Alimentele congelate pot fi la fel de hrănitoare ca și cele proaspete

Criza continuă a costului ridicat al vieții și penuria de fructe și legume i-au făcut pe mulți oameni să se îngrijoreze cu privire la modul în care vor include aceste alimente importante în dieta lor. Cu toate acestea, mulți oameni pot evita produsele congelate și conservate. Mulți consideră că produsele proaspete de la supermarket sunt mai bune. Specialiștii vin însă cu vești bune. Aceștia spun însă că alimentele congelate pot fi la fel de hrănitoare ca și cele proaspete.

Publicat: 28 martie 2023, 7:32
Unii oameni se feresc de alimentele congelate și conservate, deoarece sunt clasificate din punct de vedere tehnic drept "alimente procesate" / Shutterstock

Cu toate acestea, nu numai că produsele congelate și conservate pot fi la fel de hrănitoare ca și fructele și legumele proaspete, ci în unele cazuri pot fi de fapt mai hrănitoare.

Alimentele congelate pot fi la fel de hrănitoare ca și cele proaspete

Unii oameni se feresc de alimentele congelate și conservate, deoarece sunt clasificate din punct de vedere tehnic drept „alimente procesate”. În timp ce aceste alimente pot avea conservanți, aceste ingrediente sunt strict reglementate și nu au efecte adverse asupra sănătății. Ca să nu mai vorbim de faptul că procesele de conservare utilizate pentru a preveni deteriorarea acestor alimente sunt de fapt motivul pentru care sunt capabile să mențină atât de mulți nutrienți importanți.

Fructele și legumele încep să piardă nutrienți imediat ce sunt culese. Ele pot pierde până la jumătate din nutrienți în câteva zile de la recoltare.

Vitaminele precum vitamina C sunt deosebit de susceptibile de a se pierde după ce fructele sau legumele au fost culese. Mazărea verde își pierde aproximativ jumătate din cantitatea de vitamina C în primele două zile după recoltare. Pierderi similare se observă la broccoli și fasole.

Există multe motive pentru care acești nutrienți se pierd după recoltare. În primul rând, expunerea la lumină și aer poate iniția un proces chimic numit foto-oxidare, care determină descompunerea nutrienților. În plus, enzimele naturale prezente în alimente pot descompune și nutrienții. Microorganismele din sol, aer și apă își pot găsi, de asemenea, loc în alimente și se hrănesc cu nutrienți lor.

Metodele folosite pentru congelarea și conservarea alimentelor previn deteriorarea și scad cantitatea de nutrienți pierdute din produs, deoarece opresc aceste procese.

Conservarea

Conservarea implică adăugarea de căldură în alimente, de obicei, folosind temperaturi între 120-140 ℃. Chiar dacă alimentele sunt supuse la aceste temperaturi doar câteva minute, acest lucru inactivează anumite enzime. Distruge majoritatea microorganismelor, prevenind stricarea alimentelor, asigurând în același timp să nu se piardă mulți nutrienți importanți.

Congelarea

Congelarea, pe de altă parte, elimină căldura din alimente. Prin scăderea temperaturii suficient de mult încât apa din alimente să înghețe (în jur de -20℃), acest lucru încetinește reacțiile chimice care apar în alimente. Tot prin acest proces se previne pierderea nutrienților importanți. De asemenea, fierberea este o practică obișnuită aplicată alimentelor înainte de congelare. Acest lucru inactivează, de asemenea, enzimele naturale din alimente, prevenind pierderea suplimentară de nutrienți.

Procesele termice afectează în mod diferit fructele și legumele

Procesele termice (cum ar fi conservarea și fierberea) pot duce la unele pierderi inevitabile de nutrienți. Însă amploarea acestei pierderi depinde de alimentele și de nutrienții pe care îi conțin.

Conservarea duce, în general, la o pierdere mult mai mare a unor nutrienți, mai mult decât fierberea și congelarea. Acest lucru se datorează faptului că folosește temperaturi mai ridicate și condiții de procesare mai dure, majoritatea fructelor și legumelor trebuind să fie fierte în apă înainte de a fi sigilate.

Morcovii, de exemplu, pierd foarte puțină vitamina C în timpul congelarii. Dar își pot pierde o proporție semnificativă din vitamina C în timpul conservării. Aceasta este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că se descompune în lichide, mai ales după ce este degradată de căldură.

În schimb, pierderea cantității de vitamina A este mult mai mică în timpul conservării. Ea este mai stabilă în fața căldurii. De fapt, în timpul procesului de congelare se pierde mai multă vitamina A.

Nutrienți importanți

Deși unii nutrienți se pot pierde în timpul proceselor de fierbere, congelare și conservare, în multe cazuri alimentele păstrează nutrienți mai importanți decât ar fi dacă ar fi fost culese chiar înainte de maturitatea maximă și expediate la supermarketul de destinație. De exemplu, cercetările arată că conținutul de vitamine din afinele congelate este comparabil și uneori chiar mai mare decât cel al afinelor proaspete.

Și în timp ce piersicile conservate pot pierde unele substanțe nutritive în timpul procesului de conservare, atunci practic nu există nicio modificare a nivelurilor lor de nutrienți chiar și după trei luni de depozitare. Același lucru este valabil și pentru multe alte produse conservate și congelate, cum ar fi mazărea, porumbul dulce și broccoli, care își păstrează mulți dintre nutrienți chiar și după un an de depozitare.

Același lucru este valabil și pentru alți compuși prezenți în alimente. De exemplu, polifenolii, compuși naturali găsiți în majoritatea fructelor și legumelor, pot fi conservați mai mult timp prin congelare.

În cele din urmă, deși pot exista unele diferențe între nutrienții disponibili în produsele proaspete față de cei din produsele congelate sau conservate, niciun tip de alimente nu este semnificativ mai bun decât celălalt.

Excepțiile includ licopenul din roșii, compusul care conferă roșiilor culoarea roșie, care este de fapt mai mare în roșiile conservate decât în roșiile proaspete. Există mai multe motive pentru acest lucru. Temperaturile ridicate utilizate în timpul conservării ajută la eliberarea unei cantități mai mari de licopen.

Fructele și legumele congelate și conservate sunt o modalitate excelentă de a obține beneficiile nutriționale ale produselor proaspete, fără a cheltui prea mulți bani.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI