Biscuiții șprițați erau nelipsiți de pe platourile cu dulciuri festive de sărbători, alături de cornulețe și de nuci umplute. Se preparau dintr-un aluat simplu în care untura de porc era ingredientul de bază. Untura oferă frăgezime aluaturilor, însă în zilele noastre aceasta a fost înlocuită cu ulei sau cu unt gras.
Pe lângă untură, ingredientele care oferă frăgezime biscuiților mai sunt smântâna acră și bicarbonatul de sodiu.
Descoperă aici rețeta clasică a biscuiților șprițați, preparați din aluat simplu, fără cacao sau ciocolată. Iar în continuare, vei descoperi rețeta detaliată pentru varianta biscuiților cu glazură de ciocolată.
Biscuiți șprițați cu ciocolată – Ingrediente
Ingredientele pentru acest desert cu gust de copilărie sunt dintre cele mai comune și mai accesibile. Le găsești în orice magazin alimentar, dar cu siguranță deții o parte din ele și în propria cămară. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru glazură.
Pentru aluat fraged:
- 2 ouă
- 250 gr de unt cu 82% grăsime
- 200 gr de smântână acră
- 200 gr de zahăr tos
- 2 lingurițe cu esență de rom
- 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 650-700 gr de făină
- 30 gr pudră de cacao.
Pentru glazură:
- 100 gr de ciocolată amăruie
- 50 ml de frișcă lichidă.
Biscuiți șprițați cu ciocolată – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Scoate untul de la rece, pune-l în bolul mixerului și lasă-l la temperatura camerei pentru 15-20 de minute. Apoi, amestecă făina cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu și trece amestecul prin sită.
Când ai toate ingredientele pregătite, poți începe prepararea aluatului. Aluatul pentru acești biscuiți se prepară asemănător cu cel pentru biscuiți conuri de brad cu cacao.
Cum prepari aluatul fraged pentru biscuiți
Peste untul moale din bolul mixerului adaugă zahărul tos și amestecă-le până când rezultă o compoziție cremoasă. Adaugă pe rând cele două ouă, omogenizează după fiecare, apoi adaugă smântâna și esența.
În compoziția rezultată, încorporează treptat amestecul de făină cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu. Frământă aluatul atât cât să devină compact și nelipicios. Acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru o oră.
Între timp, pregătește mașina de tocat la care atașezi forma specială pentru biscuiți șprițați. Pregătește și tava mare a cuptorului, în care așezi hârtie de copt. Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a forma delicioșii biscuiți șprițați cu ciocolată, rupe câte o bucată mai mare din aluat și adaug-o în interiorul mașinii de tocat. Pornește mașina și lasă aluatul să treacă prin forma de biscuiți rupând fâșii din el de aproximativ 7-8 cm lungime. Pune fâșiile de aluat în tavă, la distanțe de aproximativ 1 cm unele față de altele.
Pune tava în cuptor și coace biscuiții șprițați pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.
După coacerea și răcirea biscuiților, poți prepara glazura de ciocolată. Pune frișca lichidă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata mărunțită în frișca încălzită. Amestecă energic până când ciocolata se topește și rezultă o compoziție omogenă.
Trece biscuiții cu capetele prin glazura caldă. Așază-i grătar și lasă-i acolo până când glazura devine fermă. Apoi poți pune delicioșii biscuiți șprițați cu ciocolată, în cutii metalice sau de carton, cu capace în dotare. Se pot păstra până la două săptămâni depozitați în cămară sau într-un loc mai răcoros.