Reclamă

Ashwagandha, misterioasa plantă ayurvedică. Are beneficii mari pentru sănătate, potrivit specialiștilor

Unul din cele mai recente trenduri de sănătate pe platformele sociale se referă la Ashwagandha, despre care se afirmă că atenuează enorm stresul, stimulează încrederea în sine și libidoul.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 27 noiembrie 2023, 7:22

Sunt adevărate aceste afirmații? Care sunt potențialele riscuri implicate de utilizarea acestui remediu natural? Află din acest articol ce este Ashwagandha și cum poate contribui la condiția ta optimă de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este Ashwagandha și ce beneficii are pentru organism

Ashwagandha (Withania somnifera) este o mică plantă de un verde peren originară din India, Africa și Asia de Sud-Est. Este cunoscută și ca ginseng indian.

Ashwagandha este un cuvânt din limba sanscrită care înseamnă „miros de cal”, cu referire la mirosul rădăcinii.

Rădăcina este partea principală folosită în medicina ayurvedică de peste 3.000 de ani, pentru virtuțile sale terapeutice.

Ashwagandha poate fi folosită la gătit sau în ceaiuri, dar poate fi luată și ca supliment, formă sub care are un impact mai puternic asupra sănătății.

Reclamă

Este un antidot puternic contra stresului

Unul din motivele principale care stau la baza popularității sale în social media are legătură cu proprietățile sale de reducere a stresului. Ashwagandha este un adaptogen prin substanțele din compoziția sa numite withanolide, arată doctorul american David C. Leopold, citat de Medicalnewstoday.

„Face parte din clasa unor remedii naturale numite adeseori adaptogene datorită efectelor lor asupra sistemului imunitar și susținerii sănătății fizice și mentale în perioadele stresante”, explică acesta.

Reclamă

„Ca urmare a reducerii stresului, ashwagandha poate fi util în reducerea oboselii și a altor condiții medicale asociate cu stresul”.

Acționează ca neurotransmițător, reducând nivelurile de cortizol

Dr. Amala Soumyanath, profesor de neurologie în cadrul School of Medicine at Oregon Health & Science University, observă că planta are efecte neurologice certe, așa cum atestă numeroase studii de laborator.

Extractele de Ashwagandha pot acționa similar unor neurotransmițători precum serotonina și acidul gamma-aminobutiric (GABA). De asemenea, pot afecta sistemul axei HPA și sistemul axei SAM.

În opinia dr. Leopold, ashwagandha are proprietăți de reducere a nivelurilor de cortisol prin efectele sale de reducere a stresului. „Cortizolul este motorul primar al răspunsului nostrum la stres”, explică acesta. „Reducând nivelurile de cortizol, ashwagandha poate ajuta organismul să revină la o stare de relaxare stimulând activitatea sistemului nervos”. În egală măsură, are capacitatea de a îmbunătăți calitatea somnului.

Poate fi folosită ca terapie pentru boala Alzheimer

În egală măsură, Ashwagandha face obiectul unor ample cercetări ca potențială terapie pentru boala Alzheimer. Primele efecte neuroprotectoare ale ei au fost relevate de un studiu din 2014, care a vizat compușii numiți withanamide descoperiți în semințele plantei.

Withanamidele sunt antoxidanți puternici cu abilitatea de a neutraliza proteina beta-amiloid, care generează boala Alzheimer.

Având proprietăți antioxidante, ajută la protejarea celulelor împotriva formelor reactive de oxigen, încetinând procesul de îmbătrânire.

Un studiu publicat în septembrie 2019 a arătat că utilizarea Ashwagandhei a fost asociată cu o scădere a nivelurilor de stres și anxietate.

Totuși, deși are beneficii certe în lupta cu stresul sau anxietatea, nu trebuie să fie un substitut sau o soluție pe termen lung pentru o disfuncție psihologică mai serioasă, remarcă nutriționistul-dietetician Monique Richard.

Crește moderat libidoul, dar îmbunătățește semnificativ forța fizică

Un fals mit despre Ashwagandha vizează capacitatea sa de a crește libidoul și nivelul de testosteron, ceea ce l-ar face interesant pentru cei amatori să-și crească masa musculară.

Este adevărat că planta poate îmbunătăți nivelurile de testosteron, care influențează libidoul, însă beneficiile sunt ușoare spre moderate, explică nutriționistul-dietetician Brittany Craig de la Sinai Hospital Cancer Center.

Beneficii mai mari se referă la capacitatea sa de a stimula forța fizică, arată dr. Heather Hausenblas de la Jacksonville University. Acestea au fost puse în evidență de un studiu din martie 2021. Ashwagandha a ajutat la ameliorarea performanței fizice la femeile și bărbații incluși în studiu.

Efecte benefice au fost dovedite și în unele boli ca diabet, cancer, dereglări hormonale sau inflamația organismului, observă publicația Health. Doza zilnică optimă este de 600 miligrame, potrivit nutriționistei Nicole Ibarra, citată de publicația menționată.

Contraindicații ale Ashwagandhei

Ashwagandha presupune multă precauție la persoanele cu boli autoimune, pe care le poate amplifica. De asemenea, poate stimula hormonii tiroidieni, fiind contraindicată în bolile tiroidiene.

În egală măsură, nu este recomandată în timpul sarcinii, căci dozele mari de Ashwagandha pot provoca avortul. Printre efectele sale adverse se numără tulburări gastrointestinale, diaree, greață și vomă, posibile la doze mai mari, completează Monique Richard.

La ce prețuri se găsește ashwagandha în România

Acest supliment se găsește și în România, într-o varietate de forme oferite de diverși producători. Astfel, poți achiziționa ashwagandha de la magazinele naturiste, de la raioanele specializate din hipermarketuri sau din farmacii.

Prețurile variază între 39 și 140 ron, în funcție de complexitatea produsului, de conținutul de withanolide, de certificarea ecologică și de țara de proveniență.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×