Pe lângă acestea, în lista alimentului-minune se adaugă și tiamina, acidul pantotenic și flavonzina. Consumul acestui fruct favorizează absorbția fierului în organism. De asemenea, este un aliment slab în calorii și conține antioxidanți.
Care sunt beneficiile consumului de lămâie
Lămâia este un aliment versatil, se poate folosi în diferite combinații. De la consumul ca atare sau în ceaiuri, până la băuturi dietetice din lămâie, smoothie-uri și chiar sos pentru paste.
De asemenea, lămâia se poate folosi în bucătărie drept un produs foarte bun de curățare.
Susține buna funcționare a inimii
Unul dintre beneficiile consumului de lămâie este ajutorul pe care fructul îl oferă sistemului cardiovascular. Mulțumită vitaminei C și a antioxidanților, lămâia poate reduce sau chiar preveni riscurile dezvoltării bolilor de inimă sau a accidentelor vasculare cerebrale.
De asemenea, conținutul mare de fibre susține sănătatea aparatului vascular. Mulțumită nivelului crescut de potasiu, precum merele și strugurii, lămâia ajută la întărirea vaselor de sânge, previne hemoragiile interne și scade riscul unui infarct.
Îmbunătățirea digestiei
Fibrele solubile ajută la menținerea sănătății tractului intestinal. Pectina, principala fibră din lămâie crește rata de digestia a amidonului și a zahărului din organism.
Specialiștii susțin că beneficiile consumului de lămâie se pot observa de la o săptămână la alta. Aproximativ două lămâi medii pe săptămână pot asigura curățarea și buna funcționare a colonului.
În plus, lămâia poate să calmeze simptomele de indigestie, omoară bacteriile dăunătoare din intestin și sunt eficiente în tratarea viermilor intestinali, spun specialiștii pentru Healthline.com.
Tratarea afecțiunilor gingivale
Lămâia luptă împotriva afecțiunilor orale. Spre exemplu, scorbutul, afecțiune gingivală cauzată de lipsa vitaminei C din corp, se manifestă prin umflarea și sângerarea gingiilor.
Consumul sucului de lămâie poate avea un efect analgezic asupra zonelor cu dureri de dinți. În plus, reduce inflamația și este un remediu eficient împotriva mirosurilor neplăcute.
Atenție cât suc de lămâie consumi. Acesta îți poate afecta smalțul dinților.
Beneficiile consumului de lămâie asupra pielii
Mulțumită nivelului mare de vitamina C din lămâie, consumul acestui aliment stimulează producția de colagen. Acesta conferă pielii un aspect plin de vitalitate și tinerețe. Ajută la reducerea liniilor fine ale feței și oferă o piele curată și strălucitoare, potrivit unui studiu PharmaEasy.
Lămâia are un efect astrigent și antiseptic ce poate fi benefic în cazul diferitelor afecțiuni ale pielii precum acneea (folosită în cantități potrivite). De asemenea, poate fi utilizată drept tratament al părului și al unghiilor, pentru curățare profundă.
În plus, sucul de lămâie poate fi util în tratarea căderii părului. Într-un ameste cu aloe vera, două linguri de suc de lămâie se aplică pe scalp înainte de baie și se lasă să acționeze 30 de minute.
Contraindicațiile consumului de lămâie
Consumul excesiv de lămâie poate duce la creșterea refluxului gastroesofagian, favorizează apariția aftelor și poate provoca migrene frecvente.
În anumite situații, consumul sucului de lămâie poate declanșa dureri de stomac. Unele studii atestă faptl că lămâia poate dizolva depunerile de tartru.
Totuși, studiile recente spun că sucul de lămâie poate subția smalțul, ceea ce duce în timp la apariția altor probleme ale danturii. Persoanele alergice trebuie să fie cu atât mai atente când vine vorba de consumul de lămâie.