Dovleacul este unul dintre darurile minunate ale toamnei, ce oferă preparatelor savoare, aromă și culoare. În plus, asigură și consistență, dar și textură cremoasă, dar și o mulțime de beneficii sănătății organismului. Poți folosi dovleacul în absolut toate categoriile de rețete culinare. Îl poți include în rețete de aperitive, de supe și mâncăruri scăzute, deserturi, dar și în aluaturi dulci sau sărate.
Iar pentru momentele în care nu mai găsești dovleac pe piață, îl poți conserva la borcan sau îl poți pune și la congelator, tocat în cuburi.
Descoperă aici și o rețetă de dovleac plăcintar ras la borcan, pentru iarnă. În rândurile de mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru budinca sărată cu dovleac.
Budincă de dovleac cu brânză și semințe – Ingrediente
- 500 gr dovleac plăcintar sau alt dovleac comestibil
- 250 gr cașcaval sau brânză sărată
- 1 ou de mărime medie
- sare și piper după gust
- oregano după gust
- 50 gr unt topit
- 100 gr semințe de dovleac curățate.
Rețetă de budincă sărată cu dovleac – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele necesare compoziției de budincă. Secționează dovleacul în jumătăți, apoi în felii, pentru a-l curăța mai ușor. Apoi, curăță coaja și îndepărtează semințele, împreună cu nervurile.
Dă miezul dovleacului pe răzătoarea mare și pune-l la caramelizat într-o tigaie cu unt topit și o linguriță de ulei. Acesta este necesar pentru a nu se arde untul.
Amestecă continuu dovleacul răzuit în tigaie, pentru a se carameliza uniform. După ce este bine caramelizat, stinge focul, iar cu ajutorul blenderului, transformă dovleacul caramelizat într-o pastă cremoasă și frumos colorată.