Reclamă

Cât de bine e să mănânci fructe pe stomacul gol. Ai grijă de sănătatea corpului tău

Un mit care circulă intens în social media este acela că ar trebui să mănânci doar fructe pe stomacul gol. Iată ce spun nutriționiștii cu privire la această modă. Află acum de la nutriționiști cât de bine e să mănânci fructe pe stomacul gol.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 26 noiembrie 2023, 7:01

Consumarea fructelor pe stomacul gol s-ar pueta să nu fie cea mai bună idee. Poate avea unele potențiale efecte nefaste în organism, așadar ai grijă de sănătatea corpului tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de bine e să mănânci fructe pe stomacul gol

În cazul diabeticilor, observă nutriționista Lauren Manaker, se recomandă consumul fructelor și altor carbohidrați după consumul de vegetale, proteine și grăsimi pentru a susține controlul glucozei din sânge.

Totuși, completează aceasta, nu este o regulă ad litteram, căci mai contează ordinea alimentelor. Astfel te asiguri că nu se consumă carbohidrați fără proteine sau grăsimi adiționale. 

Un studiu din 2019 apărut în Nutrients a sugerat că a începe mesele cu preparate bogate în fibre și apă în locul unora numai cu proteine sau carbohidrați poate crește nivelurile de satisfacție.

Toate fructele furnizează o doză de fibre și apă, vedetele sațietății. Dar asta nu înseamnă trebuie să te limitezi la ele ca să te simți sătulă. În afară de asta, fructele nu sunt singurele alimente care conțin nutrienți satisfăcători, notează Eatingwell

Reclamă

Nutriționistul-dietetician Elizabeth Shaw recomandă să mănânci toate elementele din acest grup alimentar după preferințe. Astfel, poți consuma fructe după voie oricând în timpul mesei sau al unei gustări. Mai degrabă decât să te preocupi de specificul ordinii în care să mănânci.

Cum să mănânci mai multe fructe, potrivit dieteticienilor

Ca regulă generală, observă nutriționiștii, include mai multe fructe – proaspete, congelate, la conservă sau uscate – în planul tău alimentar de-a lungul zilei. Te vei bucura de un aport semnificativ de fibre, vitamine și minerale.

Reclamă

„În vreme ce mărimea porției poate varia în funcție de fruct, o porție standard înseamnă o ceașcă de fruct proaspăt, conservat sau congelat și un sfert de ceașcă de fructe uscate. Când optezi pentru fructe uscate sau la conservă, caută opțiuni care nu conțin zahăr adăugat în timpul procesării. Ci doar zaharurile lor naturale”, continuă Elizabeth Shaw.

Fructele servite inteligent înseamnă un consum suficient de fibre, vitamine și minerale

Potrivit dieteticienilor consultați de EatingWell, una dintre cele mai facile căi de a mânca mai multe fructe este să bei mai multe smoothies. Indiferent de forma în care mănânci fructele, Shaw sugerează să le consumi alături de proteine și grăsimi, căci astfel te vei simți sătulă mai mult timp.

De exemplu, poți opta pentru o banană cu unt de arahide sau o felie de pâine cu maia cu topping de avocado pisat și semințe de cânepă.

Așadar, consumul de fructe pe stomacul gol este încă un mit fără o bază reală, conchide Shaw. Nutriționista recomandă un consum zilnic de fructe de minimum o jumătate de ceașcă și maximum două cesti.

Este indicat în orice moment al zilei dorești. Esențial este să te asiguri că ai un consum suficient de fibre, vitamine și minerale, mai degrabă decât să te preocupi de ordinea în care să mănânci fructele. 

Care este combinația inteligentă a alimentelor

„Pentru o persoană fără afecțiuni medicale specifice, ordinea în care mănâncă nu afectează modul în care sunt absorbiți nutrienții”, explică Shaw. „Fructele oferă nutrienți importanți ca vitaminele și mineralele, de care ai nevoie ca să  funcționezi la maximum”, completează experta.

Dacă știi să combini inteligent alimentele, starea ta de bine va crește. De exemplu, fructele cum ar fi pepenele galben, mango și caise conțin vitamine solubile în grăsime.

Ele trebuie consumate cu o sursă de grăsime pentru a profita de avantajele pentru sănătate ale acestor nutrienți, mai observă Shaw. Vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsime.

Orice fruct care conține oricare dintre acești micronutrienți merge mai bine consumat alături de o mână de alune. Sau ca parte a unui smoothie cu avocado.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×