Consumul de spanac poate fi benefic pentru sănătatea ochilor, reduce stresul oxidativ, ajută la prevenirea cancerului și reduce nivelul tensiunii arteriale. În plus, spanacul are capacitatea de a regla glicemia persoanelor care suferă de diabet.
Beneficiile consumului de spanac
O porție de spanac, de 100 de grame conține aproape 30 de miligrame de vitamina C. Așadar, reprezintă 34% din cantitatea zilnică recomandată pentru o persoană adultă. Spanacul este bogat în fier, magneziu, potasiu și vitamina E.
Nutriționiștii recomandă consumul des de spanac, mai ales pentru că ajută organismul să funcționeze la capacitate optimă. Te poți bucura de frunzele de spanac în combinații creative, colorate și extrem de gustoase. Spre exemplu, dacă simți nevoia de a te relaxa, poți încerca provocarea sucului pe bază de spanac.
Acesta se poate folosi cu încredere în smoothie-uri, care se pot consuma pe tot parcursul zilei. Sucurile pe bază de spanac îți vor oferi doza optimă de nutrienți și de energie. În plus, cu ajutorul lor, organismul va accelera sistemul imunitar, scrie Healthshots.com.
Spanacul este extrem de sănătos și legat de numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile au demonstrat că îmbunătățește stresul oxidativ, sănătatea ochilor și tensiunea arterială.
Te invităm să citești mai multe despre o rețetă simplă de lasagna cu spanac pe care o poți pregăti rapid pentru tine și familia ta.
Stresul oxidativ
Radicalii liberi din organism sunt produși de metabolism. Aceștia declanșează îmbătrânirea accelerată și crește riscul dezvoltării cancerului sau a diabetului. Spanacul conține antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ și are capacitatea de a reduce daunele pe care le provoacă acesta, scrie Healthline.com.
Vedere mai bună
Printre beneficiile consumului de spanac se numără și îmbunătățirea vederii. Frunzele de spanac au o cantitate considerabilă de luteină. Aceasta are capacitatea de a proteja ochiul și vederea.
În plus, mai multe studii indică faptul că substanțele nutritive din spanac acționează pentru a preveni degenerescența maculară și cataracta, care sunt cauze majore ale orbirii.
Previne cancerul
Cercetările au dovedit faptul că spanacul are în compoziție două substanțe esențiale care pot încetini creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase. Într-un studiu, acești compuși au ajutat la încetinirea creșterii tumorilor la nivelul colului uterin al unei persoane. De asemenea, ei au scăzut dimensiunea tumorii.
Ajută la sănătatea pielii și a părului
Cum spanacul are o cantitate impresionantă de vitamina A în compoziție, acesta moderează producția de ulei în porii pielii. De asemenea, pe același principiu funcționează și foliculii de păr care sunt mai bine hidratați. Vitamina A este esențială pentru a crește și a dezvolta toate țesuturile corporale. În plus, stimulează creșterea colagenului și o menține la un nivel optim. Deficiența de fier din organism este cauza principală a căderii părului, de aceea este indicat să consumi cât mai multe alimente bogate în conținut de fier, potrivit Medical Health Today.
Contribuie la sănătatea sistemului osos
Oamenii de știință au descoperit o legătură între aportul scăzut de vitamina K și un risc mai mare de fractură osoasă. Substanțele benefice din spanac acționează ca un modificator al proteinelor din matricea osoasă și îmbunătățesc absorbția calciului. În plus, pot reduce cantitatea de calciu care părăsește organismul prin urină.