Rețeta originală a acestui preparat avea la bază un tip de pește denumit ”capone”. De la acest pește și-a dobândit denumirea de ”caponata”. Pe parcursul timpului, când legumele au devenit mai accesibile, rețeta s-a transformat într-un preparat vegetarian. Datorită popularității și versatilității sale, rețeta a devenit tradițională în bucătăria siciliană.
Tot din categoria rețetelor cu vinete din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de parmigiana de vinete. În rândurile următoare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de caponata.
Caponata siciliană – Ingrediente
- 2 vinete
- 2-3 tije de țelină apio
- 1 ceapă
- 3-4 roșii
- 1 ardei gras
- 100 g măsline
- 50 g capere
- 3 linguri de zahăr
- 4 linguri de oțet de vin roșu
- 50 g migdale sau semințe de pin
- ulei de măsline
- sare și piper după gust
- frunze proaspete de busuioc.
Rețeta caponatei de vinete – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea legumelor și în primul rând a vinetelor. Clătește bine vinetele, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le în cuburi. Pune cuburile de vinele pe un platou mai mare și presară sare peste ele. Lasă-le timp de 15 minute să se deshidrateze, clătește-le cu apă rece și tamponează-le cu prosoape de hârtie. Această etapă este necesară pentru eliminarea excesului de lichid și și gust amar.
Curăță toate celelalte legume și toacă-le în cuburi aproximativ egale cu cele e vinete. Descoperă și o rețetă de vinete evantai cu mozzarella si roșii, delicioasă și hrănitoare.
Cum prepari Caponata Siciliană
Așază o tigaie mare pe flacăra aragazului și adaugă în ea uleiul de măsline. Când acesta se încinge ușor adaugă cuburile de vinete. Prăjește vinetele până când devin aurii și moi. Apoi scoate-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie absorbantă.
În uleiul rămas în tigaia de pe foc adaugă ceapa și țelina și călește-le până când se înmoaie. Adaugă ardeiul, apoi cuburile de roșii și lasă-le să se prepare la foc mic până când sosul se reduce consistent.
În sosul rezultat adaugă măslinele și caperele bine scurse, zahărul și oțetul. Pune zahăr și oțet după propriul gust. De asemenea, folosește măslinele preferate, dar fără sâmburi.
După câteva minute de fierbere a ingredientelor adaugă și vinetele prăjite. Mai fierbe ingredientele la foc mic pentru încă 10-15 minute, amestecând ocazional.
Gustă caponata siciliană și potrivește-i gustul cu condimentele preferate. Lasă mâncarea să se tempereze ușor pentru a se întrepătrunde bine toate aromele.
Opțional, poți decora mâncarea de vinete cu migdale sau semințe de pin prăjite și frunze proaspete de busuioc. Servește mâncarea ușor caldă sau rece, ca aperitiv, garnitură sau chiar pe pâine prăjită.
Dacă mai dorești și alte rețete simple și delicioase din bucătăria italiană, mai poți încerca rețeta de Spaghetti alla Norma. Este o minunată rețetă italiană de paste integrale cu vinete și roșii, perfectă pentru sezonul vinetelor și nu numai.