Frunzele de leurdă sunt de culoare verde și de cele mai multe ori au un luciu specific. Acestea cresc direct din pământ fără a avea o tulpină. Frunzele leurdei sunt de regulă cărnoase, iar de multe ori alături de acestea cresc și niște flori mici și albe.
Beneficiile consumului de leurdă
Leurda are un gust distinctiv de usturoi și poate fi ușor de recunoscut datorită acestuia. De cele mai multe ori oamenii preferă să consume leurda primăvara deoarece atunci este proaspătă și în plin sezon. Leurda poate fi folosită atât în pregătirea preparatelor culinare, cât și ca plantă medicinală. Cele mai multe gospodine aleg să folosească leurda în prepararea salatelor datorită aromei sale specifice.
Toți nutrienții acestei plante se găsesc în frunzele verzi și lucioase ale acesteia. Beneficiile consumului de leurdă pentru sănătate se datorează conținutului mare de vitaminele A, C, calciu, fier, fosfor și natriu.
Conform publicației The Guardian, leurda are beneficii antibacteriene, antiinflamatorii și antiseptice. Totodată, consumul de leurdă ajută la stimularea capacității de memorare. Consumul usturoiului sălbatic ajută la reglarea presiunii arteriale și previne apariția bolilor de inimă.
Efectele leurdei sunt similare cu cele ale usturoiului, prin urmare ea este recomandată ca un aliat de nădejde împotriva virozelor. Efectul detoxifiant al leurdei se poate vedea atât în silueta pe care o ai cât și în aspectul mult mai luminos al tenului tău.
Cum se poate consuma leurda
Pentru a simți beneficiile consumului de leurdă aceasta se recomandă să fie folosită în prepararea salatelor și nu numai.
Usturoiul sălbatic poate fi consumat proaspăt în prepararea salatelor de primăvară. Cu toate acestea, gospodinele pot să se bucure și de un suc răcoritor de leurdă.
Se spune că acesta ajută la prevenirea reumatismului și totodată reglează sistemul digestiv. Pentru prepararea sucului de leurdă este nevoie să torni apă caldă peste frunzele pe care le pui într-un borcan. Macerarea acestora durează de regulă între trei și patru ore. Ulterior se trece printr-o strecuratoare și poate fi servit.
Dacă gustul sucului de leurdă nu este pe placul tău, îți recomandăm un alt suc verde extrem de sănătos. Sucul de spanac și castravete este minunat când vine vorba de întărirea sistemului imunitar.
Leurda crudă scade nivelul colesterolului și ameliorează în unele cazuri afecțiunile căilor respiratorii. Consumatorii acestei plante spun că ea poate ajuta dacă te confrunți cu insomnii sau amețeală.
Riscuri asociate consumului de leurdă
Deși beneficiile leurdei pentru sănătate sunt nenumărate anumite persoane nu pot tolera aceasta plantă. Unii nutriționiști spun că leurda nu este indicată pentru copiii sau pentru mamele care alăptează. Totodată ea nu ar trebui consumată în cazul unei intervenții chirurgicale, deoarece usturoiul sălbatic se spune că reduce coagulabilitatea sângelui.
Specialiștii spun că gustul puternic al leurdei și sucul acesteia poate provoca arsuri pentru persoanele care nu îl tolerează. Specialiștii spun că persoanele care suferă de gastrită nu ar trebui să consumi leurda pe stomacul gol.
Mai mult, usturoiul sălbatic nu este recomandat spre consum în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare deoarece planta poate schimba gustul laptelui produs de mamă. Publicația How To Get Rid spune că leurda proaspătă consumată în cantități foarte mari poate duce la dereglarea programului de somn și poate oferi palpitații.