De asemenea, experții îți vor oferi câteva trucuri pentru a le include inteligent în rutina ta alimentară. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci lămâi în mod regulat.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de lămâie
Consumul zilnic de lămâi este sigur pentru majoritatea oamenilor și poate oferi beneficii pentru sănătate. Lămâile sunt o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți, susținând funcția imunitară și condiția generală de sănătate. Totuși, e bine să te bucuri de lămâi cu moderație pentru a preveni potențialele probleme dentare, din cauza naturii lor acide.
Potrivit unui studiu din 2023 publicat în Nutrients, consumul de lămâi poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Conțin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelurilor de sodiu.
Flavonoidele din lămâi pot contribui la sănătatea cardiovasculară. Includerea lămâilor într-o dietă prietenoasă cu condiția inimii poate fi o alegere pozitivă pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.
Aportul excesiv de suc de lămâie poate ridica un risc de pietre la rinichi din cauza conținutului său de acid citric. Totuși, în general sucul de lămâie este sigur dacă e consumat cu moderație. Poate avea chiar un ușor efect diuretic, ameliorând funcția renală.
Așadar, lămâile sunt o sursă nutrițională excelentă, care merită un loc aparte într-o rutină alimentară sănătoasă. Sunt o sursă prolifică de vitamina C, fibre, antioxidanți și minerale esențiale ca potasiul, calciul și magneziul.
Lamâia este benefică pentru ten
Abundente în vitamina C, lămâile ajută la promovarea sintezei de colagen, importantă pentru o piele tonică și radiantă. În opinia dieteticianului Erin Palinski-Wade, lămâile constituie o excelentă sursă de vitamina C, un antioxidant care protejează celulele de deteriorare.
Vitamina C ajută, de asemenea. organismul să genereze colagen pentru piele, stimulând organismul să absoarbă fier și să susțină sistemul imunitar.
Poți reduce riscul pietrelor la rinichi
Cercetările demonstrează că a bea zilnic concentrat de suc de lămâie diluat în apă poate crește nivelurile de citrat urinar, o sare din acidul citric care este legată de calciu și poate ajuta la prevenția împotriva formării pietrelor la rinichi.
Acidul citric din lămâi reduce riscul de pietre la rinichi prin diluarea urinei și creșterea conținutului ei de citrat, explică Palinski-Wade, citată de Eatingwell.
Absorbi fierul mai eficient
Lămâile abundă în vitamina C, despre care studiile au arătat că crește semnificativ absorția fierului, în special fierul non-hem, care provine din surse vegetale.
Fierul este esențial pentru producerea de energie și o dezvoltare adecvată. Datorită vitaminei C și acidului citric din lămâi, poți preveni anemia, cauzată deseori de deficiența de fier.
Poți consuma mai mulți antioxidanți
Lămâile sunt bogate în flavonoizi, care le pot da proprietăți antioxidante naturale. Acestea la rândul lor stimulează sistemul imunitar și starea generală de sănătate, potrivit unui studiu din 2021. Antioxidanții elimină radicalii liberi, care pot dăuna celulelor din organism.
Trucuri prin care poți adăuga lămâia unei rutine alimentare sănătoase
Iată câteva trucuri prin care să incluzi mai multe lămâi în rutina ta alimentară sănătoasă.
Adaugă suc de lămâie în apă
Bând apă cu lămâie vei sta hidratată și îți vei oferi o sursă de vitamina C. Stoarce o jumătate de lămâie într-un pahar de apă și bea-l dimineața la prima oră sau pe parcursul zilei.
Folosește coaja de lămâie pentru a adăuga aromă
Coaja de lămâie este o metodă perfectă de a da aromă preparatelor tale la cuptor, sosurilor și marinadelor.
Printre rețetele delicioase și sănătoase recomandate de nutriționiști se numără brownies cu lămâie și brioșe cu lămâie și merișoare.
Adaugă suc de lămâie în ceai
Astfel vei avea o sursă bogată de vitamina C și vei adăuga aromă fără să adaugi zahăr. Poți încerca ceaiul cu ghimbir și lămâie în dieta ta, căci ajută la menținerea sănătății intestinelor.
Presară suc proaspăt de lămâie peste preparatele tale favorite
Vei adăuga aromă unei mari varietăți de alimente, de la rețete de pește la pui și garnituri vegetale.
Prelungește prospețimea lămâilor ținându-le într-o pungă de plastic sigilată în frigider și depozitează lămâile tăiate într-o cutie sigilată. Astfel vei evita uscarea lor și le vei păstra suculența o perioadă mai lungă.
Riscurile potențiale ale consumului de lămâi
Ca și în cazul majorității alimentelor, este esențial să consumi lămâi cu moderație. Conținutul lor bogat în acid citric îți poate eroda smalțul dentar. În timp poate afecta sănătatea danturii dacă le consumi regulat în exces.
Pe de altă parte, la persoanele care suferă de reflux acid, a mânca prea multe lămâi poate cauza arsuri la stomac, în special dacă sunt consumate pe stomacul gol.
Dacă ești alergic la polen crud sau la citrice precum portocalele și lămâile lime, poți fi alergic la lămâi. De asemenea, citricele și sucurile din citrice pot irita și înrăutăți ulcerele bucale.