Beneficiile consumului de țelină. Motivul pentru care este recomandată în dieta zilnică

Țelina face parte din familia de Apiaceae și este o legumă fără amidon, cu multe beneficii pentru sănătate și o mulțime de nutrienți necesari organismului. Țelina joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice. Nutriționiștii te invită să afli mai multe despre beneficiile consumului de țelină.

Beatrice Ioana
Publicat: 12 mai 2023, 8:17
Țelina joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice. Nutriționiștii te invită să afli mai multe despre beneficiile consumului de țelină / Shutterstock

Studiile au arătat că țelina ajută la reducerea inflamației din organism și la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice cum ar fi cancerul sau bolile de inimă. Consumul de țelină a fost asociat cu prevenirea hipertensiunii arteriale și cu reglarea nivelului de colesterol. Descoperă în cele ce urmează mai multe despre beneficiile acestei legume.

Beneficiile consumului de țelină

Beneficiile consumului de țelină pot include, de asemenea, susținerea sănătății sistemului nervos, a funcțiilor cognitive, dar și a funcțiilor respiratorii. Țelina este ideală pentru a fi consumată vara. Este o legumă ce poate fi inclusă cu ușurință într-o mulțime de preparate sănătoase și delicioase.

Multe alte beneficii notabile ale țelinei sunt atribuite conținutului bogat de vitamine și minerale. Majoritatea studiilor s-au referit la consumul semințelor de țelină și la extractul din frunzele acestora. Țelina poate ajuta, de asemenea, la tratarea unor afecțiuni precum: boala hepatică, problemele tractului urinar, gută, tulburări digestive și insomnie.

Reduce inflamația din organism

Țelina este bogată dintr-o varietate de compuși vegetal antiinflamatori și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și la prevenirea apariției cancerului prin eliminarea radicalilor liberi din organism. Un studiu a sugerat că țelina poate fi ideală pentru a reduce apariția bolilor cronice.

Țelina este bogată în acid ferulic, luteolină, acid cafeic și saponina. Descoperă mai multe despre alimentele bogate în antioxidanți.

Ajută la reglarea presiunii arteriale

Țelina și frunzele acesteia sunt ideale pentru persoanele care se confruntă din cauza problemelor de hipertensiune arterială. Sucul de țelină, sfeclă și castravete este ideal pentru astfel de probleme. Descoperă mai multe și despre beneficiile sucului verde.

Acesta este la mare căutare în perioada sezonului de vară. O analiză a celor mai recente studii sugerează că țelina are nenumărate beneficii pentru sănătatea inimii. Țelina are un conținut ridicat de nitrați, ideali pentru reglarea presiunii arteriale.

Ajută la reglarea colesterolului din sânge

Consumul de țelină este asociat cu reglarea colesterolului din sânge. O analiză sugerează că obținerea zilnică a nutrienților adecvați din țelină poate ajuta la controlul colesterolului. Cercetătorii au observat că aceste beneficii sunt obținute din sucul de țelină, decât din țelina crudă. Nutrienții din țelină includ vitamina C, dar și polifenoli.

Cât de des este recomandat să consumi țelină

Specialiștii susțin că poți consuma țelină și alte legume fără amidon în fiecare zi, cu excepția cazului în care medicul specialist vă recomandă să limitați consumul acestei legume. Însă, chiar și cele mai sănătoase alimente trebuie consumate cu atenție pentru a nu provoca tulburări ale sistemului digestiv.

De exemplu, conținutul ridicat de apă și fibre din țelină ar putea duce la apariția disconfortului abdominal sau a diferitelor tulburări digestive. Ca orice alt aliment, țelina ar trebui consumată cu moderația și inclusă cu atenție în dieta zilnică, spun specialiștii pentru Yahoolife.com.

Contraindicații ale consumului de țelină

Există, desigur, și riscuri asociate cu consumul de țelină. Unii oameni sunt alergici la această legumă. Reacțiile alergice la țelină includ simptome precum mâncărimile, umflarea gurii și a buzelor. Alte simptome pot include reacții grave respiratorii sau cutanate.

Persoanele care sunt alergice la țelină și o consumă din greșeală trebuie să solicite imediat asistența medicului specialist.

De asemenea, se recomandă ca această legumă să fie evitată de persoanele însărcinate. Semințele de țelină ar trebui consumate cu mare atenție, susțin nutriționiștii.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI