Reclamă

Cât de bine e să mănânci fructe pe stomacul gol. Ai grijă de sănătatea corpului tău

Un mit care circulă intens în social media este acela că ar trebui să mănânci doar fructe pe stomacul gol. Iată ce spun nutriționiștii cu privire la această modă. Află acum de la nutriționiști cât de bine e să mănânci fructe pe stomacul gol.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 26 noiembrie 2023, 7:01

Consumarea fructelor pe stomacul gol s-ar pueta să nu fie cea mai bună idee. Poate avea unele potențiale efecte nefaste în organism, așadar ai grijă de sănătatea corpului tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de bine e să mănânci fructe pe stomacul gol

În cazul diabeticilor, observă nutriționista Lauren Manaker, se recomandă consumul fructelor și altor carbohidrați după consumul de vegetale, proteine și grăsimi pentru a susține controlul glucozei din sânge.

Totuși, completează aceasta, nu este o regulă ad litteram, căci mai contează ordinea alimentelor. Astfel te asiguri că nu se consumă carbohidrați fără proteine sau grăsimi adiționale. 

Un studiu din 2019 apărut în Nutrients a sugerat că a începe mesele cu preparate bogate în fibre și apă în locul unora numai cu proteine sau carbohidrați poate crește nivelurile de satisfacție.

Toate fructele furnizează o doză de fibre și apă, vedetele sațietății. Dar asta nu înseamnă trebuie să te limitezi la ele ca să te simți sătulă. În afară de asta, fructele nu sunt singurele alimente care conțin nutrienți satisfăcători, notează Eatingwell

Reclamă

Nutriționistul-dietetician Elizabeth Shaw recomandă să mănânci toate elementele din acest grup alimentar după preferințe. Astfel, poți consuma fructe după voie oricând în timpul mesei sau al unei gustări. Mai degrabă decât să te preocupi de specificul ordinii în care să mănânci.

Cum să mănânci mai multe fructe, potrivit dieteticienilor

Ca regulă generală, observă nutriționiștii, include mai multe fructe – proaspete, congelate, la conservă sau uscate – în planul tău alimentar de-a lungul zilei. Te vei bucura de un aport semnificativ de fibre, vitamine și minerale.

Reclamă

„În vreme ce mărimea porției poate varia în funcție de fruct, o porție standard înseamnă o ceașcă de fruct proaspăt, conservat sau congelat și un sfert de ceașcă de fructe uscate. Când optezi pentru fructe uscate sau la conservă, caută opțiuni care nu conțin zahăr adăugat în timpul procesării. Ci doar zaharurile lor naturale”, continuă Elizabeth Shaw.

Fructele servite inteligent înseamnă un consum suficient de fibre, vitamine și minerale

Potrivit dieteticienilor consultați de EatingWell, una dintre cele mai facile căi de a mânca mai multe fructe este să bei mai multe smoothies. Indiferent de forma în care mănânci fructele, Shaw sugerează să le consumi alături de proteine și grăsimi, căci astfel te vei simți sătulă mai mult timp.

De exemplu, poți opta pentru o banană cu unt de arahide sau o felie de pâine cu maia cu topping de avocado pisat și semințe de cânepă.

Așadar, consumul de fructe pe stomacul gol este încă un mit fără o bază reală, conchide Shaw. Nutriționista recomandă un consum zilnic de fructe de minimum o jumătate de ceașcă și maximum două cesti.

Este indicat în orice moment al zilei dorești. Esențial este să te asiguri că ai un consum suficient de fibre, vitamine și minerale, mai degrabă decât să te preocupi de ordinea în care să mănânci fructele. 

Care este combinația inteligentă a alimentelor

„Pentru o persoană fără afecțiuni medicale specifice, ordinea în care mănâncă nu afectează modul în care sunt absorbiți nutrienții”, explică Shaw. „Fructele oferă nutrienți importanți ca vitaminele și mineralele, de care ai nevoie ca să  funcționezi la maximum”, completează experta.

Dacă știi să combini inteligent alimentele, starea ta de bine va crește. De exemplu, fructele cum ar fi pepenele galben, mango și caise conțin vitamine solubile în grăsime.

Ele trebuie consumate cu o sursă de grăsime pentru a profita de avantajele pentru sănătate ale acestor nutrienți, mai observă Shaw. Vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsime.

Orice fruct care conține oricare dintre acești micronutrienți merge mai bine consumat alături de o mână de alune. Sau ca parte a unui smoothie cu avocado.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×