Reclamă

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci salată în fiecare zi. Când nu o recomandă nutriționiștii

Se știe că salatele sunt un factor foarte benefic în orice dietă sănătoasă. Salatele abundă în crudități, deci porția de sănătate este asigurată. Este însă indicat să mănânci zilnic o salată, fie că este de fructe sau de legume? Descoperă din acest articol ce spun nutriționiștii despre acest aliment vedetă. Iată ce se întâmplă în organism dacă mănânci o salată în fiecare zi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 1 martie 2024, 6:07

Deși specialiștii în nutriție sunt de acord că salata inclusă în rutina alimentară poate fi utilă în atingerea obiectivului de pierdere în greutate, a mânca zilnic salată poate crea dezechilibru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci salată în fiecare zi

În opinia nutriționistei americane Michelle Milgrim, salatele pot fi combinate cu diferite ingrediente care să satisfacă nevoile nutriționale. Salatele au o densitate nutrițională remarcabilă, căci conțin fructe și legume. Astfel organismul primește o cantitate însemnată de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, arată Parade

Așadar, a mânca zilnic salată are multiple beneficii, însă există unele precauții necesare. Specialiștii sugerează să fim atenți în anumite situații.

Aportul tău de nutrienți va crește

Un studiu din 2019 care a implicat 10.000 de adulți a arătat că persoanele care au mâncat salată au consumat mai multe vitamine A, B-6, C, E,  K, acid folic colină și alți nutrienți esențiali.

Reclamă

Salatele includ deseori o varietate de legume, crudități și alte  of ingrediente cu mare valoare nutrițională. Astfel beneficiază condiția generală de sănătate.

Te vei simți mai hidratat

A bea regulat multă apă este util, însă nu e singura modalitate de a te hidrata. Aportul nostru de fluide nu vine numai din ceea ce bem, ci și din alimentele pe care le mâncăm, completează nutriționista citată.

Reclamă

Fructele și legumele conțin în special apă, deci crescând aportul acestor alimente, se îmbunătățește nivelul de hidratare.

Se îmbunătățește sănătatea stomacului și intestinelor

Pe lângă nutrienți, salatele oferă foarte multe fibre. Salatele de legume, fructe, mazăre, fasole sau linte conțin fibre din abundență. Fibrele stimulează sănătatea intestinală.

Ajută la prevenirea constipației și susțin un sistem digestiv sănătos. În egală măsură, contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, favorizând un microbiom intestinal optim.

O cercetare din anul 2020 a demonstrat că un consum intens de fibre îmbunătățește sănătatea inimii și sănătatea metabolică, inclusiv reglarea zahărului din sânge. A mânca alimente bogate în fibre solubile poate reduce cantitatea de colesterol absorbită din alimente.. Ca atare se îmbunătățește presiunea arterială.

În ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge, salatele sunt în mod special benefice penrtru persoanele cu risc de diabet sau rezistență la insulină. Fibrele din salate încetinesc absorbția zaharurilor, prevenind creșterile rapide ale glucozei din sânge..

Pielea devine mai elastică și mai strălucitoare

Salatele sunt deosebit de utile pentru un aspect atrăgător al pielii. Fiind bogate în vitamine și antioxidanți, sănătatea pielii are de câștigat.

De exemplu, vitamina C din ingrediente ca ardeiul gras și citricele ajută la sinteza colagenului, contribuind la elasticitatea și strălucirea pielii.

De asemenea, antioxidanții ajută la protecția pielii în fața daunelor provocate de razele ultraviolete și polutanții de mediu.

Ajută la scăderea în greutate

În viziunea lui Milgrim, salatele cu multe legume și crudități sunt sățioase și au un conținut redus de calorii, ajutând persoanele care doresc să slăbească. În acest context, există nutriționiști care atrag atenția că trebuie avut mare grijă la dressing-urile din salate. Acestea conțin adesea foarte multe  calorii în exces, cu o valoare nutrițională scăzută.

Dressing-urile au în compoziție zahăr, grăsime și sare ascunse, care pot dăuna unui regim de slăbit. Soluția ideală este un dressing cât mai simplu, făcut acasă dintr-un amestec de ulei de măsline, suc de lămâie, sare și oțet balsamic. Alte variante de salată care ajută la slăbit pot include crutoane, bucăți de carne grill sau tortila de taco.

Semne care arată că mănânci prea multă salată

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci salată în fiecare zi. Saladele consumate în exces pot avea efecte adverse. De exemplu balonarea trădează faptul că alimentația ta cuprinde prea multe alimente crude, cum sunt cele conținute de   o saladă. Vegetale în stare crudă pot fi dificil de digerat de către unele persoane. În cazul acestora se recomandă să le mănânce mai rar.

De asemenea, simptome ca diareea, constipația sau mișcările neregulate ale intestinelor pot indica faptul că mănânci prea multe crudități.

În mod similar, consumul prea des de salate te poate face să te simți cu un nivel de energie mai scăzut. Dacă te simți nesatisfăcut după salată sau te confrunți cu atacuri de foame, poate fi un indiciu că meselor tale le lipsesc anumiți macronutrienți sau arome, subliniază dieteticianul Trista Best.

Ca urmare ai putea simți nevoia să compensezi cu un consum de alimente mai puțin recomandate de nutriționiști.

În plus, aportul caloric insuficient te poate face să te simți obosit sau letargic, un semnal că ai nevoie de salate mai echilibrate nutrițional.

Dacă nu ești suficient de inspirat cu privire la salatele care să-ți satisfacă gusturile, fă o listă cu ingredientele care îți plac cel mai mult. Dă frâu liber imaginației și combină legume sau verdețuri, ierburi, uleiuri aromate sau condimente la care nu te-ai fi gândit. Lista lor e foarte lungă și pot schimba complet aroma unei banale salate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×