâncăruri tip curry, mâncăruri stir fry, supe, tocane, paste, cafea, smoothie, shot-uri vegane și chiar produse de panificație. Poate fi inclus în multe feluri de mâncare sănătoase și savuroase.
Totuși, este important de reținut că turmericul este solubil în grăsimi și se absoarbe greu de unul singur. Așadar, ar trebui consumat alături de o sursă de grăsime și piperină (componentă activă a piperului negru) pentru a crește gradul său de absorbție în organism. Din fericire, toate exemplele de preparate culinare menționate anterior întrunesc aceste cerințe.