Reclamă

Beneficiile saunei. De ce e recomandat să mergi mai des la spa

Mersul la saună este o terapie pe care specialiștii o încurajează, invocând o mulțime de argumente în favoarea ei. Sauna are implicații importante pentru sănătatea ta și cu siguranță merită să o încerci. Beneficiile saunei pentru sănătate și starea ta de bine sunt nenumărate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 24 noiembrie 2023, 7:44

Sauna poate stimula imunitatea, detozifiază organismul, înlătură stresul, curăță pielea și are alte beneficii importante, pe care le vei afla în continuare. Iată de ce e recomandat să mergi mai des la spa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile saunei

Sauna este o formă de terapie numită termoterapie și datează încă din antichitate, când era cunoscută ca terapie geotermală. A dăinuit mii de ani și a dus la crearea tradiționalelor saune finlandeze, una dintre cele mai studiate forme de saună în prezent.

În general, sauna implică expuneri periodice la un aer uscat, cu o durată de 5-20 de minute, la temperaturi cuprinse între 80-100 grade. Apoi gradul de umiditate se modifică, începând cu 10%, urcă apoi la 20% și mai mult, în vreme ce se aruncă apă pe rocile încălzite din interior.

Sauna, o terapie minunată pentru sănătate

Indiferent că e vorba de sauna rusească, cea rusească sau orice alt tip, sauna are avantaje însemnate pentru condiția generală de sănătate, notează Stylecraze.

Reclamă

Corpul este expus zilnic la substanțe chimice, de la poluanții din mediu până la chimicalele din mâncare. Sauna, în special cea uscată, stimulează detoxifierea prin eliminarea toxinelor în timpul transpirației.

Sauna este de ajutor și în ușurarea simptomelor cornice care apar în timpul expunerilor la substanțe chimice. Practic o ședință de saună curăță corpul din interior.

Căldura din saună poate crește nivelul de endorfine, inclusiv hormonii așa-numiți ai fericirii cum ar fi dopamina și serotonina. 

Reclamă

Sauna are un efect general benefic pentru psihicul tău și ajută în mod special sănătatea mentală. A petrece un interval de timp recomandat la sauna stimulează claritatea mentală și întinerește și împrospătează mintea. De asemenea, calitatea somnului poate fi vizibil îmbunătățită.

Într-un studiu care a inclus femei aflate în postmenopauză, s-a constatat că timpul de calitate petrecut la saună reduce nivelurile totale de colesterol și nivelul de colesterol rău. De asemenea, a fost semnalată creșterea nivelurilor de colesterol bun din organism.

Este utilă în ameliorarea simptomele bolilor cardiovasculare

Studiile au arătat că pacienții cu un istoric de insuficiență cardiacă ce au urmat o terapie cu sauna, s-au confruntat cu mai puține bătăi cardiace anormale.

De asemenea, la pacienții cu boală arterială periferică au fost semnalate beneficii pentru condiția lor de sănătate. Sauna poate reduce riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățește circulația.

Face pielea mai fină și mai strălucitoare

Sauna poate reduce nivelul de pH al pielii tale. De asemenea, reduce conținutul de sare al pielii, o face mai fină și îi adaugă strălucire. În plus, activitatea antitoxină antrenată de căldura și umiditatea ridicate de la saună întinesc pielea în profunzime, până la ultimul strat.

Descoperă și cum te poți bucura de o experiență spa la tine acasă. Vei avea parte de un moment de relaxare în intimitatea locuinței tale

Căldura are un efect de cuțărare asupra porilor și glandelor, prin eliminarea toxinelor și a impurităților. De asemenea, elimină celulele moarte și stimulează geneza unora noi, arată dermatologul Annie Gonzalez de la institutul Riverchase Dermatology.

Poate întări sistemul imunitar 

Depresia, anxietatea și stresul sunt răspunsul organismului în lupta cu stresul oxidativ excesiv al creierului. Acesta provoacă un răspuns inflamator, ducând la situații în care te simți epuizată sau temătoare în fața unei anumite situații.

S-a dovedit că sauna poate accelera sistemul imunitar la sportivi, dar și la non-sportivi, reducând toate simptomele care arată un deficit al imunității.

Utilă în tratamentul artritei

Tratamentul cu saună cu infraroșu atenuează durerea în cazul inflamației artritice reumatoide.

 “Acest proces fiziologic este de ajutor în reducerea tensiunii și redorii la mușchii încordați și la articulații. Sauna poate fi incredibil de utilă celor care se confruntă cu dureri provocate de artrită și dureri de articulații”, arată dr. Bailey.

Ajută la recuperarea rapidă a musculaturii

Căldura poate stimula circulația sangvină, ajutând mușchii să se recupereze mai rapid. De asemenea, sauna poate reduce rigiditatea și tensiunea musculară.

În egală măsură, poate fi de ajutor și în relaxarea mușchilor și un tonus mai bun la viitoarele tale sesiuni de exercițiu fizic, scrie Helthline.

Recomandările specialiștilor pentru o ședință perfectă la saună

În opinia dr. Bailey, o ședință la saună de minim 15 minute favorizează gândirea creativă și meditația, și în general condiția de sănătate mintală. La final te simți învigorată și mai încrezătoare în tine. 

O ședință de terapie la saună va avea un efect accelerat dacă utilizezi uleiuri esențiale, punctează aromaterapeutul Adora Winquist. “

Adăugarea aromaterapiei crește experiența holistică. Poți folosi uleiuri esențiale care stimulează celulele creierului. Acestea îmbunătățesc răspunsul emotional. Prin uleiurile aromatice, în special cel de eucalipt, îți poți potența starea de conștiență ca întreg, reducând anxietatea și stresul”.

Cazurile în care sauna este contraindicată

Există câteva situații în care sauna nu este recomandată. Ea poate avea efecte negative ca scăderea tensiunii arteriale, un ușor disconfort din cauza excesului de căldură, urinare frecventă și în cantitate mare, hipovolemie (nivel scăzut al lichidului plasmatic).

Totuși, acestea sunt situații rare. Niciunul din studiile realizate până în prezent nu a arătat efecte secundare severe în cazul utilizării frecvente a saunei.

Iată situațiile în care sauna nu este recomandată, potrivit dr. Gonzalez.

  • Dacă iei medicațiecare dă un efect de somnolențăsau care afectează abilitatea organismului de reglare a  temperaturii.
  • Unii doctori recomandă evitarea saunei în tinpul sarcinii. Consultă-ți doctorul dacă vrei să rămâi însărcinată sau dacă ești însărcinată și vrei să mergi la saună.
  • Dacă ești bolnavă, așteaptă să te recuperezi mai întâi.
  • Persoanele care suferă de hipotensiune arterială trebuie să consulte doctorul ca să se asigure că nu riscă o cădere de tensiune la saună.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×