Văzând că alte femei se confruntă cu boala, sigur te va face să te întrebi despre sănătatea propriilor sâni. Câți ani ar trebui să ai pentru a face prima mamografie? Sunt suficiente autoverificările? Ar trebui să te îngrijorezi dacă o rudă îndepărtată a avut cancer de sân? Cât de dureroasă e o mamografie? Acestea sunt câteva întrebări posibile care ți-ar putea inunda mintea dacă nu ai mai făcut niciodată o mamografie.
Cât de des e indicat să faci o mamografie
Dacă ai făcut pasul și te-ai dus la primul tău screening, s-ar putea să te întrebi cât de des trebuie cu adevărat să faci acest lucru. Din fericire, experții au câteva răspunsuri care îți vor lămuri toate întrebările.
În timp ce un istoric de cancer de sân în familie și o mutație genetică care te expune riscului bolii pot modifica frecvența și vârsta la care începi, numărul normal recomandat pentru a face o mamografie este o dată pe an, conform chirurgului dr. Sarah Cate de la sistemul de sănătate din Muntele Sinai.
„Pacienții cu risc mediu ar trebui să facă o mamografie anuală începând cu vârsta de 40 de ani”, a spus ea. Această recomandare este făcută pe baza relatărilor anterioare despre vieți salvate. E de asemenea un consens general între toate organizațiile majore din domeniul sănătății. Se așteaptă ca femeile să continue screening-ul până la vârsta de 75 de ani.
Pacienții care au un istoric familial de cancer mamar sau ovarian ar trebui să înceapă să facă mamografie cu 10 ani înainte de vârsta la care prima rudă a fost diagnosticată cu cancer de sân. În ceea ce îi privește pe cei predispuși genetic la boală, adică au gena BRCA1 și BRCA2, vârsta de început este de 30 de ani. Cu cât riscul este mai mare, cu atât screening-ul e indicat să înceapă mai devreme. De asemenea, să fie făcut mai frecvent.
Întâlnirea cu un medic specialist și discutarea istoricului familial îți vor oferi un număr mai realist. Este foarte important ca fiecare femeie să discute cu medicul despre istoricul său. Să vorbească și despre riscurile și beneficiile screening-ului, pentru a determina vârsta și metoda potrivite.
La ce să te aștepți când faci o mamografie
Dacă ai auzit vreodată relatarea unei prietene care a mers la mamografie, știi deja că va fi neplăcut, dar, de cele mai multe ori, experiența nu este atât de rea pe cât cred oamenii. Purtarea de haine confortabile la programare este un prim pas grozav. De asemenea, este o idee bună să eviți loțiunile, deodorantul și să pulverizezi orice produse parfumate înainte de programare.
Odată ajunsă acolo, trebuie să știi că procedura este într-adevăr rapidă și nu durează mai mult de 30 de minute. Ai o opțiune între mamografii 2D și 3D. Experiența de a face o mamografie 2D sau 3D este foarte asemănătoare. Ambele necesită compresie a sânului. Cu toate acestea, deoarece mamografiile 3D oferă imagini mai detaliate, scad șansele unui rezultat fals pozitiv. În plus, ele cresc gradul de depistare a cancerului de sân.
Sânii tăi trec printr-o mulțime de schimbări după vârsta de 40 de ani din cauza schimbărilor hormonale. Așa că, efectuarea screening-ului anual este o modalitate excelentă de a fi la curent cu tot ce se întâmplă acolo. Cât de des îți faci mamografia ajută și atunci când vine vorba de detectarea precoce a bolii, ceea ce va ajuta în cele din urmă la cât de eficient este tratată afecțiunea.