Reclamă

Beneficii pentru sănătate ale hummus-ului. De ce specialiștii recomandă să-l incluzi în dietă

Servit adesea ca aperitiv cu legume sau pe pâine, hummus-ul are o textură cremoasă, versatilă, pe bază de plante, făcută prin amestecarea năutului cu tahini și lămâie. Hummus-ul conține proteine, fibre, grăsimi și alți micronutrienți pe bază de plante. Ai mai jos lista cu beneficii pentru sănătate ale hummus-ului.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 5 noiembrie 2023, 6:11 / Actualizat: 13 noiembrie 2023, 12:54

Pe lângă aperitiv, hummus-ul poate fi folosit ca un dressing pentru salată, în sandvișuri, preparate cu cereale și multe alte preparate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este compoziția nutrițională a hummus-ului

Ingredientul principal al hummus-ului tradițional este năutul (fasole garbanzo). Acest tip de fasole conțin carbohidrați plini de fibre, proteine și alți micronutrienți, cum ar fi acidul folic și fierul. O porție de 2 linguri de hummus are 70 de calorii și 5 grame de grăsime.

Puteți face hummus folosind alte leguminoase ca mazărea, fasolea și lintea, edamame, fasole albă și fasole neagră. Utilizarea diferitelor leguminoase poate adăuga mai multă nutriție și varietate dietei tale.

O porție mică de hummus (aproximativ 2 linguri) oferă aproximativ 2 g de fibre, sau 7% din necesarul zilnic de fibre.

Consumul de fibre este important pentru menținerea sănătății tractului digestiv și este asociat și cu sănătatea inimii.

Reclamă

Hummus-ul oferă o cantitate mică de proteine per porție. Proteinele pe bază de plante, cum ar fi năutul, nu au grăsimi saturate, ceea ce le face un adaos excelent pentru o dietă sănătoasă.

Carbohidrații din hummus sunt complecși și constau în fibre alimentare și amidon rezistent, cum ar fi amiloza. Acești carbohidrați sunt digerați mai lent și funcționează ca prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin.

Beneficii pentru sănătate ale hummus-ului

Reclamă

Ingredientele din hummus (năut, tahini și ulei de măsline) au o varietate de nutrienți care promovează sănătatea. Hummus-ul conține fibre, care au un indice glicemic scăzut și întârzie golirea gastrică, doi factori care reduc glicemia.

Bun pentru intestin

Fibrele din hummus provin din năut, care conține fibre insolubile, fibre solubile și amidon rezistent (un prebiotic). Prebioticele contribuie la un intestin (sau microbiom) sănătos, asociat cu diverse beneficii, inclusiv un risc redus de boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer și boli inflamatorii intestinale.

Poate reduce inflamația

Hummus-ul se face de obicei cu tahini (pastă de susan). Susanul este bogat în sesamină, un lignan cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Ajută la pierderea în greutate

Hummus-ul conține fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Atunci când este asociat cu alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi legumele, hummus-ul poate ajuta la reducerea aportului caloric general, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.

Bun pentru inimă

Hummus-ul conține proteine pe bază de plante, de obicei sărace în grăsimi saturate și bogate în fibre solubile. O dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în fibre solubile poate scădea colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) (considerat colesterol rău), reducând riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral.

Îmbunătățește calitatea generală a dietei

Experții recomandă să consumi 1,5 căni de leguminoase pe săptămână. Alegerea humuss-ului pentru a înlocui alimentele mai puțin dense în nutrienți poate îmbunătăți calitatea generală a dietei.

Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de năut sau hummus și niveluri crescute de fibre alimentare, acizi grași polinesaturați, vitamina A, vitamina E, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu și fier în comparație cu cei care nu consumă aceste alimente.

Dezavantaje ale consumului de hummus

Atât humuss-ul cumpărat din magazin, cât și cel de casă conțin sodiu (de obicei sare de masă). Sodiul este un nutrient esențial, potențiator de aromă și un conservant important. Cu toate acestea, consumul prea mare de sodiu poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Experții recomandă limitarea sodiului la 2.300 mg în fiecare zi pentru majoritatea adulților.

Citește etichetele nutriționale pentru a evalua conținutul de sodiu sau pregătește-ți propriul hummus pentru a controla cantitatea de sodiu pe care o consum.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×