Cei mai mulți dintre noi vrem să avem parte de o viață lungă și sănătoasă. Strategiile pentru a face acest lcurur devin de multe oi confuze. În primul rând, genele tale au un cuvânt de spus despre cât de mult trăiești, deși ele reprezintă doar aproximativ 25 % din ecuație.
Alimente care te-ar putea ajuta să trăiești mai mult, spun studiile
Oamenii care reușesc să implementeze aceste obiceiuri ar putea să evite bolile legate de vârstă sau cel puțin să le întârzie.
Cercetătorii din Norvegia și Italia au vrut să detalieze ce alimente pot face diferența în viața noastră. Ei a efectuat o analiză amplă a recenziilor sistematice și a meta-analizelor, apoi au publicat concluziile în februarie 2025.
Cum a fost efectuată această analiză de către cercetători
Cercetătorii au analizat meta-analize evaluate sistematic care au evaluat studiile observaționale longitudinale.
Acest studiu actual reprezintă o revizuire a recenziilor anterioare. Acești cercetători s-au concentrat pe recenzii care au evaluat aportul de oricare dintre următoarele alimente: cereale comestibile, fructe, legume, nuci, leguminoase, pește și produse din pește, ouă, produse lactate, carne și produse din carne.
Cercetătorii au ajuns cumulat 41 de recenzii sistematice. Cele mai multe dintre ele au fost efectuate între 2016 și 2022.
Una dintre povocăile evaluată a fost reprezentată de atât de multe studii. Cercetătorii au standardizat dimensiunile porției.
Ei au stabilit astfel: cereale integrale (30 g/zi), cereale rafinate (30 g/zi), fructe (80 g/zi), legume (100 g/zi), leguminoase (50 g/zi), nuci (28 g/zi), pește (100 g/zi), ouă (50 g/zi), produse lactate (200 g/zi), lactate (200 g/zi), alb la 10 g/zi. carne rosie neprocesata (100 g/zi), carne procesata (50 g/zi), băuturi îndulcite cu zahăr (250 g/zi sau 250 ml/zi) și zaharuri adaugate (10 g/zi).
La ce concluzii au ajuns specialiștii în urma studiilor
Această analiză reprezintă o umbrelă mare, iar calitatea studiilor poate să varieze. Acestea fiind spuse, cercetătorii au găsit unele asocieri puternice cu anumite grupuri de alimente și longevitatea.
Ei au ajuns la concluzia că o dietă bogată în nuci, cereale integrale, fructe, legume și pește este asociată cu o mortalitate redusă și o viață mai lungă. Ei au descoperi, de asemenea, asocieri între consumul mai mare de leguminoase și cane albă cu o viață mai lungă.
În plus, un consum mai mare de carne roșie este asociat cu un risc mai mare al mortalității. Acestea au fost concluziile specialiștilor. Un aport ridicat de zahăr adăugat, cereale rafinate și ouă ar putea să ducă la o viață mai scurtă, sunt de părere specialiștii.
Aceștia sunt de părere că alimentele sănătoase te vor ajuta să te bucuri de viață pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, dieta echilibrată asociată cu sportul a putea să te ajută să te ferești pe termen lung de bolile cronice asociate cu înaintarea în vârstă, susțin specialiștii pentru EatingWell.