Indiferent de tipul de pește pe care îl alegi, consumul acestuia are o mulțime de beneficii pentru acesta. De exemplu, un studiu din 2021 a constatat că consumul crescut de pește este legat de îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular.
Beneficiile consumului de pește
Peștele este bogat în proteine, vitamine și minerale. Includerea acestuia în dieta zilnică îți poate asigura aportul de acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 sunt asociați cu buna funcționare a creierului și a inimii.
Americanii se află pe locul doi la consumul de pește la nivel mondial. Descoperă mai jos de ce ar trebui să incluzi și tu peștele în dieta ta.
Este bogat în acizi grași omega-3
Una dintre trăsăturile remarcabile ale peștelui este conținutul crescut de acizi grași omega-3. Omega-3 oferă multe beneficii pentru sănătate, de la susținerea funcției creierului la reducerea inflamației din organism.
Potrivit National Institutes of Health, unii pești sunt surse mult mai bogate de omega-3 decât alte tipuri de preparate. Acești nutrienți sunt esențiali pentru combaterea inflamației cronice. Cercetările au arătat că omega-3 ar avea efecte surprinzătoare și asupra performanței atletice.
Este sărac în calorii
Cu un conținut relativ scăzut de calorii în comparație cu alte opțiuni de proteine, peștele oferă o bază excelentă pentru mese echilibrate.
Opțiunile de pește care sunt sărace în calorii sunt reprezentate de cod și eglefin. Conform unor studii, o porție de cod oferă 67 de calorii.
O friptură standard poate conține chiar și 200 de calorii. Acest lucru face ca peștele alb precum tilapia să fie un adaos excelent pentru majoritatea dietelor, în special dietele cu un conținut scăzut de calorii.
Este o sursă excelentă de vitamina D
Opțiunile de pește gras, cum ar fi somonul și tonul, sunt surse naturale de vitamina D, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor, funcția imunitară și bunăstarea generală.
Studiile arată că peștii sunt o sursă excelentă de vitamina D. Somonul și heringul au cel mai mare conținut de vitamina D, spun specialiștii pentru EaTthis.com.
Peștele este bogat în proteine
Proteinele este un macronutrient esențial care ajută la creșterea și repararea mușchilor. În plus, proteinele cresc senzația de sațietate și o mențin pe o perioadă mai lungă de timp.
Peștele tinde să aibă mai multe proteine decât alte tipuri de produse, cum ar fi carnea de vită și pui, deoarece, cu excepția somonului, majoritatea peștilor au și un conținut scăzut de grăsimi. Deoarece peștele este o sursă excelentă de proteine slabe.
El poate potoli foamea și poate alunga pofta de mâncare. Proteinele sunt cel mai sățios macronutrient în comparație cu carbohidrații și grăsimile. Aceast lucru înseamnă că te poate menține sătul mai mult timp și poate ajuta la pierderea în greutate.
Sprijină sănătate ainimii
Consumul regulat de pește a fost asociat cu beneficiile pentru sănătatea inimii. Acizii grași omega-3 ajută la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea trigliceridelor și la prevenirea bătăilor neregulate ale inimii.
Studiile au arătat că cei care consumă pește în mod regulat au cel mai mic risc de a face infarct miocardic și accident vascular cerebral, două dintre cele mai frecvente cauze de deces prematur din lume. Descoperă și care este cel mai sănătos pește pentru familia ta. Vezi ce recomandă nutriționiștii să incluzi în dieta ta.