Scorțișoara are un miros inconfundabil și poate fi folosită pentru a da o aromă aparte atât băuturilor calde cât și integrată în feluri de mâncare. Cândva, scorțișoara a fost folosită și ca monedă de schimb – 350 de grame din acest condiment erau considerate echivalentul a peste cinci kilograme de argint.
Beneficiile consumului de scorțișoară
Bogată în fosfor, magneziu, calciu și fier, scorțișoara îmbunătățește digestia și scade nivelul de colesterol din sânge.
Pe lângă proprietățile antibacteriene și antifungice, scorțișoara detoxifică ficatul. Chiar dacă acest condiment este atât de util pentru sănătate, consumul de scorțișoară trebuie făcut cu atenție și în cantități mici.
Scorțișoara poate deveni toxică pentru organismul tău.
Scorțișoara te ajută să slăbești deoarece accelerează arderea grăsimilor în corp. De asemenea, poate reduce pofta de mâncare și oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Condimentul ajută inclusiv la stabilirea unui echilibru al bacteriilor din intestin și astfel, ameliorează problemele ce țin de sistemul digestiv. Consumul ceaiului de scorțișoară este o idee minunată pentru această perioadă. Este o băutură ideală pentru sănătatea organismului tău.
De asemenea, uleiurile pe bază de scorțișoară au proprietăți deosebite pentru sistemul respirator. Tratează și previne dezvoltarea altor bacterii care pot afecta buna funționare a plămânilor.
Consumul de scorțișoară favorizează buna funcționare a creierului
Acest condiment ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a memoria și stimulează activitatea cerebrală. De asemenea, crește nivelul de concentrare.
Bolile precum Alzheimer și Parkinson, comune odată cu înaintarea în vârstă, se caracterizează prin degradarea treptată a celulelor creierului.
În cazul bolii Alzheimer, în creier se acumulează fragmente de proteină care acționează asupra lui și încetinește nivelul de gândire al omului și afectează memoria. Scorțișoara conține doi compuși care reușesc să inhibe acumularea acestor proteine.
Studiile despre impactul consumului de scorțișoară asupra activității cerebrale au fost realizate pe animale, deocamdată.
Se cunoaște, însă, faptul că acest condiment poate fi folosit pentru a scăpa de migrene și dureri de cap. De asemenea, condimentul previne formarea cheagurilor de sânge, datorită rolului său anticoagulant.
Scorțișoară ajută la prevenirea diebetului de tip 2
Experții au descoperit că acest condiment reglează nivelul de zahăr din sânge. Conform BBC Good Food scorțișoara este ideală pentru persoanele care suferă de diabet.
În plus, datorită impactului pozitiv pe care scorțișoara îl are asupra insulinei, metabolismul este de asemenea ajutat. Medicii explică faptul că acest condiment reduce nivelul glicemiei prin mai multe mecanisme. Scorțișoara scade nivelul de glucoză din sânge care se produce după fiecare masă.
Riscurile consumului de scorțișoară
Din cauza conținutului de cumarină, scorțișoara poate deveni un aliment problematic pentru persoanele cu afecțiuni hepatice. Scoțișoara Cassia poate deveni toxică și în timp, deteriorează ficatul.
De asemenea, poate produce și alergii la nivelul gurii. Poate dezvolta afte bucale din cauza unor compuși chimici din compoziția scorțișoarei.
Femeilor însărcinate sau cei care suferă de hipertensiune trebuie să evite consumul de scorțișoară. De asemenea, pentru gravide este indicat pe cât posibil să se ferească de mirosul scorțișoarei.