Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai importante aparate dintr-o bucătărie. Majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a încălzi mâncarea, a prepara floricele de porumb sau ciocolată caldă. În același timp, undele puternice ale acestui dispozitiv pot face ca unele mâncăruri să devină dăunătoare pentru sănătate sau să-și piardă calitățile nutritive.
Alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde
Un cuptor cu microunde nu poate încălzi alimentele în mod uniform, ceea ce înseamnă că orice bacterie prezentă va supraviețui. De asemenea, se cunoaște problema undelor microunde care, în cantități mari, pot contribui în mod direct la producerea toxinelor cancerigene, conform The Healthy.
Pentru a diminua orice risc pentru sănătate, este indicat să eviți reîncălzirea anumitor mâncăruri. Astfel, reduci șansele de a contracta o toxinfecție alimentară.
Ardei iute
Reîncălzirea ardeilor iuți poate elibera în aer capsaicină, o substanță chimică ce le oferă aroma picantă. Aceasta îți poate afecta ochii și gâtul. Dacă se întâmplă să o inhalezi, poate provoca tuse și dificultăți respiratorii.
Broccoli
Odată ce îl reîncălzești, broccoli își pierde 97 % din conținutul nutrițional. Compoziția acestor legume se reduce într-o proporție semnificativă, în special în cazul flavonoidelor. În mod normal, acestea le oferă proprietățile antiinflamatorii.
Cartofi
Printre alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde se numără cartofii. Atunci când cartofii sunt reîncălziți în cuptorul cu microunde, aceștia favorizează apariția botulismului. Botulismul este o bacterie rară ce poate determina intoxicație alimentară. Riscul se reduce dacă îi gătești în foi de copt.
Carnea de pui
Când reîncălzește carnea de pui în tigaie, elimini toate bacteriile prezente, inclusiv salmonella. Undele cuptorului cu microunde nu pot pătrunde bucățile mari. Acest lucru poate duce la o încălzire neuniformă ce poate cauza probleme de sănătate.
Cafea
Nu este o idee bună să reîncălzești cafeaua. Odată ce se răcește, cafeaua devine acidă. Radiația o poate face să-și piardă aroma și gustul. Poți încerca să o torni într-un termos pentru a o menține la temperatura dorită.
Ciuperci
Se recomandă să nu reîncălzești ciupercile dacă au trecut mai mult de 24 de ore de când au fost gătite. Sunt șanse mari ca acestea să dezvolte bacterii și alte microorganisme, pe care căldura cuptorului cu microunde nu le poate distruge, potrivit Times of India.
Fructe înghețate
Atunci când fructele înghețate sunt încălzite în cuptorul cu microunde, cantitatea mare de glucozide conținute se transformă în substanțe cancerigene. Acestea pot fi foarte dăunătoare pentru organismul uman. Dintre acestea, strugurii pot fi cei mai problematici.
Sfeclă
Sfecla este bogată în nitrați care, atunci când o reîncălzești, se tranformă în nitrozamină, o substanță cancerigenă. De aceea, cea mai bună idee ar fi să încerci să o prepari astfel încât să o poți mânca la o singură masă.
Ouă
Ouăle reîncălzite pot exploda. Iar acest lucru se poate întâmpla atât în cuptorul cu microunde, cât și după ce le scoți pe masă. Așa că există riscul de a te frige. Poți reduce semnificativ acest risc dacă le tai în bucăți înainte de a le încălzi.
Orez
Orezul se află printre alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde. Dacă încălzești orezul într-un mod greșit, acesta poate duce la sindromul orezului prăjit, potrivit Times pf India. Aceasta este un tip de intoxicație alimentară, cauzată de bacteria Bacillus cereus. Căldura distruge această bacterie, însă poate produce spori ce pot fi toxici și foarte rezistenți la temperaturi ridicate.
Carnea procesată
Carnea procesată conține conservanți și substanțe chimice, cărora cuptorul cu microunde le poate înrăutăți efectele. În plus, temperaturile ridicate pot încuraja multiplicarea bacteriilor. În cazul în care ai ținut-o în congelator, este indicat s-o lași să se dezghețe în frigider deoarece temperaturile scăzute încetinesc răspândirea acestora.
Verdețurile
Dacă le reîncălzești, nitrații prezenți în verdețuri se transformă în nitrozamină, o substanță cancerigenă. Este mai bine să le lași afară pe masă, să se încălzească la temperatura camerei pentru a nu le schimba compoziția.
În general, este indicat să folosești cât mai rar cuptorul cu microunde. Chiar și preparatele la microunde au efecte dăunătoare: cresc riscul de cancer, cresc presiunea sângelui, pot reține apă în organism, favorizează riscul de apariție a toxiinfecției alimentare și îngreunează digestia.