Cartofii noi sunt mai sănătoși decât cartofii maturi, pentru că sunt mai bogați în nutrienți și vitamine, întrucât se consumă cu coajă. Coaja cartofilor noi conține peste 50 de fitonutrienți cu efecte benefice asupra sănătății organismului. Dintre nutrienți, flavonoidele sunt cele care protejează sistemul cardiovascular și inima, iar conținutul bogat de vitamin din complexul B protejează pereții arterelor și reglează tensiunea arterială.
Consumați copți, cartofii pot proteja stomacul si intestinele, calmând simptomele de gastrită sau de ulcer. Cartofii noi conțin glucide care se absorb lent, iar acestea au rol de a proteja pancreasul, și a regla nivelul glicemiei, dar și secreția de insulină.
Au un conținut bogat în fibre, potasiu, calciu și magneziu, dar și în vitamina C și vitamina B6. Aceste substanțe au rol în a echilibra tensiunea arterială, în scăderea valorii colesterolului din sânge, mențin sănătatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al uneia dintre cele mai simple rețete de cartofi noi.
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi – Ingrediente
Cu doar câteva ingrediente simple și la îndemână, poți pregăti o garnitură excelentă pentru orice tip de friptură.
Ingrediente pentru prepararea cartofilor:
- 750 gr cartofi noi
- 25 gr unt sau 20 ml ulei de măsline
- sare și piper
- boia de ardei dulce
- 1 crenguță de rozmarin
- 2-3 căței de usturoi
- 1/2 legătură de mărar verde
Pentru sos de usturoi:
- 1 căpățână de usturoi
- 200 gr iaurt cremos
- 1 lingură unt, sau ulei de măsline
- sare și piper
- 1/2 legătură de mărar verde
Rețetă de cartofi noi la cuptor – Mod de preparare
Modul de preparare al garniturii de cartofi este simplu și destul de rapid, însă ai nevoie de puțină răbdare pentru a spăla bine cartofii.
Cum se prepară cartofii noi la cuptor
Un aspect important în reușita rețetei de cartofi la cuptor este alegerea cartofilor de dimensiuni medii, aproximativ egale. Cu cât sunt mai apropiați ca mărime cartofii, cu atât se vor găti mai uniform și în același timp.
Spală bine cartofii cu buretele de vase, folosind partea abrazivă, dar cu atenție să nu îndepărtezi coaja. Lasă-i la scurs, sau tamponează-i cu prosoape de hârtie absorbante. pregătește o formă de copt termorezistentă pe care o ungi ușor cu puțin unt, sau cu ulei de măsline. Pune cartofii în ea, adaugă puțin unt moale, sau ulei de măsline și unge bine cartofii, amestecându-i cu mâinile. Asigură-te că toți sunt suficient de unși, apoi presară peste ei sare, piper și boia de ardei. amestecă-i din noi să se condimenteze uniform. Pune la baza formei de copt, printre cartofi și o crenguță mică de rozmarin. Rozmarinul este condimentul ideal pentru cartofii la cuptor, dar nu trebuie exagerată cantitatea. Poți pune și 2-3 căței de usturoi, necurățați, dar ușor striviți. Vor aromatiza plăcut cartofii în timpul coacerii.
Coace delicioșii cartofi noi la cuptor la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră, sau până se rumenesc frumos pe toate părțile. După stingerea focului, mai stropește cartofii cu puțin unt topit și presară peste ei mărar tocat mărunt. mai lasă-i 2-3 minute în cuptor, cu focul stins.
Cum prepari sos de iaurt cu usturoi
Curăță usturoiul și pisează-l în mojar, presărat cu sare grunjoasă, ca pentru mujdei. Adaugă puțin unt topit, sau puțin ulei de măsline și freacă usturoiul pisat, precum maioneza clasică, până devine cremos. Adaugă piper măcinat, iaurtul și mărarul verde, tocat mărunt.
Servește delicioșii cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi, alături de friptura preferată, de șnițele, sau ca atare. Sunt delicioși în orice combinație alegi să-i servești.
Spor și poftă bună!