Beneficii pentru sănătate ale chefirului, potrivit experților în nutriție

Chefirul este o băutură fermentată, bogată în probiotice, cu un gust acid și consistență cremoasă asemănătoare cu iaurtul lichid. Oamenilor le-a plăcut să bea chefir pentru beneficiile sale pentru sănătate încă de la crearea sa în vremuri străvechi în Balcani, Europa de Est și regiunea Caucaz. Ai mai jos o listă cu beneficii pentru sănătate ale chefirului, potrivit experților.

Andrada Marinică
Publicat: 13 decembrie 2023, 8:46
Chefirul este o băutură fermentată făcută în mod tradițional cu lapte sau apă și „boabe” de chefir / Shutterstock

Avantajele consumului de chefir variază de la îmbunătățirea sănătății intestinale și controlul zahărului din sânge până la reducerea inflamației.

Beneficii pentru sănătate ale chefirului

Chefirul este o băutură fermentată făcută în mod tradițional cu lapte sau apă și „boabe” de chefir. Boabele de chefir sunt amestecuri gelatinoase mici. Culoarea lor variază de la alb până la galben deschis. Acestea sunt formate din microorganisme probiotice, inclusiv bacterii de acid lactic, drojdii și bacterii de acid acetic. Compoziția bacteriană a boabelor de chefir, care sunt predominant bacterii Lactobacillus, depinde de condițiile climatice în care se dezvoltă boabele de chefir.

„Chefirul este o băutură bogată în nutrienți. Oferă proteine de înaltă calitate, calciu și vitamine A, D și B12”, spune Megan Maisano, un dietetician din Ohio și director de nutriție și reglementări la Consiliul Național al Lactatelor. De asemenea, chefirul conține acizi lactici, acetic și glicolic, o cantitate mică de alcool etilic, dioxid de carbon și polizaharide.

Chefirul are un gust acid. În sine, chefirul nu este dulce, deși multe tipuri conțin zaharuri adăugate și arome.

Chefirul poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Acesta promovează sănătatea microbiană intestinală, ajutând la gestionarea zahărului din sânge și reducerea inflamației.

Sursă bună de probiotice

„Chefirul conține diverse tulpini de bacterii vii. Acest lucru îl face o sursă bogată și diversă de probiotice”, spune Julie Balsamo, un dietetician specializat în sănătatea intestinală.

Probioticele sunt microorganisme vii. Unele dintre beneficiile potențiale ale probioticelor includ capacitatea lor de a modifica compoziția bacteriilor din intestin. De a îmbunătăți funcția de barieră intestinală, de a sprijini o digestie sănătoasă. De asemenea, pot ajuta la susținerea sistemului imunitar și la scăderea inflamației.

Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Consumul de chefir poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele cu diabet de tip 2.

Într-un studiu din 2015, 60 de persoane cu diabet de tip 2 au consumat fie 600 de mililitri de chefir de două ori pe zi, fie un placebo timp de opt săptămâni. Cei care au consumat chefir au avut hemoglobina A1c (HgA1c) semnificativ mai scăzută, comparativ cu placebo.

Ar putea reduce inflamația

Studiile sugerează că chefirul poate ajuta la reducerea inflamației prin inhibarea activității citokinelor proinflamatorii, proteine care joacă un rol în durere și inflamație, și creșterea concentrațiilor de citokine antiinflamatorii pentru a reduce riscul anumitor boli și complicații legate de boli.

Poate îmbunătăți sănătatea creierului și starea de spirit

„În timp ce studiile indică faptul că chefirul, împreună cu o dietă bogată în fibre, poate echilibra microbiomul pentru a reduce riscul și simptomele tulburărilor psihologice, cum ar fi anxietatea și depresia, poate avea, de asemenea, un efect asupra memoriei și cogniției și un risc redus de apariție a unor boli neurologice, datorită capacității sale de a reduce inflamația”, mai spune dr. Margolis.

Ajută la menținerea oaselor puternice

Deoarece chefirul este un produs lactat care conține calciu, vitamina D și fosfor, poate ajuta la construirea și menținerea oaselor puternice, spune Maisano. O revizuire a studiilor care examinează nutrienții importanți pentru sănătatea oaselor a constatat că produsele lactate fermentate sunt asociate cu un risc redus de fractură de șold.

Chefirul este în general sigur de consumat. Cu toate acestea, unii oameni pot avea probleme digestive temporare, cum ar fi balonare, gaze sau diaree, atunci când introduc pentru prima dată bacterii vii în sistemul lor, susțin specialiștii.

Vestea bună este că aceste simptome se ameliorează de obicei după câteva zile.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
Divertisment
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă cu fosta sa soție, Gwen Stefani
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă perfect cu fosta sa soție, Gwen Stefani. Paparazzi i-au surprins pe cei doi îndrăgostiți într-o vacanță...
4
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Divertisment
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta, în vârstă de 53 de ani,...
PARTENERI