Guacamole este o compoziție cremoasă, un sos al cărui ingredient de bază este avocado. Pe lângă acesta se mai folosește zeamă de lămâie verde, roșii, coriandru verde, ardei chili, ceapă și, opțional, usturoi. Se servește cu tortilla chips.
Important pentru reușita rețetei de guacamole, este ca fructele avocado să fie bine coapte. Recunoști un avocado bine copt, dacă, atunci când apeși cu degetul pe coajă simți în interior pulpa fructului moale. Preparatul este foarte gustos, dar mai ales sănătos deoarece nu conține nici urmă de colesterol, ci doar grăsimi sănătoase. Are un conținut bogat în vitaminele A, C, D, E, K , B6 și B12, dar conține și calciu, fier și altele. Tot din avocado mai poți prepara și o delicioasă și sănătoasă maioneză de post.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această simplă gustare și a beneficia de proprietățile ei miraculoase.
Rețeta mexicană de guacamole – Ingrediente
- 2 fructe de avocado bine coapte
- 2-3 roșii cherry
- sucul de la o lămâie verde
- 1 ceapă alba sau roșie
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 ardei chili
- sare și piper
- 2-3 fire de coriandru sau pătrunjel verde
Rețeta mexicană de sos de avocado – Mod de preparare
Rețeta acestui preparat este foarte simplă și, mai ales rapidă. Sunt necesari doar câțiva pași importanți, pentru o reușită sigură și un gust optim.
Cum se curăță fructele de avocado
Se taie fructele de avocado transversal, pe lungime, cu un cuțit ascuțit, de jur împrejurul sâmburelui. Se ține fructul cu ambele mâini și cu o mână se rotește jumătatea de deasupra până se desface de pe sâmbure. Sâmburele rămas în cealaltă se lovește ușor cu cuțitul, apoi se va desprinde ușor. Cu ajutorul unei linguri se scoate toată pulpa fructului din coajă. Pune pulpa de avocado într-un bol încăpător și str-opește-o imediat cu zeamă de lime, pentru a nu oxida.
Cum se prepară rețeta mexicană de guacamole
Cu o furculiță, zdrobește pulpa de avocado din bol.Toacă ceapa cât de fin poți și adaug-o peste pulpa de avocado. Taie roșiile și îndepărtează partea cu semințe, apoi toacă-le la fel de fic ca ceapa.
Toacă mărunt coriandrul verde, sau pătrunjelul, la fel și ardeiul iute. Adaugă toate aceste ingredient tocate peste amestecul de avocado cu ceapă. Asezonează cu sare și piper după gust și amestecă bine totul, până obții o compoziție cremoasă. Mai poți adăuga zeamă de lime, suplimentar, pentru a echilibra gustul gras de avocado cu gustul sărat și cel picant.
Servește guacamole cu ceva crocant pe care să îl înmoi în sos. Poți folosi tortillas, nachos, sau chiar crutoane de pâine. Dar poți servi sosul de avocado pe felii de pâine, alături de ouă fierte feliate și rondele de ridichi roșii.
Dacă adori gustul de avocado și dorești să-l incluzi în cât mai multe preparate îți oferim o interesantă colecție de rețete cu avocado.
Cum păstrezi guacamole mai mult timp
Dacă te hotărăști să prepari guacamole în cantitate mai mare, află că îl poți păstra la rece până la 6-7 zile, în anumite condiții. Pune sosul de avocado într-un bol de sticlă, nivelează-l bine la suprafață și acoperă-l cu apă rece. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune-l în frigider.
Când servești din sos, scurgi apa, dar ai grijă să urmezi procedeul pentru a-l depozita din nou la rece. Mai poți introduce în sosul de avocado un sâmbure de avocado. Acesta va ajuta guacamole să nu oxideze.
Spor la preparat rețeta mexicană de guacamole sau sos de avocado și poftă bună la savurat!