Nutriționiștii recomandă introducerea cartofilor dulci în alimentație datorită conținutului ridicat de beta-caroten. Alături de alte substanțe nutritive din conținutul cartofilor dulci, acesta contribuie la creșterea imunității organismului. Mai sunt recomandați consumului și pentru că au un indice glicemic scăzut, dar și pentru multe alte proprietăți benefice.
Avocado oferă o sursă excelentă de grăsimi mono-nesaturate. Sunt grăsimi sănătoase benefice, mai ales, pentru sistemul cardiovascular. Acestea au un rol important în reglarea nivelul de glucoză din sânge. Dar, pe lângă aceste grăsimi, avocado mai conține și multe vitamine și minerale.
Dintre acestea amintim vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteină și antioxidanți. Citește și un articol interesant despre fructul care te poate ajuta să combați pofta de dulce.
Combinate împreună, cele două alimente oferă organismului un plus de sănătate, dar sunt și foarte gustoase.
Îți oferim mai jos rețeta completă pentru a combina cele două alimente cu brânza feta și alte câteva ingrediente.
Cartofi dulci cu avocado și brânză feta – Ingrediente
Cartofii și avocado se prepară separat, apoi se combină armonios, împreună cu brânza feta și alte ingrediente. Vei avea nevoie de o mică listă de ingrediente pentru prepararea cartofilor și alte câteva ingrediente pentru avocado și decor.
Pentru prepararea cartofilor dulci:
- 3 cartofi dulci, mari
- sare și piper, după gust
- boabe de coriandru măcinate.
Pentru guacamole:
- 2 bucăți de avocado bine coapte (ready to eat)
- sucul proaspăt stors de la o lămâie
- 1 roșie de mărime medie
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă mai micuță
- sare și piper, după gust.
Pentru servit și decor:
- brânză feta
- semințe de rodie
- ardei iute, roșu.
Cartofi dulci cu avocado și brânză feta – Mod de preparare
Cartofii dulci se prepară în cel mai simplu mod. Se spală bine pe coajă și se șterg cu prosoape de hârtie. Apoi se împachetează în hârtie de copt, se acoperă cu folie de aluminiu și se coc la cuptor pentru aproximativ o oră. După coacere, cartofii dulci se taie în jumătăți, apoi se presară cu sare, piper și boabe de coriandru, măcinate.
Din avocado se prepară rețeta mexicană de guacamole. Se începe cu pregătirea ingredientelor care nu oxidează. Ceapa se curăță, se clătește și se toacă mărunt. Grăunții de usturoi se curăță și se strivesc. Iar roșia se spală, se taie pe jumătate și i se îndepărtează partea cu semințe. Apoi se toacă mărunt.
Se taie fructele de avocado în jumătăți, li se înlătură sâmburele și li se scobește miezul. Se pune miezul de avocado într-un bol și se stropește cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Apoi se pasează și se amestecă cu legumele tocate anterior. Se asezonează cu sare și piper.
Cum servești cartofi dulci cu avocado și brânză feta
Așază jumătățile de cartofi dulci pe platou. Pune deasupra acestora câte 1-2 linguri de guacamole. Presară deasupra bucăți de brânză feta, așezate din loc în loc. Apoi, presară semințe de rodie și adaugă câteva rondele de ardei iuți, pentru un plus de gust picant, dar și pentru o pată de culoare.
Servește-i calzi sau reci, în funcție de preferințe. Sunt delicioși și glazurați cu diferite sosuri. Îți oferim în acest scop și patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.