Studiile au demonstrat că sfecla este un aliment nutritiv. Fiind o legumă bogată în fibre, aceasta oferă rapid senzația de sațietate și te ajută să te simți plina pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta reduci șansele de a consuma gustări nesănătoase între mesele principale ale zilei.
Beneficiile consumului de sfeclă roșie
Sfecla este un aliment bogat în potasiu, calciu, magneziu și mangan. Despre acesta din urmă s-a demonstrat că susține sănătatea celulelor oaselor, reproducerea, funcția imunitară și coagularea sângelui.
În plus, sfecla are o mulțime de alte beneficii pentru sănătate. Fiind o legumă versatilă ea poate fi inclusă într-o mulțime de rețete sănătoase. Sfecla poate servi ca ingredient în salate sau în rețete sănătoase de smoothie.
Sfecla roșie susține sănătatea sistemului digestiv
Specialiștii susțin că sfecla roșie susține sănătatea sistemului digestiv. La fel că multe alte legume, sfecla este bogată în fibre. O jumătate de cană de Feli de sfeclă roșie conține aproximativ 7% din doza zilnică recomandată de fibre, spun cei de la Eatingwell.
Fibrele ajută la mișcarea intestinelor și reglează tranzitul intestinal. În plus, bacteriile probiotice care se află în intestin se hrănesc din fibre. De asemenea, consumul de sfeclă roșie poate reduce inflamația din organism și poate scădea riscul unei boli cronice.
Sfecla roșie este bogată în antioxidanți
Sfecla roșie este o sursă excelentă de fitonutrienți, compuși benefici ai plantelor, cunoscuți și ca fitochimici sau antioxidanți. Antioxidanții au efecte pozitive asupra organismului, iar în unele cazuri ar putea reduce riscul de apariție a cancerului.
O altă caracteristică importantă a antioxidanților este data de proprietățile lor antiinflamatorii. Extractul de sfeclă roșie poate reduce durerile asociate cu boala degenerativă a articulațiilor.
Sfecla roșie ar putea regla tensiunea arteriala
Consumul de sfeclă roșie ar putea ajuta la reglarea tensiunii arteriale și ar putea combate, in unele cazuri, hipertensiunea arterială. Hipertensiunea este un factor de risc major în ceea ce privește bolile cardiovasculare și accidentul vasculare cerebrale sau atacurile de cord.
Cercetătorii cred că nitrații din sfeclă pot îmbunătăți vasodilatația (sau lărgirea vaselor de sânge), permițând sângelui să curgă mai ușor.
Cum introduci sfecla roșie în alimentație
În timp ce cercetările privind beneficiile pentru sănătate sunt încă în stadiul de studii, sfecla roșie nu ar trebui ignorată.
Nutriționiștii recomandă să introduci sfecla roșie cât mai des în alimentație. Sfecla roșie este o rădăcinoasă care poate fi integrată cu ușurință în rețetele de salate.
Sfecla mărunțită sau murată face ca salatele tale să aibă un gust cu totul aparte. Sfecla fiartă poate fi la el de gustoasă ca cea crudă.
Prăjitura sfeclei nu numai că scoate în evidență dulceața lor, ci le faceți crocante la exterior. De asemenea, poți experimenta câteva rețete de sfeclă mai puțin cunoscute.
Cum ar fi cele de hummus de sfeclă. Sfecla poate fi integrată într-un smoothie de legume, împreună cu două lingurițe de miere și alte legume poți avea o mulțime de nutrienți într-o singură băutură. Nu numai că îi vei face corpului un bine, dar îi vei oferi un boost de energie.