Reclamă

Beneficiile saunei. De ce e recomandat să mergi mai des la spa

Mersul la saună este o terapie pe care specialiștii o încurajează, invocând o mulțime de argumente în favoarea ei. Sauna are implicații importante pentru sănătatea ta și cu siguranță merită să o încerci. Beneficiile saunei pentru sănătate și starea ta de bine sunt nenumărate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 24 noiembrie 2023, 7:44

Sauna poate stimula imunitatea, detozifiază organismul, înlătură stresul, curăță pielea și are alte beneficii importante, pe care le vei afla în continuare. Iată de ce e recomandat să mergi mai des la spa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile saunei

Sauna este o formă de terapie numită termoterapie și datează încă din antichitate, când era cunoscută ca terapie geotermală. A dăinuit mii de ani și a dus la crearea tradiționalelor saune finlandeze, una dintre cele mai studiate forme de saună în prezent.

În general, sauna implică expuneri periodice la un aer uscat, cu o durată de 5-20 de minute, la temperaturi cuprinse între 80-100 grade. Apoi gradul de umiditate se modifică, începând cu 10%, urcă apoi la 20% și mai mult, în vreme ce se aruncă apă pe rocile încălzite din interior.

Sauna, o terapie minunată pentru sănătate

Indiferent că e vorba de sauna rusească, cea rusească sau orice alt tip, sauna are avantaje însemnate pentru condiția generală de sănătate, notează Stylecraze.

Reclamă

Corpul este expus zilnic la substanțe chimice, de la poluanții din mediu până la chimicalele din mâncare. Sauna, în special cea uscată, stimulează detoxifierea prin eliminarea toxinelor în timpul transpirației.

Sauna este de ajutor și în ușurarea simptomelor cornice care apar în timpul expunerilor la substanțe chimice. Practic o ședință de saună curăță corpul din interior.

Căldura din saună poate crește nivelul de endorfine, inclusiv hormonii așa-numiți ai fericirii cum ar fi dopamina și serotonina. 

Reclamă

Sauna are un efect general benefic pentru psihicul tău și ajută în mod special sănătatea mentală. A petrece un interval de timp recomandat la sauna stimulează claritatea mentală și întinerește și împrospătează mintea. De asemenea, calitatea somnului poate fi vizibil îmbunătățită.

Într-un studiu care a inclus femei aflate în postmenopauză, s-a constatat că timpul de calitate petrecut la saună reduce nivelurile totale de colesterol și nivelul de colesterol rău. De asemenea, a fost semnalată creșterea nivelurilor de colesterol bun din organism.

Este utilă în ameliorarea simptomele bolilor cardiovasculare

Studiile au arătat că pacienții cu un istoric de insuficiență cardiacă ce au urmat o terapie cu sauna, s-au confruntat cu mai puține bătăi cardiace anormale.

De asemenea, la pacienții cu boală arterială periferică au fost semnalate beneficii pentru condiția lor de sănătate. Sauna poate reduce riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățește circulația.

Face pielea mai fină și mai strălucitoare

Sauna poate reduce nivelul de pH al pielii tale. De asemenea, reduce conținutul de sare al pielii, o face mai fină și îi adaugă strălucire. În plus, activitatea antitoxină antrenată de căldura și umiditatea ridicate de la saună întinesc pielea în profunzime, până la ultimul strat.

Descoperă și cum te poți bucura de o experiență spa la tine acasă. Vei avea parte de un moment de relaxare în intimitatea locuinței tale

Căldura are un efect de cuțărare asupra porilor și glandelor, prin eliminarea toxinelor și a impurităților. De asemenea, elimină celulele moarte și stimulează geneza unora noi, arată dermatologul Annie Gonzalez de la institutul Riverchase Dermatology.

Poate întări sistemul imunitar 

Depresia, anxietatea și stresul sunt răspunsul organismului în lupta cu stresul oxidativ excesiv al creierului. Acesta provoacă un răspuns inflamator, ducând la situații în care te simți epuizată sau temătoare în fața unei anumite situații.

S-a dovedit că sauna poate accelera sistemul imunitar la sportivi, dar și la non-sportivi, reducând toate simptomele care arată un deficit al imunității.

Utilă în tratamentul artritei

Tratamentul cu saună cu infraroșu atenuează durerea în cazul inflamației artritice reumatoide.

 “Acest proces fiziologic este de ajutor în reducerea tensiunii și redorii la mușchii încordați și la articulații. Sauna poate fi incredibil de utilă celor care se confruntă cu dureri provocate de artrită și dureri de articulații”, arată dr. Bailey.

Ajută la recuperarea rapidă a musculaturii

Căldura poate stimula circulația sangvină, ajutând mușchii să se recupereze mai rapid. De asemenea, sauna poate reduce rigiditatea și tensiunea musculară.

În egală măsură, poate fi de ajutor și în relaxarea mușchilor și un tonus mai bun la viitoarele tale sesiuni de exercițiu fizic, scrie Helthline.

Recomandările specialiștilor pentru o ședință perfectă la saună

În opinia dr. Bailey, o ședință la saună de minim 15 minute favorizează gândirea creativă și meditația, și în general condiția de sănătate mintală. La final te simți învigorată și mai încrezătoare în tine. 

O ședință de terapie la saună va avea un efect accelerat dacă utilizezi uleiuri esențiale, punctează aromaterapeutul Adora Winquist. “

Adăugarea aromaterapiei crește experiența holistică. Poți folosi uleiuri esențiale care stimulează celulele creierului. Acestea îmbunătățesc răspunsul emotional. Prin uleiurile aromatice, în special cel de eucalipt, îți poți potența starea de conștiență ca întreg, reducând anxietatea și stresul”.

Cazurile în care sauna este contraindicată

Există câteva situații în care sauna nu este recomandată. Ea poate avea efecte negative ca scăderea tensiunii arteriale, un ușor disconfort din cauza excesului de căldură, urinare frecventă și în cantitate mare, hipovolemie (nivel scăzut al lichidului plasmatic).

Totuși, acestea sunt situații rare. Niciunul din studiile realizate până în prezent nu a arătat efecte secundare severe în cazul utilizării frecvente a saunei.

Iată situațiile în care sauna nu este recomandată, potrivit dr. Gonzalez.

  • Dacă iei medicațiecare dă un efect de somnolențăsau care afectează abilitatea organismului de reglare a  temperaturii.
  • Unii doctori recomandă evitarea saunei în tinpul sarcinii. Consultă-ți doctorul dacă vrei să rămâi însărcinată sau dacă ești însărcinată și vrei să mergi la saună.
  • Dacă ești bolnavă, așteaptă să te recuperezi mai întâi.
  • Persoanele care suferă de hipotensiune arterială trebuie să consulte doctorul ca să se asigure că nu riscă o cădere de tensiune la saună.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
2
O femeie care merge pe o potecă de munte
Horoscop
Singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3 octombrie 2024. Nativii care pot vedea luminița de la capătul tunelului
În perioada care urmează astrologia are parte de tranzite cosmice importante, care vor avea un impact mare în zona sentimentelor și emoțiilor. Cu această ocazie, singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3...
3
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
4
persoană care stă la birou și scrie în chineză pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii primesc un mesaj important din partea astrelor în perioada ce urmează. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024 și vezi dacă te numeri printre...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×