Când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate, potrivit specialiștilor

Bananele sunt considerate reginele fructelor. Se combină perfect în smoothie-ul tău de dimineață, adaugă aromă prăjiturelelor tale și un gust dulce în bolul de cereale. Iar dacă ești pe fugă, sunt cea mai convenabilă gustare. Află însă când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate.

Andreea Ivana
Publicat: 24 martie 2024, 8:56
Bananele sunt faimoase pentru conținutul lor bogat în potasiu / Shutterstock

Bananele nu sunt doar un desert sau o gustare prietenoasă cu portofelul, ci abundă în nutrienți și fibre, deci sunt multe motive să le iubești. Nu au grăsimi și colesterol și sunt pline de vitaminele C și B6, fitonutrienți și antioxidanți.

Bananele au un conținut bogat de potasiu

Să nu uităm, bananele sunt faimoase pentru conținutul lor bogat în potasiu. O banană medie conține 422 miligrame de potasiu. Potasiul este un electrolit esențial, crucial pentru echilibrul fluidelor din organism, asigurând funcționarea optima a mușchilor și nervilor.

Totuși, dacă sunt mâncate în exces, bananele pot pune probleme, în special la persoanaele cărora li se recomandă să limiteze aportul de potasiu. Este vorba în special de cei care suferă de boli de rinichi.

Unul din principalele roluri ale rinichilor este reglarea nivelurilor de potasiu din organism. Rinichii afectați nu mai pot funcționa corespunzător și pot duce la acumularea de potasiu în sânge, ceea ce duce la hiperkalemie. Această boală poate cauza probleme ca aritmii cardiace care pun viața în pericol, paralizie și slăbiciune musculară, notează Healthdigest.

Când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate

Rinichii filtrează deșeurile în exces din organism și sângele și produc urină, procesând aproximativ jumătate de ceașcă de sânge în fiecare minut.

Boala de rinichi poate fi acută sau cronică. Criza renală acută este o afecțiune temporară, provocată adesea de o boală sau rănire, care dereglează funcția renală. Boala renală cronică implică o deteriorare permanentă a rinichilor, care poate duce la o defecțiune de durată a funcției renale.

Printre exemplele de crize de rinichi pe termen scurt se numără nefrita interstițială, care apare când anumite medicamente afecteaza capacitatea rinichilor, și pielonefrita, produsă de o infecție a tractului urinar care urcă la nivelul rinichilor.

Boala renală cronică include afecțiuni care restrâng progresiv funcția renală. Boala polichistică renală, o disfuncție ereditară, cauzează chisturi care afectează filtrarea renală, de obicei agravându-se cu timpul. Nefrita lupică, o boală autoimună, duce la o disfuncție permanentă a rinichilor.

Unul dintre rolurile rinichilor este reglarea homeostaziei potasiului în organism, sau cantitatea de potasiu absorbită și excretată din corp prin sânge, potrivit unui studiu din 2015 publicat în Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Boala cronică renală înseamnă că rinichii sunt atât de deteriorați încât nu mai pot filtra sângele cum ar trebui. Astfel se ajunge la accumularea de toxine și fluid în exces în organism. În plus, potasiul se poate acumula în sânge, ducând la hiperkalemie.

Din păcate, această afecțiune nu prezintă adesea simptome notabile. Când simptomele totuși apar, se dezvoltă gradual timp de săptămâni sau luni. Printre simptome se numără amorțeala, furnicăturile, slăbiciunea musculară și greața.  

Hiperkalemia poate fi provocată de alimente cu conținut mare de potasiu

Totuși, hiperkalemia se poate produce brusc și în mod sever, fiind un risc pentru viață. În aceste cazuri, bolnavii pot resimți simptome acute ca scurtarea respirației, palpitații, greața, voma și dureri în piept.

Hiperkalemia, trecută adesea neobservată din cauza absenței simptomelor, poate fi provocată de dietele bogate în alimente cu conținut mare de potasiu cum sunt bananele. Din păcate, multe persoane cu această afecțiune renală cronică  nu sunt conștiente că au boala din cauza absenței simptomelor. Singura cale precisă de a diagnostica boala renală este prin teste de laborator, care evaluează conținutul de proteine din urină și concentrațiile de creatinină din sânge.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI