Denumirea provine provine de la cuvântul „cannolu” care se traduce prin „tub mic”. Desertul este realizat din tuburi de aluat prăjite în ulei și umplute cu cremă pe bază de ricotta.
În trecut cannolii erau preparate doar la sărbătorile de Carnevale, adică de Lăsata Secului. Dar au devenit rapid foarte apreciate și se prepară acum indiferent de perioada a anului, în toate bucătăriile lumii.
Crema originală era preparată din ricotta de oaie. Brânza era trecută prin sită, îndulcită și amestecată cu fructe confiate, apoi aromată cu apă de flori.
În prezent rețeta a luat amploare și se folosesc o multitudine de creme. Cel mai des se folosesc cremele de vanilie și de ciocolată. Iar ca decor, peste creme, se folosesțe ciocolată rasă, fisticul măcinat, alune de pădure etc.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu acest minunat desert din bucătăria italiană.
Cannoli cu cacao și cremă de mascarpone – Ingrediente
Pentru acest desert ai nevoie de câteva ingrediente pentru prepararea aluatului și alte ingrediente pentru crema de brânză și decor.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 ou
- 50 gr zahăr pudră
- 250 gr făină
- 25 gr pudră de cacao
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- sucul de la o lămâie
- 50 ml de vin alb
- 60 gr unt cu peste 80% grăsime
- 1 praf de sare
- ulei pentru prăjit.
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 gr brânză ricotta
- 250 gr brânză mascarpone
- 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 10 ml esență de vanilie, sau apă de flori.
Pentru decor:
- fistic
- ciocolată răzuită
- fulgi de migdale.
Rețetă de cannoli cu cacao și cremă de mascarpone – Mod de preparare
Pentru a prepara tuburile de cannoli, ai nevoie de tuburi speciale din metal sau din alt material rezistent la temperaturi înalte.
Cum se prepară aluatul pentru tuburi de cannoli
Amestecă într-un bol făina, pudra de cacao, zahărul pudră, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare. Peste acest amestec adaugă sucul de lămâie, vinul și gălbenușul de ou separat de albuș. Albușul se dă deoparte pentru mai târziu.
Topește untul, lasă-l să se tempereze ușor și adaugă-l peste ingredientele din bol. Amestecă ingredientele până când obții un aluat omogen. Mai frământă puțin aluatul și pe masa de lucru, apoi lasă-l la odihnit, acoperit cu bolul, pentru 20 de minute.
Împarte aluatul în 3-4 părți și întinde fiecare parte cât de subțire poți, folosind sucitorul de aluaturi. Decupează foile de aluat cu un decupator de biscuiți sau un pahar cu diametrul de aproximativ 7-8 cm. Rulează fiecare cerc de aluat pe câte un tub metalic și unge aluaturile la îmbinare cu puțin albuș, pentru a se lipi.
Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare pentru cannoli în GALERIA FOTO!
Scufundă tuburile cu aluat în ulei încins și lasă-le aproximativ un minut, până când aluatul se rumenește și devine crocant. Scoate crustele de aluat de pe tuburi doar după ce se răcesc.
Cum prepari umplutura pentru cannoli cu cacao și cremă de brânză
Amestecă într-un bol zahărul pudră cu cele două tipuri de brânză. Apoi adaugă aromele.
Pune crema obținută într-un dispozitiv de decorat prăjituri, un săculeț cu dui. Umple rulourile cu cremă și așază-le pe platou.
Pudrează-le cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. Apoi decorează fiecare capăt cu fulgi de migdale, fistic, fulgi de ciocolată, etc. Pune platoul la rece pentru 30 de minute, apoi te poți bucura de faimosul desert italian.
Dacă dorești mai multe rețete pentru crema de umplut cannoli, îți oferim și o rețetă de cremă de mascarpone cu nucă de cocos.