Nutriționiștii sunt de părere că năutul poate ajuta la prevenirea anumitor boli, cum ar fi cele de inimă, dar și la pierderea în greutate. Acesta ajută la reglarea digestiei, oferă senzația rapidă de sațietate și îți oferă nutrienții necesari pentru a te bucura de o dietă echilibrată și sănătoasă.
Beneficiile consumului de năut
Năutul este foarte bogat în nutrienți, motiv pentru care este preferat și recomandat de foarte mulți nutriționiști. Conform publicației Healthline.com, 150 g de năut pot conține în jur de 269 de calorii. Ce mai mar parte a caloriilor vin din carbohidrațiii, proteinle și grăsimile care se găsesc în năut. În 150 g de năut vei mai găsi 14 g proteine, 4 g grăsimi, 45 g carbohidrați, 13 g fibre. Năutul mai este bogat în fier, magneziu, zinc, vitamina B6, seleniu și potasiu. Iată de ce este recomandat năutul pentru o dietă sănătoasă.
Ajută la reglarea digestiei
Printre beneficiile consumului de năut se numără reglarea sistemului digestiv. Năutul este bogat în fibre care sunt esențiale pentru digestia ta. Fibrele solubile te ajută la încetinirea procesului de digestie și astfel tu te vei simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp.
Totodată, năutul previne apariția constipației, dacă este consumat în cantități moderate. Calitatea fibrelor care se găsesc în năut face ca acesta să fie ideal pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil. Iată o listă amănunțită cu alimente bogate în fibre pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.
Ajută la reducerea valorilor colesterolului
Pentru a fi plină de energie și vitalitate este foarte important să-ți reglezi valorie colesterolului. Colesterolul crescut poate duce la apariția bolilor de inimă și nu numai. Colesterolul crescut poate conduce la obezitate, infarct și alte probleme grave de sănătate.
Aportul mare de fibre din năut ajută la reglarea nivelului de colesterol, spun specialiști pentru EatThis,Not That. Studiile spun că năutul poate scădea, într-o anumită măsură, nivelul colesterolului rău LDL). Acest lucru se datorează fibrelor și magneziului care se găsesc în năut.
Ajută la întărirea sistemului osos
La fel ca multe alte legume, năutul este bogat în fibre, magneziu și calciu. Conform celor mai recente studii, printre beneficiile consumului de năut se numără și întărirea sistemului osos. Conținutul de calciu, fier, vitamina K și magneziu din năut ajută la menținerea unei structuri osoase care este densă și puternică. Studiile au arătat că persoanele care au deficiență de vitamina K sunt predispuse la a avea fracturi ușoare de-a lungul vieții.
Îți oferă senzația de sațietate rapid
Printre beneficiile principale ale consumului de năut se numără și menținerea unei siluete de invidiat. Năutul este bogat în fibre și proteine care de vor ajuta să-ți reglezi apetitul și consumul de calorii. Proteinele și fibrele funcționează împreună pentru a încetini procesul de digestie. În acest fel corpul tău resimte senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Mai multe studii au demonstrat faptul că persoanele care au consumat cel puțin 200 g de năut la masă alături de alte alimente s-au simțit pline pentru o perioadă mai lungă de timp față de persoanele care nu au consumat năut. Desigur, studiile sunt încă în desfășurare, dar rezultatele existente până la acest moment sunt promițătoare.